“Deschiderea Delegatiei Comsiei Europene la Chisinau este un eveniment ce simbolizeaza o noua etapa in relatiile Uniunii Europene si Republica Moldova. Este o sansa excelenta si un inceput extraordinar pentru aceasta delegatie”, a declarat in discursul de inaugurare a Delegatiei Comisiei Europene la Chisinau, Comisarul European pentru Relatii Externe si Politica Europeana de Vecinatate, Benita Ferrero Waldner.
Inaltul demnitar european a mai spus ca prezenta Delegatiei va facilita schimbul de idei si informatii dintre UE si Republica Moldova, confirmand disponibilitatea Bruxelles-ului de a ajuta Republica Moldova sa depaseasca problemele de ordin economic, politic si social cu care se confrunta. “Cel mai bun cadru pentru aceasta este Planul individual de Actiuni Republica Moldova-Uniunea Europeana”, a subliniat Ferrero Waldner.
Referindu-se la asistenta pe care o va acorda UE Republicii Moldova in solutionarea conflictului transnistrean, comisarul european a tinut sa mentioneze ca va semna astazi la frontiera moldo-ucraineana un acord privind misiunea de monitorizare la frontiera. “Este foarte important, pentru ca aceasta va crea niste hotare mai transparente, ceea ce reprezinta un pas spre solutionarea diferendulu transnistrean”, a conchis Ferrero Waldner.
La randul sau, ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan, a declarat ca, pentru Chisinau, deschiderea unei Delegatii a Comisiei Europene are o importanta deosebita. "Delegatia UE este mai mult decat un oficiu, este un semnal al unui parteneriat pe termen lung, bazat pe incredere si valori comune, iar transformarile interne probeaza validitatea angajamentelor RM pentru democratizare si respectarea drepturilor omului", a spus Stratan.
Comisarul European Benita Fererro Waldner si ministrul Andrei Stratan au taiat panglica de inaugurare a noului sediu al Delegatiei Comisiei Europene.
La ceremonie au fost prezenti primul presedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, speakerul Parlamentului, Marian Lupu, parlamentari moldoveni si diplomati straini acreditati in Republica Moldova.
Primul sef al Delegatiei Comisiei Europene in Republica Moldova este Cesare De Montis, anterior indeplinind aceeasi functie in Venezuela.
Pana acum, relatiile diplomatice ale Republicii Moldova cu Uniunea Europeana erau intermediate de catre ambasadorii statelor membre ale UE, iar de curand si de reprezentantul special al Uniunii Europene la Chisinau, Adrian Jacobovitz de Seghed. Acordul privind instituirea unei delegatii permanente a UE la Chisinau a fost semnat la Bruxelles, in luna iunie anul curent. // Reporter.MD