Connect with us

Divertisment

La Orhei au fost date în exploatare străzile din sectorul Lupoaica și sensul giratoriu la intrare în oraș

Publicat

pe

Astăzi au fost date în exploatare ultimele două drumuri din acest cartier, care au fost reabilitate de la zero. Este vorba despre străzile Susleni și Cantemir. În total, aici, au fost reparate și asfaltate 18 drumuri cu o lungime de 8,5 km.

orhei-1Lucrările au cuprins nivelarea drumurilor cu autogrederul, aplicarea unui strat de pietriș, iar suprafața a fost acoperită cu 6 cm de astfalt. Pentru repararea lor au fost utilizate materiale de cea mai înaltă calitate pentru a asigura rezistența drumurilor proaspăt renovate.

Potrivit unui comunicat de presă, lucrările de modernizare a infrastructurii drumurilor din sectorul Lupoaica au început la inițiativa primarului orașului Orhei, Ilan Șor, imediat după ce a fost învestit în funcție. Edilul nu o dată a declarat că aceasta este o prioritate a programului său electoral, care, a fost transformată în fapte.

Totodată, au fost finalizate și lucrările de reparare și amenajare a sensului giratoriu de pe strada unirii și drumuri. Muncitorii au instalat conducte pentru sistemul de irigare automatizat, au fost aplicate rulouri de gazon și au fost plantate flori și arbuști.

orhei-3Menționăm că anterior, au fost renovate și amenajate rondurile de pe strada Chișinău, la intrarea dinspre Capitală. Iar în prezent, lucrări asemănătoare au loc și la sensul giratoriu dinspre orașul Rezina.

Citește mai departe
Advertisement

Divertisment

Oferim un respiro planetei și stingem luminile

Publicat

pe

De către

Pentru al 11-lea an consecutiv, în Republica Moldova va fi organizată „Ora Planetei”. Pe 30 martie, toți cei care vor măcar cumva să contribuie la protejarea planetei vor stinge lumina de la ora 20.30 până la 21.30.Dacă toți oamenii ar stinge luminile timp de o oră atunci s-ar economisi circa 278 de mii de kilowaţi-oră.

Ora Pământului (Earth Hour) a fost organizată pentru prima dată de către organizația WWF-Australia în Sydney, pe 31 martie 2007, fiind brand înregistrat de organizația WWF (World Wide Fund for Nature) la nivel global. Implicarea oamenilor de pe tot globul a făcut în doar câțiva ani ca Earth Hour să devină cel mai mare eveniment de mediu din istorie.

Citește mai departe

Divertisment

Top 5 cele mai curate orașe din Europa. Avem de la cine învăța

Publicat

pe

De către

Ieșim din casă și ne învăluie o pelerină gri, ticsită cu praf și pungi aruncate la întâmplare și atunci ne întrebăm de cât timp nu au mai fost măturate străzile acestui oraș. Pornind de la acest gând, descoperalocuri.ro vă propune să descoperiți cinci orașe curate din Europa, unde vrei să te plimbi, să stai afară și să inspiri cu poftă.

Freiburg, Germania

Acest oraș este înconjurat de dealuri și câmpii înverzite. De aceea, Freiburg este în topul preferințelor iubitorilor de natură. De acest lucru vă puteţi convinge cel mai bine în cadrul unei plimbări prin Oraşul Vechi. Acesta este dominat de turnul de 116 metri al catedralei impozante, una din cele mai frumoase construcţii sacrale germane. Münsterplatz este şi cea mai mare piaţă din centrul oraşului, aici având loc zilnic, cu excepţia duminicilor, pieţele săptămânii. Se evidenţiază, în mod special, Magazinul Universal Istoric din 1532, cu faţada sa roşie închis şi turnuleţele de colţ, acoperite cu ţiglă colorată, precum şi casa Zum Schönen Eck din 1761, azi Muzeul de Istorie al oraşului şi Vechea Gardă, azi Casa Vinurilor din Baden – o bună utilizare a unei vechi case frumoase. Augustinerplatz este cea de-a doua piaţă centrală din oraşul vechi. Toate aceste frumuseți sunt accentuate de curățenia și vegetația îngrijit tăiată din jur.

Oslo, Norvegia

Ajunsă la un nivel de civilizație dezvoltat, Oslo se mândrește cu aspectul său urbanistic amenajat și întreținut ca la carte. Un mare plus pentru capitala Norvegiei îl reprezintă implicarea autorităților în ceea ce privește ecologizarea și salubrizarea orașului, dar nu în ultimul rând faptul că cei peste 590 de mii de locuitori ai acestui oraș știu cum să păstreze curățenia în orașul său.

Helsinki, Finlanda

Helsinki a devenit în scurt timp una dintre cele mai apreciate destinații din nordul Europei și totodată una dintre cele mai curate capitale europene. Acolo vei fi întâmpinat de o arhitectură armonioasă încadrată de cele mai deosebite peisaje pitorești.

Copenhaga, Danemarca

Un alt oraș european care are standarde înalte în ceea ce privește curățenia urbană și grija față de mediu este capitala Danemarcei – Copenhaga. Aici, grija autorităților față de mediu, arhitectură și ecosistem este bine pusă la punct și respectată. Fiind așezat lângă Marea Baltică, Copenhaga îți va oferi o experiență de neuitat.

