Maia Sandu: Aducem un omagiu tuturor victimelor, deoarece comemorăm aceste victime nu împotriva cuiva, ci împreună cu toții

PE SCURT

Fiecare familie din Moldova a avut de suferit în urma regimurilor totalitare, fiecare cetățean a fost afectat personal sau are rude care au fost ucise, deportate, persecutate, condamnate la muncă silnică, lăsate fără case sau stigmatizate ani la rând, a declarat astăzi prim-ministra Maia Sandu la evenimentul de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare.

„Să ne prefacem că aceste atrocități nu au existat înseamnă nu doar să negăm istoria și adevărul tragic al acelor vremuri, ignorând durerea și drama a milioane de oameni, dar şi să riscăm ca acele lucruri urâte să recidiveze, deoarece, se ştie, cei care nu învaţă lecţiile istoriei riscă să le repete”, a spus ea.

PE LUNG

Mai Sandu a menționat că prin recunoașterea și condamnarea crimelor comise de regimurile totalitare și autoritare, Guvernul își dorește să pună bazele unei reconcilieri naționale întemeiate pe spiritul de toleranţă şi respect reciproc, prin comemorarea oamenilor care au avut de suferit și exprimarea respectului față de cei care s-au opus tiraniei și oprimării.

„În țara noastră, dar și în alte țări din regiune, istoria a fost adesea falsificată și manipulată pentru a servi unor interese politice sau ideologice. Interesele politice nu trebuie să stea la baza analizei adevărului istoric, iar adevărul istoric este că toate regimurile totalitare trebuie tratate la fel – drept regimuri antiumane și criminale”, a mai spus ea.

Totodată, prim-ministra a precizat că Guvernul aduce un omagiu tuturor victimelor, deoarece „comemorăm aceste victime nu împotriva cuiva, ci împreună cu toţii”.

Ziua de 23 august a fost declarată de Guvern drept Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Astăzi este zi de doliu. Drapelul de stat a fost arborat în bernă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.