De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Germania condiționează depunerea candidaturii Serbiei pentru aderarea anul acesta la structurile UE.
Anunțul a fost făcut, recent, la Belgrad, de către cancelarul german Angela Merkel care a afirmat că Serbia trebuie să-și îmbunătățească relațiile cu vecinii și să desființeze structurile paralele din nordul Kosovo.
“Dacă Serbia vrea să obțină statutul de candidat, trebuie să reia dialogul cu Pristina și să obțină rezultate și, de asemenea, să desființeze structurile paralele care depind de Belgrad din nordul Kosovo, locuit în majoritate de etnici sârbi, fără a înființa altele”, a subliniat Merkel într-o conferință de presă comună cu președintele sârb Boris Tadici.
Aceasta a cerut, de asemenea, ca Misiunea europeană de politie și justiție din Kosovo (EULEX), care este privită cu neîncredere de sârbii din Kosovo, să-și poată îndeplini sarcinile pe întreg teritoriul kosovar, relatează DPA.
Serbia speră să obțină statutul de candidat la UE la sfârșitul anului și, de asemenea, o dată exactă pentru deschiderea negocierilor de aderare.
Belgradul își susține aspirațiile în special pe rezultatele obținute în ultimele luni în căutarea criminalilor de război, cu precădere arestarea, la sfârșitul lunii mai, a fostului lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici.
Cancelarul german a insistat însa că Serbia trebuie să-și îmbunătățească relațiile cu Kosovo, care au traversat recent o criză gravă, după ce Pristina a încercat, la sfârșitul lunii iulie, să preia controlul asupra celor două puncte de trecere a frontierei din nordul Kosovo.
Etnicii sârbi, majoritari în regiunea de la graniță cu Serbia, s-au revoltat împotriva inițiativei kosovarilor, iar în urma incidentelor, un polițist kosovar a fost ucis.
În final, Forța NATO din Kosovo (KFOR) a preluat temporar controlul asupra celor două posturi de trecere a frontierei disputate de sârbi și kosovari.
Belgradul și Pristina urmează să se întâlnească la 2 septembrie la Bruxelles pentru a relua, sub medierea UE, dialogul privind problemele practice ale populației kosovare – sârbe și albaneze – din regiune.
“Dorim rezultate în timpul acestui dialog”, a insistat cancelarul Angela Merkel. “O îmbunătățire este necesară privind subiectul Kosovo și în primul rând în ceea ce privește problemele practice”, a insistat Angela Merkel.
În replică la aceste cereri, președintele sârb Boris Tadic a afirmat că țara sa nu-și face iluzii în legătura cu faptul că nu ar putea aduce un nou conflict în cadrul Uniunii Europene, dar consideră că ar fi greșit ca Belgradul să primească un ultimatum pentru a alege între UE și Kosovo, potrivit Tanjug.
Cred că politica ‘Kosovo sau UE’ este o politică greșită de ultimatumuri, ce nu este fidelă valorilor europene și ar trebui, drept urmare, evitată.
Circumstanțele actuale reclamă găsirea unei soluții flexibile și creative, care să nu afecteze viețile normale ale oamenilor, să nu pericliteze demnitatea albanezilor și sârbilor și să nu ridice noi amenințări pentru țările vecine, a explicat Tadic.
Pot fi găsite soluții sustenabile, Balcanii pot fi ‘nebalcanizați’, iar o abordare non-conflictuală este posibilă și de dorit atât pentru Balcani, cât și pentru UE, a mai spus liderul sârb.
“Mai mult, credințele mele personale mă împing să nu sprijin nici o soluție politică susceptibilă, să provoace noi conflicte și războaie”, a subliniat Boris Tadic, adăugând că politica sa este politica reconcilierii.
Serbia nu recunoaște Kosovo și se află în căutarea unei soluții de compromis, a conchis șeful de stat.