Italia iese din carantină cu prudență și responsabilitate

Autoare: Sorina Macrinici

După 53 de zile de carantină în toată țara, din 4 mai 2020 în Italia începe faza a doua a luptei împotriva infecției covid-19. În Nord (toată regiunea Lombardia și mai multe provincii din Veneto și Emilia Romagna) carantina a durat mai mult, fix 8 săptămâni, adică 56 de zile. Inițial, carantina a fost anunțată până la 13 aprilie, dar pentru toți era clar că va fi prelungită și apoi prelungită din nou până la 3 mai inclusiv.

Ieșirea din carantină nu a fost întâmplătoare – a fost precedată de multe teste și analiza cifrelor. La ziua de 3 mai, în Italia erau făcute 2,153,772 de teste, adică câte circa 36 mii de teste la 1 milion de oameni, un indicator foarte înalt. Dacă la începutul epidemiei capacitatea de testare era una medie în Italia, treptat aceasta s-a mărit constant și acum se fac în jur de 40-60 de mii de teste pe zi (în zilele de sărbătoare și zilele libere se fac mai puține teste).

Cifrele scad

Cifrele sunt analizate constant și arată o îmbunătățire radicală a situației – numărul de cazuri noi este ai mic, scade numărul celor internați în terapia intensivă și în spitale. Cea mai importantă cifră, după mine, este scăderea numărului de cazuri active, adică a celor care în acest moment au virusul. Acest trend a început cu 2 săptămâni în urmă și continuă constant, adică curba merge în jos. La 19 aprilie, numărul de cazuri totale pozitive era 108,257, iar la 3 mai – 100,179. Din păcate, numărul celor decedați este foarte mare – 28,884.

Ieșirea din carantină se va face treptat, în câteva etape. Guvernul a adoptat un decret la 26 aprilie care prevede toate regulile pentru faza a doua. Fiecare etapă este bine gândită și calculată, nu se va permite ieșirea liberă ca de până la carantină. Ministerul Sănătății a publicat o listă de întrebări frecvente despre faza a doua. Ministrul Sănătății, Roberto SPERANZA, a spus că tot greul este încă înainte și că avem nevoie de prudență și responsabilitate.

Oamenii sunt prudenți

Mai jos puteți găsi un rezumat al câtorva reguli pentru perioada imediat următoare.

Deplasările persoanelor – rămâne în vigoare regula restrictivă potrivit căreia este permisă părăsirea locuinței doar în cele 3 cazuri ca până acum – motiv de sănătate, de lucru și în caz de necesitate. Se va permite însă vizitarea rudelor doar în interiorul regiunilor. Au făcut explicații detaliate cine se include în categoria de „rude” (congiunti) – 1) Ascendenții (părinții, bunicii) 2) Descendenții (copiii, nepoții) 3) Soțul/soția, 4) Partea dintr-o uniune civilă între persoane de același sex, 5) Frații, surorile 6) Rudele soțului 7) Unchii și nepoții 8) Co-abitanții de facto. Aceste deplasări se vor include la motivul „necesitate”. În cadrul acestor întâlniri se interzice de a forma grupuri, respectarea distanței de cel puțin un metru și este obligatorie purtarea măștii. Cu alte cuvinte, nu este posibil de organizat petreceri în familie.

La cumpărături în continuare poate merge doar un membru al familiei. Se permite revenirea la locul de domiciliu, chiar dacă se află în altă regiune – studenții s-au bucurat, deoarece mulți se aflau în alte regiuni la studii și până acum era interzisă părăsirea localității în care te afli, acum ei se vor putea întoarce la casele lor. Se va păstra obligația de a îndeplini declarația pe proprie răspundere (autodichiarazione) și vor continua controalele poliției. Deplasarea fără un motiv valid dintre cele enumerate mai sus poate fi sancționată cu amendă între 400 și 3 mii de euro. În cazul în care încălcarea regulilor se face cu folosirea unui automobil, se poate aplica cu 1/3 din amendă mai mult, adică amenda maximă poate ajunge până la 4 mii de euro.

Purtatul măștilor – spre dezamăgirea multora (inclusiv a mea), purtatul măștilor va fi obligatoriu doar în câteva cazuri – în transportul public, în spațiile închise, în toate situațiile când este imposibil de păstrat distanța minimă între persoane. Copiii până la 6 ani nu vor fi obligați să poarte măști. Oricum, multe regiuni au reguli mai stricte. De exemplu, în Lombardia, regiunea cea mai afectată de coronavirus, este obligatorie purtarea măștilor sau a oricăror dispozitive care ar acoperi gura și nasul și a mănușilor. În Veneto, masca și mănușile sunt obligatorii în magazine, transport public și orice spații închise.

