Legea privind impozitul unic in agricultura se repune in aplicare

in Monitorul Oficial nr. 42-45 din 21 martie 2005 a fost publicata Legea nr. 20-XV din 17 februarie 2005 pentru repunerea in aplicare, modificarea si completarea Legii nr. 238-XV din 8 iulie 2004 privind impozitul unic in agricultura. Astfel, dupa aproape doi ani de elaborari si discutii, impozitul unic in agricultura va fi implementat cu titlu de experiment doar in raionul Taraclia, in anul fiscal 2005.

Impozitul unic include impozitul pe venitul din activitatea de intreprinzator, taxa pe valoarea adaugata (cu exceptia TVA la import), impozitul pe bunurile imobile (cu exceptia impozitului funciar pentru terenurile cu alta destinatie decit cea agricola), taxele percepute in Fondul rutier, taxa pentru apa si taxa pentru amenajarea teritoriului. Celelalte impozite si taxe se achita in modul general stabilit.

in conformitate cu prevederile legii, subiecti ai impunerii cu impozitul unic in agricultura sint agentii economici, rezidenti si nerezidenti ai Republicii Moldova, indiferent de tipul de proprietate si forma de organizare juridica, ce desfasoara o activitate de intreprinzator in domeniul agricol pe teritoriul raionului Taraclia. Impozitul unic va fi perceput pentru terenurile cu destinatie agricola aflate in proprietate, posesie si/sau folosinta in perioada anului fiscal.

in cazul in care agentii economici desfasoara si alte activitati decit cea prevazuta in lege, venitul pentru activitatile respective se impoziteaza in modul stabilit de legislatie.

Trebuie sa mentionam ca in noua redactare, autorii legii au tinut cont de opinia expertilor UNIAGROPROTECT si au redus taxa echivalenta de la 2,5 lei pentru 1 grad/hectar, pina la 1,85 lei – pentru 1 grad/hectar. Cotele impozitului unic se stabilesc in functie de bonitatea fiecarui hectar de teren agricol.

Marimea impozitului unic se determina prin inmultirea cotei impozitului la numarul de grad/hectar sau hectare. Persoanele juridice si fizice, care desfasoara activitate de intreprinzator in agricultura calculeaza de sine statator suma anuala a impozitului unic si prezinta organului fiscal teritorial calculul impozitului. in cazul gospodariilor taranesti (de fermier) si persoanelor fizice proprietare de cote echivalente de terenuri, neinregistrate ca gospodarii taranesti (de fermier), impozitul unic este calculat de catre serviciile de colectare a impozitelor si taxelor locale din cadrul primariilor, cu trimiterea avizelor pentru plata impozitului.

Potrivit legii, impozitul unic se achita la bugetul unitatii administrativ-teritoriale in parti egale, cel tirziu la data de 15 august si 15 octombrie a anului in curs. in acest sens, anterior, expertii UNIAGROPROTECT, dar si cei ai Federatiei Nationale a Fermierilor, au recomandat ca primul termen de achitare a impozitului sa fie 15 octombrie sau septembrie si nicidecum 15 august, cind producatorii agricoli dispun numai de cereale de prima grupa si sint nevoiti sa vinda aceasta productie la preturi mizere.

Majorarile de intirziere se calculeaza la expirarea celui de-al doilea termen de achitare. in cazul achitarii sumei integrate a impozitului pentru anul 2005, contribuabilul beneficiaza de dreptul la o reducere cu 10% a sumei impozitului unic ce urmeaza a fi achitat. Pentru terenul dobindit in cursul anului, impozitul unic se percepe de la data de intii a lunii urmatoare celei in care terenul a fost dobindit.

Totodata, platitorii impozitului unic sint obligati sa tina evidenta TVA la terenurile agricole. insa, potrivit expertilor Uniunii producatorilor agricoli, nu este clar stipulat mecanismul aplicarii TVA in cadrul impozitului unic (modul de calculare, trecerea in cont si restituirea).

Legea mai prevede sa fie scutiti de plata impozitului unic proprietarii terenurilor cu plantatii multianuale (pina la intrarea plantatiilor pe rod), organizatiile stiintifice cu profil agricol care folosesc terenuri in scopuri stiintifice si instructive si organizatiile religioase ce detin terenuri cu o suprafata de cel mult 5 ha.

in general, taranii au o parere buna despre aplicarea unui „impozit consolidat” care i-ar scuti de numeroasele griji pe care le au in prezent, cind trebuie sa achite mai multe impozite in parte si care, insumate, constituie o suma destul de mare. insa mai multe se vor putea spune numai dupa obtinerea rezultatelor concrete ale experimentului, pentru ca abia atunci se va putea constata daca este sau nu o practica de succes pentru agricultura moldoveneasca.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.