Maia Sandu explică ce se va întâmpla dacă judecătorii Curții Constituționale nu vor demisiona benevol

PE SCURT

Prim-ministra Maia Sandu insistă ca judecătorii Curții Constituționale să-și dea demisia, declarând că „acolo trebuie să ajungă oameni care chiar respectă Constituția și care ascultă doar de ceea ce e scris în Constituție și de nimeni altcineva”.

Întrebată miercuri la postul public de televiziune Moldova 1 ce se va întâmpla dacă magistrații nu-și vor prezenta demisia, Maia Sandu a declarat că se va proceda așa cum se face și în unele țări unde corupția este un fenomen larg răspândit în rândul judecătorilor – se va face o evaluare externă a tuturor judecătorilor.

PE LUNG

Astfel, Maia Sandu a spus că ceea ce a făcut Curtea Constituțională, prin deciziile din 7-9 iunie, a fost o tentativă de lovitură de stat. „Cred că trebuie să învățăm din această lecție, trebuie să-i sancționăm pe cei care se fac vinovați și după aceasta trebuie să avem un proces transparent de selectare a membrilor CC”, a spus ea.

Maia Sandu a explicat că în cazul în care membrii Curții nu vor demisiona, va
fi o evaluare externă a tuturor judecătorilor.

„ Așa cum se face și în unele țări, de exemplu, în Albania și există acordul Comisiei de la Veneția. Pentru cazuri în care corupția este un fenomen foarte larg răspândit în rândul judecătorilor se permite o evaluare externă. Vin experți internaționali și locali, se ia dosarul fiecărui judecător și se analizează deciziile pe care le-a luat în ultimii ani, se vede care decizii au fost conforme legii sau neconforme legii. Se mai  citește și presa de investigație, se mai verifică rapoarte ANI să se vadă câte case și proprietăți are judecătorul și se uită dacă ele pot fi justificate prin banii obținuți legal. Dacă nu, atunci cei care nu pot să răspundă, pleacă din sistem. Asta e metoda contemporană de curățare a sistemului”, a spus Maia Sandu.

Curtea Constituţională se compune din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistratului. Potrivit legislației în vigoare, magistrații CC sunt inamovibili pe durata mandatului. Ei nu pot fi trași la răspundere juridică pentru voturile sau opiniile exprimate în exercitarea mandatului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.