OSCE este dispusa sa organizeze alegeri in Sovietul Suprem al Transnistriei la sfirsitul anului curent, care sa se desfasoare conform standardelor internationale, a declarat vineri presei presedintele echipei pentru Moldova a Adunarii Parlamentare a OSCE, Kimmo Kiljunen, la incheierea vizitei de trei zile in R.Moldova.
Oficialul european a lasat sa se inteleaga ca acest scrutin s-ar putea desfasura conform legislatiei electorale a regiunii si care sa legitimeze orice regim ar veni la putere.
"Organizarea alegerilor in Sovietul Suprem in baza legislatiei Tiraspolului sau a Chisinaului urmeaza a fi stabilita in cadrul unor negocieri ce vor viza pregatirea scrutinului. Aceste chestiuni trebuie sa fie abordate foarte serios la masa de tratative si ar putea impulsiona procesul de negocieri, precum si ar contribui la definitivarea statului regiunii transnistrene, respectind integritatea R.Moldova", a declarat Kiljunen. El a mai spus ca, indiferent de rezultatele acestor alegeri, statulul Transnistriei pe arena internationla nu se va schimba – ea va fi tratata in calitate de parte componenta a R.Moldova.
Kiljunen si-a exprimat speranta ca la urmatoarea sesiune a AP OSCE, programata pentru inceputul lunii iulie curent, la Washington, parlamentarii OSCE vor accepta organizarea alegerilor in Transnistria cu mandatul acestei organizatii, de catre o Comisie electorala internationala.
Oficialul a subliniat ca, in acest caz, vor fi supuse monitorizarii nu doar ziua scrutinulului si procesul de numarare a voturilor, ci si intreg procesul electoral. "Tiraspolul va trebui sa garanteze libertatea mass-media, accesul nestingherit al electoratului la informatii despre toti candidatii electorali, garantii pentru activitatea libera a formatiunilor politice, securizarea alegerilor", a spus Kiljunen.
Totodata, presedintele echipei pentru Moldova a AP OSCE a spus ca in cazul in care Tiraspolul va decide sa organizeze independent alegeri in regiune, OSCE va refuza sa le monitorizeze si sa recunoasca rezultatele lor.
in Apelul cu privire la democratizarea regiunii transnistrene, adoptat de Parlament la 10 iunie curent, deputatii constata ca "desfasurarea unor alegeri libere si democratice in zona transnistreana este imposibila in conditiile nesocotirii normelor Constitutiei R.Moldova si standardelor democratice internationale, absentei pluralismului politic si a libertatii cuvintului, ale reprimarii oricarei manifestari de atitudini diferite de cea impusa cu forta".