La Cimișlia, se votează pentru viitor

Familia Godoroja au votat pentru viitorul copiilor, or. Cimișlia. Fotografie: Victoria Colesnic

“Vom fi la Gara de Nord în treizeci de minute. Mai luăm o persoană de acolo și ne pornim spre Cimișlia”, îmi scrie Ludmila, una dintre miile de moldoveni care au oferit curse gratuite spre diverse secții de votare din țară. Într-un suflet, am ajuns în zona Calei Basarabiei, unde o Kia argintie mă aștepta la stație.

Ludmila și soțul ei, Sergiu, mergeau să-și viziteze părinții și să voteze. Tinerilor li s-a alăturat Angela, o prietenă din copilărie. Văzând campaniile de mobilizare a diasporei, Ludmila a ales să publice un mesaj pe grupul de Facebook “Votez în Moldova”, sperând va reuși să ajute alți concetățeni să voteze pentru turul II al alegerilor prezidențiale. Drumul spre Cimișlia a trecut rapid și lipsit de peripeții: s-au depănat amintiri, s-a discutat despre politică și s-au mâncat portocale. “Suntem foarte emoționați de felul în care a reacționat diaspora. Vrem să credem că și celor din țară le pasă și vor ieși la vot”, spune Ludmila.

La ora 12.30, când am ajuns la Cimișlia, 23.5% din populația orașului își dăduse deja votul pentru unul din cei doi candidați la funcția de președinte. Ploua mărunt și umezeala stropilor trecea, cumva, prin haine. Oamenii cu umbrele sau cu glugi trase bine peste ochi se îndreptau spre Casa de Cultură, sediul Biroului electoral al secției de votare nr. 2.

Biroul electoral al secției de votare nr. 2, Cimișlia.
Biroul electoral al secției de votare nr. 2, Cimișlia.

“Cea mai mare problemă pe care o avem este corupția. Dacă nu va învinge candidatul pentru care am votat, vom avea un stat polițienesc”, îmi spune Victor Godoroja. Bărbatul a venit la vot împreună cu soția și cei doi copii, o fetiță și un băiat mai mic. “UE ne-a oferit granturi ca să facem reforme, dar n-au fost implementate. Noi trebuie să fim gospodari la noi acasă”, continuă Victor, iar în jurul lui, fiica Sofia, sare vioi prin băltoace.

De aceeași părere este și Dumitru Duca, pensionar de 60 de ani și proprietar al unei mici afaceri. “Am votat pentru o schimbare, să-i mai pună la închisoare pe cei care fură de tot țara asta. Toți au stat în Parlament, inclusiv Dodon, și au furat din gros. Cu o leafă cinstită de parlamentar, nu-ți poți face casă de milioane, nu-i așa?”, întreabă indignat bărbatul. Dumitru are doi copii și doi nepoți, toți plecați prin lume. “Dacă nu iese candidatul meu, eu nu văd viitor în Moldova. Eu am ajuns la această concluzie la vârsta mea, ce să mai zic de tineri!”, spune bărbatul și se îndepărtează gesticulând.

La ora amiezii, s-a prezentat la vot și Gheorghe Răileanu, primarul orașului Cimișlia. “Eu am votat ca în Republica Moldova să nu se instaureze dictatura unei persoane, să nu fim izolați de toată lumea și să începem să ne dezvoltam pe calea europeană”, a declarat primarul. Potrivit edilului, această campanie electorală nu a trecut fără presiuni din partea guvernării actuale. “Eu cunosc doi primari PDM, nu le voi da numele, cărora li s-a spus clar: dacă nu se votează cu Igor Dodon, nu vor primi finanțări din partea Fondului de dezvoltare regională”, susține Răileanu. În acest sens, vom cere mâine o reacție din partea Agenției de Dezvoltare Regională.

Gheorghe Răileanu, primarul orașului Cimișlia, a îndemnat locuitorii orașului să se informeze din mai multe surse și să iasă la vot.
Gheorghe Răileanu, primarul or. Cimișlia, a îndemnat locuitorii orașului să se informeze din mai multe surse și să iasă la vot.

De această dată, mai mulți tineri s-au prezentat la urme, îndemnați de prieteni și prinși de febra mobilizării. “Sunt studentă în Bologna, Italia și am venit acasă în perioada alegerilor. Eu am votat, deoarece vreau să-mi construiesc un viitor în Moldova. Rezultatele de mâine vor arăta dacă voi reveni sau nu”, afirmă Nenescu Ana-Maria.

Am revenit la Chișinău cu un microbuz arhiplin. La radio, răsuna muzică populară, iar de parbriz se loveau primii fulgi din această toamnă. Oamenii se întorceau în capitală pentru o zi de luni importantă: mâine, Moldova va avea un alt președinte.

Absolventă de Jurnalism (Iași, 2015), își face masteratul în domeniul industriilor creative (Suedia, 2017).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.