Istoria Chișinăului

Chişinău / Moldova.ORG/ — Duminică, 17 iulie, capitala Moldovei a sărbătorit prima sa atestare oficială în documente.
În ideea accentuării acestei sărbători, moldova.org, ar dori să reamintească datele istorice, care au marcat capitala în cursul existenţei sale.

Chișinău – capitala Republicii Moldova, situată pe malurile râului Bâc și între dealurile din jurul său.

Chișinăul a fost menționat pentru prima dată ca un mic sat într-un document de instanţă la 17 iulie 1436.

Împreună cu terenurile din jurul său, a devenit proprietatea Mănăstirii Sfintei Vineri de la Iaşi în 1641.

Următoarea menționare a Chişinăului a fost din nou ca un orăşel mic în 1666, apoi în 1812 a fost atestat faptul că populaţia oraşului era de 7000 de oameni, iar în timpul primei anexări rusești a Basarabiei, în cele din urmă a devenit cunoscut sub numele de Chișinău.

Oraşul a început să crească rapid după 1818, atunci când Ţarul Alexei a decis ca localitatea Chișinău să fie capitala a unui nou teritoriu, numit Basarabia.

Cea mai veche parte a arhitecturii oraşului îşi datorează existenţa sa lui Alexandru Bernardazzi, arhitect-şef al Chişinăului între 1856 – 1878.

În 1903, în capitala a trăit un masacru devastator, numit și masacrul de Paşti, comis împotriva evreilor din oraş.

Chişinăul a existat în timpul Imperiul rus, a fost parte Rusiei Sovietice Federative Socialiste și a Republicii Democratice Federative Moldovenești, proclamată în 1917.

Din nou, Chișinău a participat la proclamarea independenţei a Sfatului Țării Republicii Moldovenești în februarie 1918 şi în noiembrie 1918, oraşul a văzut cum Republica Moldova a făcut o echipa cu România Mare.

În august 1940, după ce Uniunea Sovietică a anexat Basarabia, Sovietul Suprem al Uniunii a emis o lege cu privire la formarea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești (RSSM), unde Chișinău este din nou capitala.

După prăbuşirea Uniunii Sovietice, Republica Moldova își proclamă suveranitatea în Chişinău la 27 august 1991.

Oraşul este împărţit în cinci districte administrative – Centru, Botanică, Buiucani, Râşcani şi Ciocana. În Chişinău, locuiesc aproximativ 592 600 de persoane (716 700 cu suburbiile, potrivit unui recensământ în 2005).

Chişinău este un centru industrial, comercial şi financiar. Influenţa capitalei în toată ţară ține de funcţiile sale administrative şi socio-economice.
În anul 2002, 7 la sută din numărul total al agenţilor economici înregistraţi în ţară, erau din Chișinău, în timp ce investiţiile străine s-au ridicat în capitală, la aproximativ 518 milioane dolari SUA.

Domeniul principal de activitate economică concentrat în Chişinău este sfera industriei uşoare şi grele, care numără până la 226 companii în domeniu.

Începând cu anul 2005, 13 ţări, printre care Belarus, Bulgaria, China, Franţa, Germania, Marea Britanie, Ungaria, Polonia, România, Rusia, Turcia, Ucraina şi Statele Unite ale Americii, au reprezentanți permanenți în Chișinău.

Ambasadori din alte ţări, care lucrează de asemenea cu Chişinău sunt în Bucureşti, Kiev, Budapesta şi Moscova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.