Moldova.ORG – Chişinăul şi Bucureştiul au reluat astăzi, miercuri, 14 mai 2008, în capitala României, negocierile privind condiţiile semnării Convenţiei europene în problema micului trafic de frontieră de pe Prut, document propus de Bucureşti la sfârşitul lunii martie 2008. Convenţia urmăreşte facilitarea liberei circulaţii, în baza unui permis special, a cetăţenilor moldoveni care locuiesc de-a lungul Prutului – frontiera de Est a Uniunii Europene. Delegaţia moldoveană a declarat marţi că pleacă la Bucureşti „cu propuneri constructive şi sperăm să ajungem la o înţelegere reciprocă cu colegii noştri români”.
Negocierile de astăzi au fost precedate de o Declaraţie a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova (MAEIE), în care diplomaţia moldoveană acuză unele partide de opoziţie de “dezinformare” a populaţiei în problema Convenţiei privind micul trafic de frontieră. MAEIE afirmă, totodată, că, “în această situaţie, consideră necesar să informeze opinia publică din R. Moldova” despre prevederile Convenţiei şi despre poziţia părţii moldovene în negocierile cu Bucureştiul.
Recunoscând că “regimul circulaţiei transfrontaliere reciproce a cetăţenilor României şi Moldovei este, desigur, un instrument de cea mai mare importanţă pentru facilitarea contactelor cetăţenilor ambelor ţări în cele mai diverse sfere, pentru stabilirea unei interacţiuni mai durabile între Moldova şi România în domeniul comerţului transfrontalier, precum şi în dezvoltarea turismului şi schimburilor culturale”, MAEIE susţine, în acelaşi timp, că, “Convenţia privind micul trafic de frontieră nu este nici pe departe un permis de liberă trecere în Uniunea Europeană, că ea nu oferă nici măcar posibilitatea de a intra fără viză în România, ci doar posibilitatea de a intra fără viză într-o zonă limitată de frontieră a României, egală, pe perimetrul ei, cu o zonă similară de partea moldovenească”.
Explicând motivele ce determină Chişinăul să condiţioneze semnarea Convenţiei cu încheierea simultană a Tratatului de frontieră moldo-român, MAEIE susţine următoarele: “în textul Convenţiei privind micul trafic de frontieră este folosită noţiunea “frontieră de stat moldo-română”, pe când însăşi frontiera de stat, din păcate, nu este stabilită prin niciun document. În acest context, considerăm necesar să menţionăm că Republica Moldova şi-a exprimat întotdeauna disponibilitatea de a semna Convenţia privind micul trafic de frontieră concomitent cu Tratatul privind frontiera de stat moldo-română. Este evident că fără un tratat de frontieră discutarea competentă a tuturor problemelor care, într-un fel sau altul, au tangenţă cu regimul de trecere a frontierei de către cetăţenii Moldovei şi României, este imposibilă”.
În această ordine de idei, diplomaţia moldoveană declară că nu are niciun impediment în calea semnării Tratatului de frontieră şi îşi exprimă “sincer” speranţa că “România, în calitatea sa de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, nu are niciun fel de pretenţii teritoriale sau de altă natură faţă de Republica Moldova, ce i-ar limita posibilitatea să semneze Tratatul respectiv, care este parte inalienabilă a unor relaţii moderne, civilizate între două state europene vecine”.
În Declaraţia MAEIE se mai spune că “poziţia părţii moldave s-a bazat pe dorinţa ei de a spori la maxim perimetrul zonei de frontieră, nelimitând adâncimea acestuia la doar 30-50 km (distanţă de Prut – n.r.). Având în vedere teritoriul compact al Republicii Moldova, precum şi disponibilitatea exprimată permanent de diplomaţia română de a susţine Moldova în procesul de integrare europeană, autorităţile Moldovei propun ca întreg teritoriul Republicii Moldova (împreună cu Transnistria) să fie inclus în sfera de acţiune a Convenţiei privind micul trafic de frontieră”.
De notat că în această Declaraţie, MAEIE nu face nicio trimitere la Tratatul politic dintre Chişinău şi Bucureşti, necesitatea semnării căruia a fost invocată în mod repetat de diplomaţia moldoveană în contextual semnării Convenţiei privind micul trafic de frontieră. Se pare, că partea moldoveană a renunţat la această condiţie inspirată de Rusia, idee vehiculată de presa rusă de la Tiraspol şi Moscova. – Moldova.ORG
MAEIE fortat sa explice negocierile cu Bucurestiul
Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.