Mai multe ONG-uri din Moldova califică drept “o farsă” preconizatul referendum transnistrean

"Organizarea de către regimul nerecunoscut de la Tiraspol la 17 septembrie curent a unei farse numite "referendumul cu privire la recunoaşterea internaţională a pretinsei "RMN"" şi apelurile lansate de unele cercuri de la Tiraspol privind viitoarea includere a acestui teritoriu în componenţa Federaţiei Ruse reprezintă un act nelegitim şi de neacceptat", afirmă mai multe organizaţii neguvernamentale (ONG) din Republica Moldova.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, într-un apel al ONG-urilor către comunitatea internaţională, mass-media şi opinia publică din Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, se menţionează că referendumul este "o farsă organizată cu scopul de a induce lumea în eroare pentru a prelungi menţinerea la putere a grupării Smirnov-Antiufeev".

"Considerăm că rezultatele acestui referendum nu pot fi recunoscute, deoarece nu vor exprima voinţa reală a populaţiei, cît timp în regiune se menţine un regim totalitar, nu există o mass-media, o opoziţie şi o societate civilă independente", se spune în documentt.

Semnatarii mesajului atenţionează asupra "susţinerii financiare acordate de către Federaţia Rusă regimului de la Tiraspol, inclusiv şi pentru organizarea referendumului" şi, în context, cer "factorilor de decizie să ia o atitudine hotărîtă şi să solicite Federaţiei Ruse neamestecul în treburile interne ale Republicii Moldova".

"Facem apel către Guvernele statelor lumii şi forurile internaţionale să întreprindă măsuri neîntârziate, cerînd Federaţiei Ruse să respecte angajamentele sale internaţionale şi să condamne încălcările flagrante şi repetate ale drepturilor omului şi ale libertăţilor fundamentale de către regimul separatist de la Tiraspol" , declară ONG-urile, chemînd populaţia din regiunea transnistreană de toate naţionalităţile "să nu se lase indusă în eroare de regimul separatist şi să nu participe la acest referendum neconstituţional şi nelegitim".

Apelul a fost semnat de Asociaţia pentru Democraţie, Educaţie şi Reforme, Centrul Regional de Drept – Căuşeni, Asociaţia pentru Cultură Civică şi Politică în Moldova, Centrul de Informare, Instruire si Analiza Sociala "CAPTES", Asociatia "Moldova Europeană Unită", Mişcarea "Europa Nova" etc. În apel se menţionează că documentul rămîne deschis pentru semnare şi de către alte ONG din Moldova.
// Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.