Limba de Stat – Română, Istoria Națională – Istoria Românilor

De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) și-a anunţat din nou punctul său de vedere privind numele limbii de stat ca româna, şi istoria naţională ca istoria românilor.

Rezoluţia corespunzătoare a fost adoptată de către comunitatea ştiinţifică în cadrul conferinţei "20 de ani de la declararea independenţei Republicii Moldova", raportează Info-Prim Neo.

Participanţii la conferinţă au solicitat de asemenea, pentru o revenire în programul pre-universitar a cursului de istoria românilor şi istoria universală.

Studiul programei de istorie trebuie să se finalizeze cu un examen obligatoriu cât la sfârşitul ciclului gimnazial, cât și la finisarea ciclului liceal.

"Suntem pentru armonizarea normelor cât constituţionale, cât şi a normelor legislaţiei în vigoare cu privire la numirea limbii de stat, în conformitate cu adevărul ştiinţific şi cu Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.

Cu toate acestea, în speranţa de a depăşi impasul politic şi social, ne dorim o reformă constituţională extinsă.

Noi propunem ca Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova să devină o parte a textului din Constituţiei ", a declarat în timpul conferinţei, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca.

Potrivit academicianului, actul istoric din 27 august 1991, a pus capăt la aproape o jumătate de secol de ocupaţie sovietică, oferind un impuls decisiv la înfiinţarea Republicii Moldova ca stat suveran, independent şi democratic, un subiect cu drepturi depline al dreptului internaţional.

"Dacă citim cu atenţie şi recitim Declarația de Independentă, ne dăm seama că acest "certificat de naştere al Republicii Moldova ", identifică în mod clar două adevăruri importante ştiinţifice şi istorice, pe care unii au tendinţa de a le trece cu vederea: identitatea românească a naţiunii şi aspiraţiile europene ale acesteia.

Prin urmare, Declaraţia de Independenţă în mod clar şi definitiv a stabilit traiectoria și direcţia tânărului stat, care a apărut pe harta lumii – întors la familia naţiunilor europene cu identitatea sa adevărată și nu falsificată de către Stalin şi succesorii săi ", a spus Gheorghe Duca. 

Preşedintele Academiei și-a exprimat încrederea că, dacă toţi politicienii Republicii Moldova ar fi respectat Declaraţia de Independenţă, ce a fost scrisă pe baza adevărului istoric şi ştiinţific, la moment, Republica Moldova ar fi o ţară prosperă în Uniunea Europeană, cum sunt ţările baltice, cu economie avansată, fără speculaţii politice cu privire la identitatea, limbă şi istorie, care au o reputaţie proastă şi chiar ruşinoasă în lume.

Ambasadorul român în Republica Moldova, Lazurcă Marius, care a fost prezent la eveniment, a declarat că dezvoltarea socială, politică şi economică a Republicii Moldova ar trebui să fie evaluate în conformitate cu documentul original, Declarația de Independență, pe care el, împreună cu preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca o găsește ca un document pur național şi profund European.

Printre participanţii la conferinţă au fost directorul general al Biroului de Relaţii Interetnice al Republicii Moldova Elena Belyakov, doctor în istorie, profesor asociat, director al Institutului de Istorie, Statului și Drept al AȘM Gheorghe Cojocaru, doctor în istorie, profesor asociat Ţăranu Anatol, doctor habilitat în filologie, profesor universitar, director al Institutului de Filologie al AŞM Vasile Bahnaru şi alții.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.