Maia Sandu despre viitorul premier: Decizia de a-ţi asuma responsabilitatea este la limita raţiunii

Ministrul demisionar al Educaţiei Maia Sandu crede că decizia viitorului premier, de a-şi asuma responsabilitatea pentru Executiv, va una la limita raţiunii, iar viitorul candidat la această funcţie ar trebui să-şi negocieze toate condiţiile înainte ca să-şi dea acordul final.

Totodată, în opinia ministrului, viitorul Guvern va fi un unul de sacrificiu, însă dacă acesta va fi un Executiv de tehnocraţi, acesta ar asigura costuri mai mici pentru societate.

„Noul cabinet de miniştri va avea nişte sarcini extrem de dificile. Şi eu ziceam că decizia de a-ţi asuma responsabilitatea pentru Executiv în acest moment este la limita raţiunii”, a declarat ministrul demisionat al Educaţiei, Maia Sandu într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Fiind întrebată de viitorul Guvern, Maia Sandu a menţionat că chiar dacă se ia în calcul cel mai optimist scenariu, potrivit căruia o că avem guvern în luna iulie, aceasta ar însemna un program cu FMI doar în toamnă, poate fi şi octombrie.

„Un program cu FMI în octombrie e deja prea târziu pentru sprijinul bugetar care vine de la Comisia Europeană şi de la Banca Mondială. Pentru că chiar dacă vin aceşti bani, să zicem, în decembrie, e prea târziu pentru anumite categorii de cheltuieli. Deci, din această perspectivă, va fi extrem de dificil pentru următorul executiv să asigure o funcţionare normală a instituţiilor publice”, a menţionat oficialul.

În acelaşi interviu, Maia Sandu declară deschis că şi „apetitul destul de redus din partea Parlamentului pentru reforme serioase şi măsuri reale de combatere a corupţiei, în lunile de la instaurarea guvernului Gaburici fac sarcina următorului executiv mai dificilă”.

Totodată, ministrul Educaţiei admite că situaţia ar putea fi remediată de un Guvern de tehnocraţi, iar aceasta ar însemna să vină un prim-ministru care poate să-şi formeze singur echipa, fără imixtiuni politice.

„Şi ce ar trebui să negocieze în primul rând sunt toate acţiunile din programul cu FMI, ca să nu mai existe vreun pericol că nici după aceasta nu putem să convenim un program cu Fondul Monetar Internaţional. Eu aş anexa aici și lista lui Chiril Gaburici, această scrisoare prin care formulează condiţii pentru a impulsiona activitatea organelor de drept, ca să aibă cine, în sfârşit, să înceapă să lupte cu corupţia şi alte măsuri care ţin de sănătatea bugetului public, alte acţiuni absolut importante”, a relatat Maia Sandu.

În context, oficialul a opinat că toate aceste condiţii ar trebuie negociate de viitorul premier până să-şi dea acordul, pentru că altfel după aceea pârghiile sunt aproape inexistente.

Întrebată dacă totuşi se va regăsi în aceste condiţii în viitorul Guvern, ministrul demisionar a declarat că, deocamdată, este greu de spus dacă va face parte sau nu din viitoarea echipă guvernamentală.

„Faptul că îmi doresc ca reformele în educaţie să continue este cert. Dacă mă văd sau nu într-o următoare echipă, în echipa următoare, este foarte greu de spus la acest moment”, a mai spus Maia Sandu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.