Intrarea Georgiei in Uniunea Europeana este iminenta

„Daca Georgia si Belarus vor intra in Europa, atunci Rusia nu va avea alta sansa decit sa devina o tara neimperialista si mai europeana”, sustine ex-consilierul american pentru securitate nationala, Zbigniew Brzezinski, informeaza publicatia electronica „Charter ’97”.
Brzezinski a declarat ca, intr-un viitor mai indepartat, Georgia si Belarus vor intra iminent in Uniunea Europeana, mentionind ca perspectiva aderarii la UE joaca rolul de instrument de calmare in regiunile instabile.
Luind cuvintul in cadrul unui recent simpozion, organizat de Centrul de cercetari strategice internationale, fostul consilier american a declarat ca extinderea UE este un proces geopolitic firesc, care nu poate fi oprit artificial de catre politicieni. in opinia lui, SUA au nevoie de o Europa puternica, ce ar putea fi o forta motrice in politica, iar o Europa politica unita ar putea influenta considerabil decizia SUA privind invazia in Irak.
Adjunctul secretarului de stat pentru Eurasia, Daniel Fried, afirma ca extinderea NATO si UE constituie locomotiva reformelor politice si economice in tarile ex-comuniste. Potrivit aceleiasi surse, contributia SUA la promovarea reformelor in spatiul ex-sovietic nu ar trebui sa genereze nemultumire din partea Rusiei. „Este in interesul Rusiei ca tarile vecine sa fie democratice, dar nu niste dictaturi abia functionale”, a subliniat Fried.
„Scopul principal al SUA este de a pune capat tiraniei in lume. Si, desi SUA nu cred in exportul revolutiei, acestea vor continua sa sustina evolutia miscarilor si institutiilor democratice in orice stat. Nu intentionam sa impunem cuiva valorile noastre si sistemul, dar vom coopera cu reformatorii in statele lor pentru a sustine reformele democratice. Fiecare stat are calea sa spre democratie, insa democratia are ceva in comun in toate tarile”, a mai spus Fried.
Oficialul american a mentionat ca NATO nu-si va incalca standardele, oferind calitatea de membru statelor care nu s-au reformat suficient. El a chemat tarile care aspira la calitatea de membri ai NATO sa efectueze o restructurare corespunzatoare. „Suntem, intr-adevar, convinsi ca tarile din Balcani si din alte regiuni, care tind astazi sa adere la Alianta Euroatlantica, trebuie sa stie ca eforturile lor sunt luate in serios. Acordul pe care NATO l-a propus polonezilor, cehilor si ungurilor zece ani in urma ar putea fi accesibil si altor tari, cu conditia ca acestea sa intruneasca anumite criterii. Sarcina lor consta in asumarea acestei poveri, iar noi suntem gata sa le intredeschidem usa”, a conchis Daniel Fried. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.