Berna, Elveția

Nu mai este un lucru nou faptul că în Elveția se trăiește bine și că această țară se află în topul statelor cu cel mai ridicat nivel de trai din lume. Pe lângă economia prosperă, natura luxuriantă și infrastructura demnă de invidiat, curățenia este unul dintre motivele pentru care europenii sunt atrași de Berna. Nu îți imagina că acest oraș a fost dintotdeauna curat și îngrijit, ba din contră, acesta este rezultatul eforturilor susținute de Primăria locală prin diverse programe care au implicat cetățenii în reducerea poluării și menținerea curățeniei.

Citește mai departe

Divertisment

Când vom trece la ora de vară

Publicat

pe

De către

Republica Moldova va trece la ora oficială de vară în ultimul weekend din luna martie, când vom dormi mai puțin, pentru că ceasurile se dau înainte cu o oră. Astfel, în noaptea de 30 spre 31 martie, drept urmare, ora 3.00 va deveni ora 4.00.

Prin introducerea orei de vară, s-a urmărit ca oamenii să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală a Soarelui și de reducerea folosirii luminii artificiale.

Ora de vară este în prezent implementată în peste 70 de state, dar perioada variază de la o țară la alta.

Pentru prima dată, trecerea la ora de vară a fost aplicată în Noua Zeelandă, în 1895. Republica Moldova a recurs la această practică în 1979, pentru a folosi optim lumina naturală şi a reduce iluminatul artificial

Ora oficială se schimbă de două ori pe an – în ultima duminică din luna martie şi în ultima duminică din octombrie.

Ora de vară nu este folosită în ţările de la ecuator, în unele state de la tropice, în Japonia şi China.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică10 minute în urmă

Igor Dodon: Pledez pentru ascensiunea dialogului RM-UE

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi în cadrul unei întrevederi cu Peter Michalko, șeful Delegaţiei Uniunii Europene în...

Externe44 de minute în urmă

Un an de la tragedia din „Зимняя вишня”. Ce a schimbat incendiul în care au murit 60 de oameni

PE SCURT Un an în urmă, în centrul comercial „Зимняя вишня” (n.red.: Vișina de iarnă) din Kemerovo, Federația Rusă a...

SocialO oră în urmă

Medicul, vizat în dosarul „mitei pentru judecători”, va plăti o amendă de 115 mii lei

PE SCURT Judecătoria Chișinău i-a aplicat unui medic dintr-un spital din capitală o amendă în mărime de 2 300 de...

Social2 ore în urmă

Republica Moldova va adopta aceeași poziție ca și țările din Uniunea Europeană privind trecerea la ora de vară

PE SCURT Pe 31 martie 2019, ultima duminică a lunii, la ora 2.00, pe întreg teritoriul Republicii Moldova va avea...

Politică2 ore în urmă

Secretariatul Parlamentului precizează: proiectele blocului ACUM, înscrise în registrul de intrare al Legislativului

PE SCURT Proiectele de acte legislative prezentate de un grup de 26 de deputați ai blocului ACUM au fost înscrise...

Politică3 ore în urmă

Inițiative legislative ale ACUM nu au fost înregistrate în Parlament. Litvinenco: Argumentul refuzului este uluitor

PE SCURT Secretariatul Parlamentului a refuzat să înregistreze „o parte din pachetul antioligarhic” al blocului ACUM, a anunțat astăzi deputatul...

Justiție4 ore în urmă

Un român, anunţat în căutare pentru traficarea a patru moldovence, a fost reţinut în Grecia

PE SCURT Un cetăţean român, anunţat de autorităţile Republicii Moldova în căutare internaţională pentru traficarea a patru moldovence, a fost...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri4 zile în urmă

Cine este noul președinte al raionului Criuleni

PE SCURT  La ședința consiliului raional de astăzi, 21 martie, a fost ales un nou președinte al raionului Criuleni. Cu...

AlegeriO săptămână în urmă

Alegeri parlamentare 2019: 9 candidați care au luat mai puțin de 200 de voturi

Comisia Electorală Centrală a publicat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Moldova.org a cercetat rezultatele și vă...

AlegeriO săptămână în urmă

PDM, gata să discute cu Comisia de la Veneția și să schimbe Constituția pentru retragerea mandatelor deputaților

Curtea Constituțională a confirmat pe 14 martie rezultatele referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019. La referendum au participat mai...

AlegeriO săptămână în urmă

Valeriu Munteanu: „Truda” PL în campania electorală a turnat multă apă la moara PD”

Fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, fost membru al Partidului Liberal, a declarat în cadrului unui interviu pentru tribuna.md că „PL...

AlegeriO săptămână în urmă

Alegeri parlamentare: top 5 deputați care au câștigat la limită

După afișarea rezultatelor finale de către Comisia Electorală Centrală, Moldova.org a cercetat rezultatele și vă propune topul celor 5 deputați...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Ceasul buclucaș / Cadoul electoral de la Șor, scos la vânzare de un alegător

Pliantele electorale și-au găsit locul în stocul de făcut foc iarna, calendarele stau cuminți pe pereți, dar iată că unul...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Alegătorii din circumscripția 48, învățați cum să voteze pentru un candidat din regiunea separatistă

Un utilizator Facebook a făcut publice niște imagini video în care se vede cum un bărbat îi învață pe ceilalți...

Advertisement

Opinii

martie 2019
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com