Istoria unui simbol: cum a apărut culiocul negru cu calendar în Moldova

„Iar umblați cu culioașele?” Fraza lui Igor Dodon către fostul președinte al PDM, Vlad Plahotniuc, ar fi putut fi rostită de fiecare dintre noi. Abia acest moment ne-a făcut să înțelegem cât este de important este culiocul în viața noastră.

Știam deja că culiocul de un leu este rezistent și preferat de oameni din acest motiv. Vedeam rudele care-și puneau pantaloni la dungă, se parfumau, încălțau pantofii bine lustruiți, apoi puneau portofelul, cheile și documentele în culiocul negru și se duceau la cele mai importante întâlniri. 

Apoi, vedeam că punga era spălată binișor cu săpun, întoarsă pe dos și priponită cu două cleștișoare pe sârmă, la uscat. După asta, era întinsă și împăturită ca să ocupe cât mai puțin spațiu până la următoarea folosire. 

„E de zeci de ani la noi. Probabil că a fost adus în China”

Culiocul negru, împreună cu sticla de vin roșu „Gura Căinarului”, aproape că au devenit obiecte indispensabile în viața noastră, a celor aflați între Prut și Nistru. 

Recent, ne-am întrebat la redacție cine a inventat această „operă de artă”, atât de omniprezentă în viețile noastre. Așa am încercat să aflu cui aparține ideea unui design atât de simplu și atât de popular.  

După câteva clickuri și căutări pe internet, am început să iau la rând companiile care produc aceste pungi în Moldova. La prima companie mi-au spus să vorbesc cu managerul. Managerul care nu răspunde la telefon. La această companie nimeni nu știe cine a inventat punga neagră cu calendar. Toată lumea râde de întrebare. În schimb, se arată interesați să mă ajute. Sun la altă companie. Cineva îmi promite că va vorbi cu altcineva și va reveni cu un telefon. Telefonez și la alte câteva companii. „E de zeci de ani la noi. Probabil că a fost adus în China”, comentează interlocutorii mei. Am impresia că sunt în căutarea unui ac într-un car de fân. Google îmi arată și alte pungi negre produse în alt colț al lumii care se vând online, dar nici măcar atotștiutorul motor de căutare nu știe cine a inventat culiocul negru cu calendar.

După câteva telefoane, reușesc să găsesc contactul directorului unei companii mari care produce de aproape 20 de ani pungi de plastic. Sursa mea îmi spune că anume această persoană ar putea ști originea culiocului cu calendar. Anunț fetele din redacție, simt că sunt atât de aproape să aflu istoria pungii negre cu calendar! 

Dar fericirea mea a durat până la „Alo, zdrastvuite”. Domnul director nu își amintește cum a ajuns pe piața moldovenească acest culioc negru cu calendar. Dar are un prieten care lucrează de mulți ani în domeniu și ar putea să știe. 

Emoțiile mele se dau în scrânciob, nici întrebările în rusă pregătite în Google Translate nu prea mă ajută. Dar știu că nu mă voi liniști până nu-i voi da de capăt.

Mai dau un telefon. În sfârșit, acest om ar putea ști de unde vine culiocul negru în viețile noastre. O să-i spunem Vitalie, pentru că nu a fost de acord să-i publicăm numele.

După ce am încheiat discuția, am înțeles că încercările de a găsi originea culiocului negru ne-au dus, de fapt, într-o gaură neagră.

Enlarge

4-1
E foarte probabil că eu și punga neagră cu calendar să avem aproximativ aceeași vârstă

Respins la Odesa, popular la Chișinău

Istoria culiocului negru cu calendar a început prin anii 1995-1997 când comercianții din Odesa au comandat un container cu pungi negre cu calendar din China. Pentru că aproximativ 250 km despart Chișinăul și Odessa, punga neagră cu calendar, printr-un drum al mătăsii cunoscut doar de vânzătorii anilor ‘90, a ajuns și la noi.

