La ce ar putea duce o eventuală moțiune de cenzură împotriva Guvernului

PE SCURT

Incertitudine pe scena politică din Republica Moldova. După ce Guvernul și-a asumat răspunderea asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, șeful statului Igor Dodon declară că șansa privind înaintarea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului este foarte mare. „Aceasta se pregătește deja”, a declarat Igor Dodon, precizând totuși că socialiștii vor să păstreze actuala majoritate parlamentară și Guvernul.

La rândul său, prim-ministra Maia Sandu susține că nu intenționează să renunțe la decizia prin care Executivul și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii și nici nu va îndeplini solicitarea socialiștilor de a o demite pe ministra Justiției. Înaintarea unei moțiuni de cenzură de către PSRM ar conduce la demiterea guvernului Maia Sandu, iar experții politici susțin că în acest caz sunt mai multe scenarii, unul dintre care ar fi alegerile parlamentare anticipate. Experții economici spun că situația ar duce businessul în zona de incertitudine.

PE LUNG

Guvernul a adoptat miercuri o hotărâre privind angajarea răspunderii asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii privind Procuratura, potrivit căreia prim-ministra Maia Sandu va fi cea care va înainta o listă scurtă de candidați pentru funcția de procuror general către Consiliul Superior al Procurorilor. Socialiștii au solicitat imediat demisia ministrei Justiției Olesea Stamate, iar astăzi deputații socialiști s-au întrunit într-o ședința la care a participat șeful statului.

Ce declară Maia Sandu

Premiera Maia Sandu a declarat că Guvernul a luat o decizie pentru a rezolva o problemă și nu are de ce să anuleze această lege. „Probabil această soluție nu a fost cea mai elegantă, dar a fost singura care s-a putut găsi în această situație”, a spus prim-ministra. Ea a menționat că problema este majoră, iar reforma justiției este motivul pentru care Blocul ACUM se află în această majoritate parlamentară cu PSRM în Parlament.

„Alegerea procurorului general este un element al reformei justiției. Deci, este nevoie ca oamenii care ajung în lista la CSP să fie cu integritate, în care avem încredere că vor aplica legea, vor insista pe aplicarea corectă a legii și vor munci pentru cetățeni și nu pentru tot felul de găsti, așa cum s-a întâmplat în trecut. Ne-am asumat acest risc și suntem gata să ne asumăm toate costurile, inclusiv căderea Guvernului”.

Maia Sandu a mai spus că  este foarte important cine va fi procuror general în următorii 7 ani. „ De asta depinde dacă va porni o reformă adevărată sau va continua dezmățul în Procuratură, așa cum s-a întâmplat până acum. Credem în continuare că această reformă este cea mai importantă, că de modul în care vom reuși să ne mișcăm aici depinde soarta acestei țări în următorii ani”,  a precizat ea.

Ce zic Zinaida Greceanîi și Igor Dodon

După ședința de astăzi cu deputații socialiști, lidera PSRM Zinaida Greceanîi a declarat că majoritatea parlamentară trebuie păstrată, de aceea socialiștii „mai fac o încercare” și o invită pe prim-ministra Maia Sandu în Parlament.

„Noi ne dorim păstrarea, cu orice preț, a acestei majorități parlamentare. De aceea, mai facem o încercare. Am invitat-o pe doamna Maia Sandu, mâine, la discuții. Dar, întrucât proiectul de asumare a răspunderii de către Guvern a fost deja înregistrat în Parlament, voi convoca Biroul Permanent al Parlamentului, cel mai probabil ca la orele 15:00 va avea loc ședința în plen, unde și se va decide totul”.

La rândul său, președintele Igor Dodon, care este liderul informal al PSRM, a declarat că poziția sa personală, dar și cea a PSRM, este păstrarea acestei majorități parlamentară și a acestui Guvern „pentru că este o șansă pentru RM”.

„În același timp, colegii socialiști categoric nu acceptă inițiative care contravin Constituției, în opinia lor, dar și acelor înțelegeri care au fost semnate între socialiști și Blocul ACUM. Socialiștii și Blocul ACUM au semnat, inclusiv eu, un acord în septembrie, în care e scris foarte clar care e procedura de desemnare a candidaților pentru diferite funcții. Noi susținem reforma justiției, reforma Procuraturii, dar atunci când se încearcă să se subordoneze politic unei persoane, unui lider de partid, funcții importante în stat cred că lucrul acesta nu este tocmai bun”.

Întrebat ce șanse există ca să fie înaintată o nouă moțiune împotriva Guvernului, Igor Dodon a spus că este una foarte mare. „Aceasta se pregătește deja, mâine până la 15:00 vom vedea poziția Guvernului, după care decidem”.

