Jumătate din protestatarii din PMAN au cea mai mare încredere în Maia Sandu

Aproape jumătate dintre protestatarii care au ieşit în Piaţa Marii Adunări Naţionale la mitingul din 13 septembrie au declarat că personalitatea care se bucură de încrederea lor este fostul ministru al educaţiei, Maia Sandu, transmite IPN. Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova a publicat rezultatele generale ale studiului sociologic: Vox populi septembrie 2015 „Situaţia social-politică din Republica Moldova şi tendinţele posibile de evaluare a acesteia” efectuat în PMAN pe 13 septembrie, transmite IPN.

Pe locul doi se bucură de încrederea a circa 8% dintre respondenţi unul dintre liderii Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”, Andrei Năstase, iar de încrederea a circa 6% dintre respondenţi se bucură prezentatorul şi scriitorul Constantin Cheianu. Peste 40% dintre respondenţi au spus că fie nu au încredere în nimeni, fie nu vor să răspundă.

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, peste 26% dintre respondenți au spus că ar vota pentru un partid nou, format în baza Platformei „DA”, împotriva tuturor ar vota peste 33%, posibil nu vor participa la alegeri 24% dintre respondenți. Pentru Partidul Popular European din Moldova ar vota peste 6% dintre respondenţi, pentru Partidul Liberal – peste 4%, pentru Partidul Forţa Poporului peste 2%, iar alte partide nominalizate nu au acumulat niciun procent.

Peste 60% dintre respondenți au spus că şi-ar dori ca Platforma Civică „Demnitate și Adevăr” să devină o formațiune politică (partid politic, mișcare politică), care ulterior să acceadă în Parlament. 62% dintre respondenți spun că în cazul unei eventuale escaladări a situației, nu văd un posibil scenariu asemănător celui din 7 aprilie 2009. Iar aproape 65% dintre respondenți sunt de părere că revendicările Platformei sunt în totalitate justificate.

La întrebarea privind relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană după alegerile din 30 noiembrie 2014 – dacă s-au îmbunătăţit, au rămas la fel ori s-au înrăutăţit, peste 70% dintre respondenţi au spus că s-au înrăutăţit. Iar situația social-politică actuală din țară este apreciat că tensionată de către peste 80% dintre respondenți.

Volumul eşantionului este de 213 respondenţi, protestatari din PMAN. Data colectării datelor e 13 septembrie. Interviurile au fost realizate în PMAN de către operatori din reţeaua Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova. Scopul cercetării este de a analiza detaliat şi complex manifestările de protest organizate în ultimul timp în Chișinău şi a revindecărilor înaintate de societatea civilă actualei guvernări.

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.