Sport, plimbări – se permit începând cu 4 mai, cu păstrarea distanței minime între persoane de 1 metru în caz de plimbări și de 2 metri în caz de practicarea sportului. Vor fi redeschise parcurile și grădinile publice – un motiv de mare bucurie. Dar locurile de joacă pentru copii vor rămâne închise. În Veneto s-au permis de o săptămână deja plimbările și practicarea sportului, fără limită de distanță de la propriul domiciliu, așa cum era până acum, dar din observațiile mele, nu s-a schimbat mare lucru. Oamenii sunt prudenți. Sportul în grup încă nu este permis, dacă totul va merge bine, posibil se va relua din 18 mai. Nu va fi permisă adunarea grupurilor în timpul plimbărilor, adică nu poți ieși afară și scărpina limba despre cum e viața și cum a trecut carantina – se poate de vorbit la distanța de 1 metru. Probabil vă întrebați cum se va respecta acest lucru. În primul rând, oamenii conștientizează pericolul. Apoi autoritățile au comunicat foarte bine despre reguli. Dar autoritățile nu se bazează doar pe conștiința oamenilor. Primăriile colaborează cu asociațiile care fac activități prin parcuri și caută voluntari pentru a monitoriza situația tip de 2 săptămâni și pentru a preveni formarea grupurilor. O metodă care poate fi învățată și de autoritățile din Moldova – colaborarea cu asociațiile și cu voluntarii.

Ceremoniile funebre – se permit cu participarea a cel mult 15 persoane, cu purtarea măștilor și cu respectarea distanței de minim 1 metru.

Obligația de a nu părăsi domiciliul rămâne în vigoare pentru persoanele care au febră mai mare de 37.5 grade și au simptome de infecție respiratorie.

Transportul public poate fi folosit, cu purtarea măștilor. Se va încuraja deplasarea pe jos și cu bicicletele sau alt mod ecologic de deplasare. În Milano și alte orașe unele străzi au fost micșorate din contul măririi spațiului pentru pietoni și biciclete.

Activitățile de lucru permise – se vor relua activitățile de producție legate de manufactură, textile, modă, producție auto, minerit, fabricarea mobilei, construcțiile. Cica 4,4 mln de lucrători vor ieși la muncă din 4 mai în Italia. Au fost adoptate noi protocoale de protecție pe care vor trebui să le respecte atât activitățile care funcționau până acum, cât și cele redeschise (locuri de lucru distanțate, măsurarea temperaturii la intrare etc.). Toate activitățile care pot să fie făcute la distanță vor continua așa. Barurile și restaurantele vor fi ultimele care se vor redeschide, probabil din 1 iunie. Din 4 mai, acestea vor putea continua să livreze mâncarea, dar vor putea primi și comenzi pe loc. Adică se poate de mers la bar și la restaurant, dar se va intra pe rând, câte o persoană sau cu respectarea distanței de 1 metru, și se va lua mâncarea care va fi consumată acasă sau la serviciu.

Școala, universitatea – nu se vor deschide până la sfârșitul anului de învățământ. Anterior deja a fost anunțat că toți elevii vor fi promovați în anii următori de studii. Examenele pot fi organizate atât pe loc, cu respectarea distanței, cât și online.

Activități în viitor. Din 18 mai se va permite comerțul cu amănuntul, care inițial era prevăzut să se redeschidă de la 11 mai așa cum se presupunea, cu garanții de protecție individuală și obligația de a distanța clienții. Pentru unele magazine (cum ar fi de îmbrăcăminte și încălțăminte), va exista o obligație de igienizare a produselor. Tot din 18 mai se așteaptă redeschiderea muzeelor și bibliotecilor. Se presupune că se vor redeschide din 1 iunie și frizeriile și centrele de frumusețe și alte activități de îngrijire personală. Aceștia protestează și cer să le permită să lucreze. Urmează încă a fi definite datele la care vor fi redeschise cinematografele, teatrele, discotecile, sălile de concerte, deoarece sunt spații în are se adună grupuri și riscul de transmitere a virusului este mai mare. Centrele de schi vor rămâne închise.

Faza a treia, adică redeschiderea totală a tuturor activităților și revenirea la normal ar trebui să ajungă până la sfârșitul anului.

Cel mai important lucru va rămâne testarea în continuare și capacitatea de identificare rapidă a focarelor de infecție. Din 4 mai se vor face teste serologice la nivel național pentru 150 de mii de persoane. Aceste teste au menirea de a identifica dacă persoana are anticorpi la covid-19. Până acum s-au făcut teste la personalul medical și la categoriile de lucrători care nu și-au întrerupt activitatea, cum ar fi șoferii de transport public, angajații de la protecția civilă, etc.

În afară de aceasta, o parte importantă din faza 2 este cartografierea persoanelor infectate și a contactelor acestora. A fost elaborată o aplicație, Immuni, care va fi disponibilă atât pe sistemul de operare Android, cât și IoS. Aplicația nu va fi obligatorie, dar oamenii sunt încurajați să o folosească. Printre beneficii: se va putea de urmărit persoanele infectate și contactele acestora și se va putea de localizat imediat focarul de infecție. Pe de altă parte, se discută multă despre protejarea vieții private. Guvernul promite că aplicația Immuni va urma modelul cel mai protector de confidențialitate. Totuși, aplicația va fi eficientă dacă 70-80% din populație o vor folosi. Voi reveni cu detalii despre această aplicație.

Primele 2 săptămâni – între 4 și 17 mai – vor fi cruciale. Situația este diferită de la o regiune la alta și după 18 mai, în funcție de statistica îmbolnăvirilor, fiecare regiune va putea decide de sine-stătător regimul de redeschidere. Acum toată țara așteaptă prima zi de după marea redeschidere – 4 mai.

Sursa foto: BBC

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.