Hotărârea Guvernului, publicată în Monitorul Oficial

Hotărârea Guvernului privind angajarea răspunderii asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial. Potrivit normelor constituționale, legea adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului intră în vigoare la 3 zile de la angajarea răspunderii, fie în ziua respingerii moțiunii de cenzură depusă în raport cu angajarea răspunderii. Respectiv, Guvernul cade dacă aceasta este votată cu 51 de voturi din totalul de 101.

Neașteptat: PDM și-a retras moțiunea de cenzură împotriva Guvernului

Partidul Democrat a anunțat astăzi că, pentru a debloca activitatea Parlamentului, își retrage moțiunea de cenzură depusă anterior împotriva Guvernului Maiei Sandu. Deputatul Andrian Candu a ținut să precizeze ]ns[ că democrații vor susține o eventuală moțiune depusă de PSRM.

„Acest Guvern, în această componență și cu această conducere, nu-și merită rolul de guvernare. Fracțiunea PDM va susține plenar orice propunere de demitere a Guvernului Maiei Sandu pentru lipsă de profesionalism, lipsă de eficiență, lipsă de rezultate în beneficiul țării și al cetățenilor”, a menționat Andrian Candu.

Ce se întâmplă dacă trece moțiunea de cenzură

Politologul Ion Tăbîrță susține că șansele unei moțiuni de cenzură cresc. Și acum totul va depinde de negocierile dintre blocul ACUM și PSRM.

„Ca să mențină actualul Guvern, trebuie ca cineva să dea înapoi. Fie Maia Sandu dă înapoi și-și retrage decretul de lege, fie socialiștii nu își vor vota propria moțiune de cenzură. Lucrurile se complică. Nu știu dacă se poate de găsit o soluție de compromis”.

Potrivit expertului, dacă cade Guvernul Maia Sandu există câteva scenarii: reformatarea alianței – iar se încep proceduri și discuții. Reformatarea alianței poate avea loc fie dintre PSRM și PDM, cel din urmă in corpore sau cum au apărut speculații prin presă un anumit număr de deputați democrați rupți de la fracțiune plus Partidul ȘOR.

Fie că ne ducem spre alegeri anticipate.

O participare a Blocului ACUM la guvernare este puțin probabilă, în mod special este puțin probabilă cu participarea socialiștilor. „Odată ce cade Guvernul Sandu, eu las foarte puține șanse că mai poate avea o coaliție de guvernare formată din socialiști și blocul ACUM”, a menționat el.

„Dacă nu vom avea o alianță dintre PSRM și PDM, un scenariu real – real ar fi totuși alegeri anticipat”.

La rândul său, expertul economic Stanislav Madan susține că în cazul votării moțiunii de cenzură Republica Moldova va intra într-o zonă de incertitudine, iar pentru business și efectuarea investițiilor incertitudinea este cel mai nociv lucru. Pentru că toate aceste procese sunt stopate.

„Impactul asupra economiei în general ar depinde și cât de mult se va prelungi criza politică după căderea Guvernului. Dacă se va prelungi o perioadă mai îndelungată riscăm să ieșim din acordul cu FMI, să fie probleme în asimilarea finanțărilor externe și respectiv să apară probleme de echilibru bugetar al finanțelor publice”.

Dacă moțiunea nu va fi înaintată

Politologul Ion Tăbârță: Dacă Maia Sandu „dă înapoi”, se pune capăt procesului de dezoligarhizare și de reformă a justiției. „Maia Sandu a spus că suntem într-o alianță cu socialiștii, atât timp cât reformăm justiția. Dacă nu reușim reformarea justiției înseamnă că scopul acestei alianței nu mai este. Maia Sandu riscă – fie mergem cu reforma justiției , ori cade cade Guvernul și noi trecem în opoziție”.

Potrivit lui, dacă socialiștii cedează și nu vor înainta moțiunea atunci, probabil, nu este exclus să aibă negocieri dintre cei de la ACUM și PSRM.
„Socialiștii se vor retrage doar cu anumite condiții – implicarea lor în actul guvernării, în anumite funcții în Guvern. Deci este evident că Maia Sandu nu se va retrage, iar socialiștii se vor retrage, dar vor dori anumite cedări din partea blocului ACUM”.

Expertul Stanislav Madan: dacă Guvernul Maia Sandu nu cade, vom urma același curs previzibil, dar ar putea rămâne senzația unei bombe cu ceas.

Șeful statului Igor Dodon i-a invitat pe deputații din fracțiunile PAS și Platforma DA la discuții separate, mâine, la Parlament. La ora 10:00, șeful statului se va întâlni cu deputații din fracțiunea PSRM, la ora 11:00 i-a invitat la discuții pe cei din fracțiunea PAS, iar la 12:00, pe cei din fracțiunea Platforma DA. Pentru ora 15:00 este programată ședința plenară a Parlamentului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.