„Îți place, nu-ți place, rabdă, frumoasa mea!”Putin, despre război și viol, cu aceleași cuvinte

Invazia Rusiei în Ucraina a lansat un val de șoc în toată lumea. „Încă nu-mi vine să cred”, îmi spune fiecare a doua persoană cu care vorbesc. Din păcate, pentru unii oameni discursul care răsună de la Kremlin e dureros de cunoscut. Mă refer la victimele violenței domestice și a abuzului sexual, care au auzit aceleași lucruri din partea agresorilor lor. Iar mesajul și limbajul folosite de Putin, care ilustrează și atitudinea lui, intră în același registru al agresiunii, violului, controlului și desenează o lume în care cel puternic îl domină pe cel slab, iar bărbații controlează totul prin forța lor brută.

În atacul său odios asupra țării vecine, președintele Federației Ruse se poziționează drept un bărbat puternic, un patriarh, imagine pe care a construit-o în sudoarea frunții timp de ani de zile. Din această poziție imaginară, își permite să vorbească despre Ucraina de parcă aceasta deja ar fi proprietatea lui. Din tirada lui nu lipsesc nici glumele despre viol – „îți place sau nu-ți place, rabdă, frumoasa mea” (în rusă: Нравится, не нравится — терпи, моя красавица!), a spus Putin pe 8 februarie despre Ucraina. 

La fel ca toți agresorii, Putin își justifică acțiunile: „am fost provocați”, „nu ne-au lăsat altă ieșire”, încercând să dea vina pe victimă. Agresiunea însă, nu are nicio justificare, decât legitima apărare, iar pe 24 februarie nimeni nu ataca Rusia sau pe Putin. În încercarea de a-și convinge și propria populație, deja manipulată și dezinformată până la niveluri greu de imaginat, regimul a instalat și panouri în marile orașe cu mesajul: „nu ne-au dat nicio șansă să acționăm altfel”. Această retorică îmbibată de cultura violului, deși vine inițial de la Putin, este apoi propagată de craii săi de curte, cum ar fi președinta Consiliului Federației Ruse Valentina Matvienko sau ministrul Apărării Serghei Șoigu

Fanteziile lui Putin despre Ucraina nu se limitează aici. Dimpotrivă, în discursurile sale, Putin inventează istoria acestei țări, spunând că „a fost creată de bolșevici”. Astfel, el încearcă să domine și prin faptul că este cel care definește Ucraina, originea, istoria și viitorul acestei națiuni. El știe mai bine. În fantezia lui, Ucraina este în același timp un loc aproape sacru, un punct de pornire a întregului popor slav, o icoană, o mamă. Dar, pentru că aceasta nu îl „respectă”, ea va fi pedepsită dur. 

Nu e pentru prima oară când Putin își exprimă astfel de idei misogine și violente. În trecut, acesta a folosit fraze ca „un bărbat adevărat trebuie mereu să încerce, iar o femeie adevărată trebuie mereu să reziste” (în rusă: настоящий мужчина должен всегда пытаться, а настоящая женщина должна сопротивляться) pentru a descrie relația dintre politicieni și presă. Iar cei care-l susțin pe Putin preiau acest discurs: Ucraina trebuie să se supună, să nu opună rezistență, să se lase cucerită și apoi condusă. 

De ce e important să discutăm asta? În primul rând, pentru că avem nevoie să înțelegem contextul cultural în care trăiesc oamenii care susțin acest război, mulți dintre ei – alături de noi. Ei sunt cei care tolerează și încurajează violența, ei sunt cei care cred că agresiunea poate fi justificată. Iar uneori, acești oameni ajung în funcții de conducere și iau decizii. 

În al doilea rând, pentru că trebuie să înțelegem viziunea pe care vrea Putin să o impună țărilor din fosta URSS și, dacă ar putea, întregului pământ – o lume construită după chipul și asemănarea sa, în care violența domestică este încurajată, în care dialogul este înlocuit de pumn, iar consimțământul – de viol.

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.