Istorie de succes: Moldoveanul care încântă canadienii cu vitraliile sale

Vasile Moşanu, moldovean stabilit cu traiul în Canada, se ocupă de mai bine de 7 ani de artă. Acesta pictează cu măiestrie vitralii şi diverse picturi bisericeşti. Lucrările lui au participat la mai multe expoziţii şi concursuri internaţionale.

Vasile spune că pentru el pictura nu e doar dorinţă, dar şi talentul pe care l-ai moştenit. „Unii „savanți” susțin că există și o formulă a succesului: 1% de talent și 99% muncă. Savanții americani și germani au și calculat cât timp trebuie să practici o meserie pentru a deveni profesionist: minimum 20 de mii de ore! Eu consider ca situațiile cu talentul sunt mult mai complicate. În succesul nostru sunt implicate și soarta, și părinții, și școala, și calitățile personale – care sunt foarte importante”, a spus acesta într-un interviu pentru publicaţia Pentru Ea.

Pictorul mai spune că oamenii din Canada nu sunt tocmai predispuşi să cumpere artă şi asta deoarece priorităţile lor sunt într-o altă ordine, ori artă pentru oameni este totuşi un lux. Totuşi, indiferent de criza economică ori piramida necesităţilor, moldoveanul spune că sărăcia se mănâncă altfel în Canada decât în Moldova, iar pentru un pictor clienții nu sunt o raritate. „Chiar și în anii de criză sunt suficient de multe persoane care achiziționează opere de artă. Ba mai mult chiar, în anii de criză arta poate fi o investiție foarte bună și profitabilă”, adaugă pictorul.

Succesele pictorului nu se limitează doar la Canada. Acesta a avut mai multe expoziţii atât în Moldova, cât şi în România, Rusia şi alte ţări. „Picturile mele expuse în 8 capitale: Chișinău, București, Moscova, Tallinn, Berlin, Varșovia, Paris și Ottawa. Printre ultimele expoziții, pot menționa Salonul de Toamnă din Paris, Franța (2010) și o expoziție personală la Casinoul Lac-Lemay (Ottawa-Gatineau), Canada (2011)”, povesteşte Vasile.

Cât despre revenirea la baştină, moldoveanul spune că e fericit acolo unde este şi nu face planuri pentru mai departe. „Viitorul va alege pentru mine. Sunt fericit dacă pot rezolva problemele cu care mă confrunt azi. Nu aș fi plecat niciodată din Moldova daca aș fi putut realiza acasă tot ce mi-aș fi dorit și visat. Îmi e dor oricum de rude, de prieteni, de toamna din Moldova, îmi lipsesc mai multe lucruri cu care m-am obișnuit în Moldova. Dar viața e plină de sacrificii…”, a mai adăugat artistul.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.