Irina Vlah dezvăluie de ce nu a vrut să fie a 26-a pe moţiunea de cenzură a PSRM

Noul başcan al UTA Gagauz-Yeri, Irina Vlah, care încă deocamdată nu a predat mandatul de deputat, a refuzat să susţină moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Gaburici, iniţiată de Partidul Socialiştilor. Astfel, ea a lipsit socialiştii, care au susţinut-o în campania electorală, de cel de-al 26-lea vot, necesar pentru a iniţia această procedură.

Totuşi, se pare că acest refuz este o acţiune coordonată între noul başcan şi Partidul Socialiştilor, întrucât atât Irina Vlah, cât şi liderul socialiştilor Igor Dodon au motivat această decizie operând cu aceleaşi argumente.

„Este un termen prea mic de la învestire pentru a evalua Guvernul Gaburici. Ar fi incorect să dau note Cabinetului de miniştri în condiţiile în care urmează să devin membru al acestuia”, a declarat Irina Vlah, ieri emisiunea”Честно Говоря” de la Realitatea TV.

Potrivit ei, „actualii miniştri sunt viitorii săi colegi cu care urmează să lucreze”. „ Da, viziunile noastre sunt diferite, nu sunt de acord cu activitatea unor miniştri, cu viziunile acestora, dar nu voi putea realiza proiecte în regiunea găgăuză fără un dialog constructiv autoritățile de la Chișinău şi fără susținerea Guvernului”, a menţionat Irina Vlah.

Şi liderul PSRM, Igor Dodon, a fost întrebat ieri de ce moţiunea de cenzură iniţiată de socialişti nu a fost susţinută de Irina Vlah. „Irina Vlah a fost aleasă başcan al UTA Gagauz-Yeri şi trebuie să rezolve problemele autonomiei”, a menţionat laconic socialistul.

Reamintim că ieri preşedintele PSRM a făcut un apel către grupul Leancă şi deputaţii PL de a susţine moţiunea de cenzură pentru acordarea votului de neîncredere Guvernului Gaburici. Aceasta după ce Executivul şi-a asumat răspunderea pentru pachetul de legi bugetare pentru anul 2015. Pentru a înanta moţiunea de cenzură sunt necesare 26 de semnături, în timp ce socialiştii deţin doar 25 de mandate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.