Investitorii care vor construi centrale electrice la Cahul si Balti vor importa utilaj si materiale fara TVA

Companiile moldovenesti "Mold Itera Energy" SRL si "RW-DC Energy Investment" SRL, care vor importa utilajul si materialele necesare constructiei centralelor electrice din satul Burlaceni, raionul Cahul, si din municipiul Balti, vor fi scutite de TVA la operatiunile de import. Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un proiect de lege in acest sens, in lectura finala.

Pavel Vasiliev, reprezentantul Guvernului, a anuntat ca cele doua centrale electrice sint construite de compania "Itera" din Rusia si "RW-DC" din Germania.

"Se preconizeaza importarea tehnicii si materialelor in suma totala de 200 mln. euro, pe parcursul a doi ani. In cazul in care Parlamentul nu ar fi decis sa scuteasca investitorii de TVA la import, ei ar fi renuntat la proiect. Este o conditie a investitorilor", a precizat Vasiliev.

Desi reprezentantul Guvernului a incercat sa-i convinga pe deputat ca proiectul de lege este necesar, documentul a trezit nedumeriri la deputatii din opozitie.

Serafim Urechean, liderul fractiunii parlamentare Alianta "Moldova Noastra" a declarat ca Moldova nu poate pierde 50 mln. euro, necesari bugetului.

"Sintem cea mai saraca tara din Europa, iar suma de 50 mln. euro este una astronomica pentru noi. Este straniu, cum de ne putem permite asemenea actiuni de caritate si nu se stie daca s-ar face asa ceva in cazul unor investitori autohtoni", a spus Urechean.

Iurie Rosca, vicepresedintele Parlamentului, reprezentant al fractiunii parlamentare a Partidului Popular Crestin-Democrat (PPCD), a solicitat Guvernului sa prezinte, in urmatoarea sedinta a Legislativului, o informatie completa privind cei doi investitorii.

"De asemenea, solicit informatii complete vizavi de fondatorii companiilor "Mold Itera Energy" SRL si "RW-DC Energy Investment" SRL, cum au aparut ei in Moldova, cine i-a selectat, cine a purtat negocieri pentru promovarea acestui proiect de lege, si care va fi efectul practic al acestei investitii pentru Moldova", a spus Rosca.

Dumitru Todoroglo, deputat al fractiunii comunistilor, a declarat ca constructia celor doua centrale va ajuta Moldova sa rezolve problema deficitului de energie electrica.

"In prezent, importam 80% din necesarul de curent electric. Cele doua statii ne vor permite sa acoperim o parte din aceste necesitati si poate chiar sa incepem sa exportam cite ceva. Cred ca ar trebui sa acceptam conditia investitorilor, odata ce ei sint gata sa faca asemenea investitii", a opinat Todoroglo.

Legea cu privire la importul utilajului si materialelor necesare constructiei centralelor electrice din Cahul si Balti a fost adoptata cu 62 voturi pro si 27 contra.  // INFOTAG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.