Moldova.ORG – R. Moldova este un stat european prin definiţie, chiar dacă nu face parte din UE. Un mare dezavantaj al R. Moldova constă în faptul că ea nu este cunoscută în Europa, SUA şi în lume. Şansele de integrare europeană ale R. Moldova vor spori, dacă ea va manifesta mai mult activism, dacă R. Moldova nu va fi atât de pasivă pe plan internaţional. R. Moldova trebuie să fie mult mai fermă şi insistentă în promovarea mesajului de integrare europeană. Este nevoie de mai multe evenimente, acţiuni, apariţii în spaţiul public european, în revistele internaţionale cu renume etc.
Declaraţiile de mai sus constituie doar câteva gânduri formulate de Ambasadorul SUA la Chişinău, Michael Kirby, în discursul său ţinut în cadrul Mesei Rotunde – “Vectorul occidental: şansele integrării europene ale R. Moldova”, eveniment organizat săptămâna aceasta, la Chişinău, de ONG Institutul Social Democrat (ISD).
Potrivit unui comunicat de presă al ISD, Ambasadorul SUA la Chişinău a recomandat R. Moldova să facă mai energic demersuri, pe mai multe direcţii, la Washington, Bruxelles, Paris, Kiev, Moscova în vederea integrării europene, proces pe care SUA l-a susţinut şi îl va susţine în continuare. Ambasadorul s-a arătat optimist privind viitorul european al R. Moldova, menţionând că moldovenii trebuie să introducă standardele europene, chiar dacă nu ar avea nicio şansă de integrare UE.
În opinia Excelenţei Sale, Michael Kirby, o altă problemă majoră cu care se confruntă R. Moldova este procesul implementării legilor şi corupţia constantă, care a cuprins societatea moldovenească. Şi aici e nevoie de paşi concreţi.
Referindu-se la un subiect actual, precum este statutul de neutralitate al R. Moldova, Ambasadorul SUA la Chişinău a afirmat că neutralitatea nu este doar un capriciu al cuiva, dar este şi un principiu îmbrăţişat de o bună parte a populaţiei R. Moldova, or,
R. Moldova are nevoie de relaţii amiabile cu Rusia, fără de care nu poate exista o perspectivă europeană clară pentru R. Moldova.
La Masa Rotundă, organizată de ISD, a participat şi Reprezentantul Fundaţiei germane Friedrich Ebert – Alfred Pfaller, care a menţionat, la rândul său, că în UE există state care pledează pentru lărgirea Uniunii şi state care sunt mai rezervate faţă de acest proces. În acest sens, R. Moldova trebuie să facă lobby clasic, atât la nivel de guvern şi parlamentar cât şi la nivelul societăţii civile, în procesul de implementare a unor proiecte comune. Alfred Pfaller susţine că R. Moldova este obligată să-şi facă mult mai mulţi prieteni în cadrul UE, ceea ce i-ar permite o integrare de succes. – Moldova.ORG