Macedonia, 20 de ani de independență

 De Larisa Muntean/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Sute de mii de macedoneni au fost joi, la Skopje, pentru a sărbători împlinirea a 20 de ani de independenţă a Macedoniei.

Ţara balcanică, fără ieşire la mare, cu doar 2 milioane de locuitori, a fost singura fostă republică iugoslavă care s-a separat fără vărsare de sânge în 1991.

Cu toate acestea, violenţa a izbucnit un deceniu mai târziu, după ce forţele guvernamentale au reprimat o rebeliune armată a etnicilor albanezi care doreau mai multe drepturi ale minorităţilor.

În prezent, estimează analiştii, Macedonia încă încearcă să-şi construiască identitatea naţională.

Macedonia este, de mult timp, angajată într-o dispută în ceea ce priveşte numele său cu Grecia, care susţine că denumirea “Macedonia” implică revendicări teritoriale asupra provinciei sale cu acelaşi nume.

Nici relaţiile cu Bulgaria nu sunt dintre cele mai bune, Sofia considerând limba macedoneană un dialect al limbii bulgare.

“În prim – planul atenției noastre se situează construirea unei economii stabile, țelul prioritar fiind aderarea la Uniunea Europeană și, apoi, de a deveni un stat membru cu drepturi depline al NATO.

Dar, în același timp, ne preocupă instituirea unei cooperări rodnice și sincere cu toate țările, în special cu statele din vecinătatea imediată, între care se află și România.

Anul acesta, țările noastre marchează 19 ani de relații diplomatice și 10 ani de la semnarea Acordului de prietenie între Republica Macedonia și Romania, prin care se exprimă dorința clară de consolidare și de continuare a relațiilor de cooperare în toate domeniile de interes comun, relații bazate și pe “podurile prieteniei” tradiționale formate de macedonenii din Romania și de românii din Macedonia”, a declarat pentru Ziarul de Prahova, Ljupco Arsovski, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Macedonia la București.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.