23 august – zi de doliu. Drapelul de stat, arborat în bernă

PE SCURT

Ziua de 23 august a fost declarată de Guvern drept Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Astăzi este zi de doliu. Drapelul de stat va fi arborat în bernă.

La ora 10:00, se va ţine un moment de reculegere, iar între 10:10 – 10:30 în fața Guvernului, în Piața Marii Adunări Naționale se vor oferi panglici negre cetăţenilor. Tot astăzi mai multe formațiuni politice vor organiza acțiuni de comemorare, dat fiind faptul că se împlinesc 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, care însemna preluarea Basarabiei de către URSS.

PE LUNG

Declararea zilei 23 drept zi de doliu vine în concordanță cu Rezoluția Parlamentului European din 2009, prin care solicită instituirea unei asemenea zile.

Prim-ministra Maia Sandu a declarat anterior că prin instituirea unei asemenea zile, Guvernul condamnă în mod ferm și neechivoc toate crimele împotriva umanității și încălcările grave ale drepturilor omului comise de toate regimurile totalitare și autoritare. „Din perspectiva victimelor, nu contează care regim i-a lipsit de libertate, i-a torturat sau i-a ucis sau care a fost motivul, iar o zi a memoriei tuturor victimelor ar veni să unească societatea în jurul compasiunii, a înțelegerii și a recunoașterii suferințelor tuturor victimelor și membrilor familiilor acestora și să asigure că cei care s-au opus activ acestor regimuri și au luptat împotriva tiraniei și oprimării nu vor fi uitați” ,a spus Maia Sandu.

23 august 1939 – Ziua în care a fost semnat pactul Ribbentrop-Molotov care prevedea cedarea Basarabiei

Partidul Liberal a anunțat că va depune astăzi flori la Piatra comemorativă a victimelor ocupației sovietice și ale regimului totalitar comunist, pentru a comemora împlinirea a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, care a dus la anexarea Basarabiei de URSS și instaurarea regimului sovietic de ocupație.

Tot astăzi Uniunea Salvați Basarabia organizează un flashmob în faţa
Presedintiei cu tema „Dodon, Basarabia nu poate fi ruptă”.

Diseară, un grup de istorici și oameni de cultură din Republica Moldova și România vor organiza un miting de comemorare a victimelor regimului comunist în Parcul Catedralei din Chișinău.

La 23 august 1939, Uniunea Sovietică și Germania nazistă au semnat un Tratat de neagresiune la Moscova, rămas în istorie sub numele Pactul Molotov-Ribbentrop. Pactul a fost însoțit de un Protocol secret ce împărțea Europa centrală și răsăriteană în „sfere de influență”. Acestea cuprindea trei clauze, respectiv împărţirea Finlandei şi a celor trei state baltice (Lituania, Letonia, Estonia), o clauză privind Polonia, ce prevede inclusiv posibila ei dispariţie ca stat independent, şi una privind Basarabia.

Potrivit documentului semnat, Germania şi-a declarat totalul dezinteres faţă de teritoriul Basarabiei, dorit de sovietici, şi astfel nu a avut obiecţii faţă de eventuale modificări ale graniţei aici în favoarea Uniunii Sovietice. Astfel, în urma acestuia, în 1940, Basarabia, până atunci parte a Statului Român, a fost ocupată de către URSS.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.