Lipsa de vointa politica – motivul blocarii procesului de evacuare a munitiilor rusesti

Ministrul Reintegrarii, Vasile Sova, regreta blocarea in continuare a procesului de evacuare a munitiilor rusesti din regiune. Sova si-a exprimat speranta ca in timpul apropiat aceasta problema va fi reglementata, poate chiar la reuniunea OSCE de la Ljubleana de la inceputul lunii decembrie curent.

La randul sau seful misiunii OSCE la Chisinau, William Hill, a declarat ca motivul blocarii procesului de evacuare a armamentului rusesc este lipsa vointei politice. “Daca aceasta va aparea, atunci procesul de evacuare a munitiilor rusesti va putea fi finalizat in jumatate de an”, a suliniat Hill.

Aceste declaratii au fost facute in seara zilei de vineri, dupa incheierea rundei de negocieri in problema transnistreana, in format "5+2", cu participarea Statelor Unite si a Uniunii Europene, in calitate de observatori.

Referindu-se la evacuarea munitiilor din regiune, reprezentantul Tiraspolului la negocieri, Valeriu Litkai, a declarat ca aceste probleme se vor solutiona in afara formatului de negocieri, intre Rusia si OSCE. “In prezent, exista unele complicatii, care franeaza procesul de evacuare, dar cred ca se vor gasi modalitati de depasire a acestora”, a conchis Litkai.

La randul sau, reprezentantul Rusiei, Valeri Nesteruskin, a mentionat ca unul dintre motive ar fi „intreruperea legaturii dintre parti pentru o perioada foarte lunga”. In replica, Sova a spus ca, de facto, contactul intre parti nu a fost intrerupt niciodata, mentionand ca reprezentantii Chisinaului si ai Tiraspolului s-au intalnit de multe ori si au dus mai multe consultatii.

In contextul discutiilor privind planul rusesc de reglementare a conflictului transnistrean, Nesteruskin a subliniat, initial, ca acesta exista ca si o completare a planului ucrainean, care va fi discutat atunci cand „partile vor fi pregatite pentru un dialog constructiv”. Mai tarziu, insa, Nesteruskin a precizat ca acest document va fi pus in discutie la etapa la care se va aborda statutul regiunii.

Vasile Sova a declarat ca „toate initiativele care sunt sau vor fi puse pe masa de tratative trebuie sa fie conforme celor doua documente: planului ucrainean si legii privind statutul regiunii transnistrene. Documentele care vor contravine acestora nu vor fi examinate”, a subliniat Sova.

In cadrul negocierilor, s-a decis initierea unor consultatii pentru constituirea unei misiuni internationale de evaluare a situatiei din regiune, in vederea organizarii ulterioare a unor alegeri democratice. De asemenea, s-a mai ajuns la o intelegere ce vizeaza monitorizarea complexului industrial-militar din regiunea transnistreana. Partile au mai fixat urmatoarea runda de negocieri pentru luna decembrie curent.

Nu s-a reusit luarea unei decizii in vederea solutionarii problemelor din Zona de Securitate si a unei decizii privind reluarea sedintelor Comisiei Unificate de Control (CUC).

Partile implicate in negocieri au salutat decizia de a reveni la masa de tratative si au calificat drept benefica participarea SUA si UE in calitate de observatori. Stiven Mann si Adrian Jakobovits, reprezentantii SUA si, respectiv, al UE au declarat ca sustin planul ucrainean de reglementare a diferendului transnistrean si pledeaza pentru democratizarea regiunii si organizarea alegerilor libere si democratice in regiune. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.