Kakistokraţia*moldoveană şi nevoia de schimbare

Utilizând unele teste şi grile de evaluare însuşite la Londra, fiind „fellowship of modern methodology”, încerc de ani de zile să descifrez conduita liderilor din spaţiul pruto-nistrean, cei care ne sunt şi vor să ne fie în continuare diriguitori politici. Foarte mulţi concetăţeni de-ai noştri, „seniori” şi „juniori”, cu respect faţă de lege şi cuminţi plătitori de impozite, „savurând” de două decenii independenţa RM, constată cu mare amărăciune că elita pretinşilor conducători ai noului socium moldovean s-a împotmolit într-un bizantinism oribil şi într-un politicianism excesiv.

La acestea se adaugă recesiunea economică mondială, care a ajuns în pragul ţărişoarei noastre fragmentate, şantajate de separatiştii de peste Nistru. Numai „orbii” politici, numai indivizii ahtiaţi de putere şi avere nu văd prăpastia. Tudor Arghezi îi caracteriza, memorabil, într-un poem:
„Stricaţi de la născare, din mâzgă, toţi nerozii / Fac pe cuceritorii, Cezarii şi Irozii, / Dar tu, popor cuminte, cum nu ştii să-i împiedici / Şi să-i trimiţi să fie cătaţi la cap de medici? / În loc de tron şi sceptru, măcar de cauciuc, / Închide-i între regii-n halat, din balamuc”.
De nu le va potoli Natura şi Dumnezeu încrâncenarea inumană pe care ne-o demonstrează în ajunul alegerilor din 5 aprilie, incitările la violenţă, emoţiile provocate de confruntările interetnice şi sociale, manifestările de intoleranţă şi xenofobie, indiferent de culoarea politică a celor ce le promovează – fie că e vorba de „super-patrioţii moldovenişti", de exponenţii prea exaltaţi şi romantici ai mişcării unioniste, sau de rusofili pro-URSS şi de „fraţii lor", suporterii separatismului transnistrean – toate aceste tensiuni vor împinge Moldova, după scrutin, în haos şi în dezmăţul fărădelegilor. „Puterea tulbură mintea", spunea Immanuel Kant, induce o veritabilă psihoză, îl face pe om să-şi atrofieze conştiinţa şi simţul responsabilităţii. În ultima jumătate de secol, exercitarea puterii a devenit un drog distructiv, ale cărui efecte le-am putut urmări şi în Moldova în ultimii ani, când ne-am aflat sub un regim de „kakistokraţie", în care au triumfat mediocrităţile şi nechemaţii. Harold Wilson, eminentul premier britanic, şi-a anunţat demisia la începutul anului 1976, atunci când nimic nu-l constrângea să facă acest gest (atinsese vârsta de 60 de ani). Azi, Statele Unite, ţările din Uniunea Europeană au lideri energici, cu un cognitiv nealterat. De ce nu am urma acest exemplu? De ce nu am alege şi noi o nouă generaţie de politicieni? Luciditatea, vioiciunea mintală, respectul pentru competiţia adevărată este exigenţa fundamentală a unui lider de factură europeană.
Azi, noi, cei care formăm plebs-ul moldovean, cohortele de tineri care aspiră la o viaţă civilizată în secolul XXI, dar şi seniorii care nu-şi doresc „memoria pătată" şi nici „blestemul urmaşilor", cu toţii ne punem speranţele într-un lider tânăr, într-o echipă nouă de politicieni competenţi, cu o percepţie modernă, care, odată ajunşi la putere după 5 aprilie, să pregătească Moldova să facă faţă recesiunii economice globale – o criză ce nu are cum să ocolească enclava noastră nefericită, oricât ar încerca să ne asigure de contrariul actuala putere. Respingând ploaia de minciuni, insinuări şi invective, prin care se încearcă discreditarea oamenilor de valoare într-un mediu provincial şi primitiv ca al nostru, investim speranţele noastre în Partidul Liberal Democrat, în preşedintele său, dl Vlad Filat, în echipa sa de profesionişti, capabili să readucă Moldova în albia integrării europene şi euroatlantice, oferindu-i o şansă de libertate şi dezvoltare.
Dragi tineri, alegeţi un lider din generaţia voastră, alegeţi oameni care s-au afirmat deja în domeniile lor de activitate, intelectuali care nu au aşteptat să vină alegerile pentru a-şi dovedi competenţa. Pe ei nu partidul i-a făcut oameni, cum se întâmpla în vremurile sovietice – ei au reuşit graţie talentului, muncii şi integrităţii lor morale. Aceşti oameni s-au adunat acum pentru a realiza schimbarea, pentru a pune umărul la salvarea Moldovei. Vă îndemn să-i susţinem, ca să ne susţină şi ei pe noi.
Stimaţi colegi de vârstă, intuiesc că Vlad Filat, împreună cu echipa sa de specialişti, cu medicii de înaltă calificare pe care-i cunosc personal, formaţi în centre mondiale de cercetare, vor îmbunătăţi condiţia oamenilor în vârstă prin programe de asistenţă judicioase, prin reforme în domeniul sănătăţii, concepute după model european, în folosul oamenilor, nu pentru îmbogăţirea unor parveniţi. Aceşti specialişti ştiu a-i trata pe pacienţii în vârstă, ştiu a le reda demnitatea umană, ori azi, în Moldova, sunt la putere cei ce se pricep doar să-i „numere” pe bătrâni şi să le scurteze speranţa de viaţă.
Bătrânii sunt comoara de înţelepciune a unui popor. Statul care îşi desconsideră înţelepţii nu are viitor. Votaţi PLDM! Votaţi Stejarul

*Kakistokraţieobişn. guvernarea formată din cele mai nepotrivite persoane; aflarea neaveniţilor la putere (din grecescul „kakisto” – rău, şi „kratos” – putere)
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.