Dar se pare că în Odesa punga nu a prins rădăcini, în timp ce pe piața moldovenească ea începea să devină tot mai populară. Așa se întâmpla că punga era tot mai solicitată, iar cei care munceau pe piață le importau deja direct din China, Turcia, Malaysia. Din păcate, nu se știe cine și în ce moment a decis să printeze pe pungă și imagini cu clădiri din Chișinău.

Totuși prima persoană din Republica Moldova care a produs pungi negre cu calendar, aproximativ în anul 2002, a fost Iosif Bujacher, care nu mai este în viață acum. Acesta și-a deschis în 1997 o întreprindere individuală și printre activitățile companiei se numărau: comerţul cu amănuntul în standuri şi pieţe; fabricarea articolelor de ambalaj din material plastic; fabricarea de articole de voiaj şi de marochinărie și altele. Compania a fost lichidată. 

1,7 milioane de pungi pe lună

Apoi, prin 2007-2008, cei din Odesa au decis să-și mai încerce o dată norocul. Văzând că se importă lunar din China câte un container cu pungi negre cu calendar, iar vara se importă și câte două pe lună, companiile din Odessa au comandat un container și ele din China cu pungi negre cu calendar. Dar, nici de data aceasta vânzarea lor nu a mers. După trei luni, pungile au fost vândute la Chișinău cu reducere. 

Ca să-ți imaginezi câte pungi ajungeau pe piața din Moldova, Vitalie, specialistul pe care l-am pomenit la începutul textului, a spus că compania în care muncește, importa din China, cu zece ani în urmă, câte un container pe lună. Containerul avea 24 de tone și conținea peste 1,7 milioane de pungi.

Tot el a încercat de nenumărate ori să facă aceeași pungă, doar că albă. Au încercat și alte desene, însă vânzarea nu a mers. „Nimic nu a mers ca punga neagră cu calendar”, concluzionează specialistul după ani buni de producere și import. Asta pentru că oamenii preferă să nu se vadă ce au în pungă.

De asemenea, trebuie să știi că punga neagră cu calendar a început să fie produsă exclusiv în Republica Moldova aproximativ cu cinci ani în urmă. În aceeași perioadă, au început să fie exportate și în Africa. Așa că, dacă ajungi în Parcul Național Kruger din nord-estul Republicii Africa de Sud ca să fotografiezi elefanții, dar în cadru apare un culioc negru cu calendar, să nu te miri. 

Sursă de inspirație

Culiocul negru a servit drept inspirație și pentru artiști. De exemplu, Pavel Brăila a făcut din culioc – artă: 

De asemenea, și meșterii artizani au transpus calendarul pe torbe ecologice.  Fondatoarea proiectului Torbesc Ecaterina Țăruș spune că era foarte des întrebată de ce nu sunt pungi din pânză cu calendar, pentru că cele negre de plastic sunt dăunătoare. De ce a decis să-l înlocuiască pe Ștefan cel Mare cu Veronica Micle? Ecaterina povestește că a devenit un clișeu că toate întâlnirile se fac la monumentul lui Ștefan cel Mare, în timp ce în Chișinău mai sunt multe locuri romantice, așa cum este intersecția străzilor Micle și Eminescu, o intersecție simbolică pentru cultura noastră. 

Inspirație a fost și pentru cei care glumesc pe seama politicienilor. Așa a ajuns fostul premier Valeriu Streleț cu o pungă neagră cu calendar alături de președintele SUA, Barack Obama și soția acestuia, Michelle Obama. Ei s-au întâlnit la recepția tradițională organizată de președintele SUA cu ocazia summit-ului Adunarii Generale ONU.

În septembrie 2019 a avut loc și un protest în care personajul principal a fost punga neagră cu calendar: „Mă sufoc de la kuliok”. Activiștii civici au cerut Parlamentului votarea proiectului de lege care prevedea reintroducerea sancțiunilor în legea care interzice pungile de plastic.

Astăzi, se produc mai puține pungi negre cu calendar, întrucât din 2021, pungile de plastic cu grosimea peretelui mai mare de 15 microni sunt interzise. Iar punga neagră are 40 de micron.

În așa mod, peste câțiva ani, vom putea vedea culiocul negru cu calendar fie în muzeu, fie în râpă, în faza de dezintegrare.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.