Interviu cu Mihai Godea, cunoscut în calitatea sa de director executiv al Centrului „Contact”, iar mai recent, în funcţia de membru al grupului de iniţiativă a nou-lansatei formaţiuni politice Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLD)
– Dle Godea, ştim că sunteţi membru al grupului de iniţiativă PLD. De ce aţi decis să aderaţi la proiectul politic lansat de deputatul Vladimir Filat?
Pe scena politică moldovenească de mult se aştepta o schimbare. Era nevoie de un proiect care să aducă oameni, abordări şi practici noi în politica de la noi. Intuiam că acest lucru se va produce şi am urmărit cu atenţie alegerile locale din acest an. Apariţia lui Vladimir Filat în prim-planul scenei politice a fost o manifestare firească, pentru că a fost unul dintre cei mai activi politicieni în ultimii doi ani. Dânsul a reuşit să adune o echipă tânără, dar coaptă, de oameni pregătiţi, pe care îi cunosc de multă vreme şi în care am încredere. În plus, în cadrul unui partid politic ai pârghiile necesare pentru a contribui la schimbarea la faţă a Moldovei. Eu îmi doresc o ţară în care copiii mei să se simtă în siguranţă. Acest gând a fost unul determinant atunci când am luat decizia de a mă implica.
– Cum veţi reuşi să „împăcaţi” funcţia de director executiv al Centrului „Contact” cu cea de membru de partid?
Am discutat situaţia cu preşedintele Consiliul de administraţie al Centrului CONTACT şi l-am informat că demisionez din funcţia de director. Nu pentru că ar exista vreo contradicţie din punct de vedere al legislaţiei în vigoare. Este mai degrabă o decizie individuală, condiţionată de dorinţa de a nu dăuna imaginii instituţiei. Centrul CONTACT a fost şi este implicat în programe de monitorizare a instituţiilor publice şi a procesului politic şi electoral. Din acest considerent, afilierea politică a directorului executiv ar putea trezi discuţii inutile. Este, dacă vreţi, primul motiv ce m-a determinat să fac o alegere.
– Întrebat acum un an, în cadrul unui interviu, ce credeţi despre lansarea unor noi partide politice în RM, aţi răspuns că partidele care apar se nasc moarte. Acest lucru s-ar putea referi şi la PLD? Ce şanse de a se integra şi a se menţine în viaţa politică din RM îi daţi noii formaţiuni politice apărute?
Am fost unul dintre cei care au urmărit foarte atent evoluţiile politice din ţara noastră. Ceea ce am spus acum un an este valabil pentru procesele pe care le-am comentat. Partidele create în ultimii 2-3 ani nu au reuşit să capteze interesul cetăţenilor pentru că au scos în faţă aceiaşi lideri „spălaţi în multe ape”, ca să utilizez o expresie folosită atunci. Nu este suficient să fii democrat şi european. Mai trebuie să ai şi capacităţi ca să poţi convinge oamenii că poţi realiza promisiunile. Alegerile locale din acest an au demonstrat cu prisosinţă acest lucru.
Partidul Liberal Democrat este conceput din start ca un alt fel de proiect politic, în care echipa contează, iar priorităţile sunt stabilite în conformitate cu nevoile societăţii. Ceea ce face diferit acest proiect politic de altele este faptul că a oferit o platformă pentru toţi cei ce doresc să se implice în schimbarea în bine a Moldovei. Este important că aderenţii sunt persoane cunoscute, pe care orice partid i-ar dori alături, pentru că sunt profesionişti în mediile de unde provin.
– Care sunt obiectivele şi principiile de bază pe care îşi propune să le realizeze PLD?
Obiectivul principal al formaţiunii noastre este renaşterea Republicii Moldova ca stat. Noi credem în Republica Moldova. Din păcate, proiectul iniţiat în 1991 s-a dovedit a fi unul mai puţin viabil. Din acest considerent ţara noastră trece în permanenţă printr-o criză multidimensională ce afectează laolaltă instituţii, sfere şi cetăţeni. Scopul nostru este de a construi o societate democratică bazată pe valorile statului de drept, ale libertăţii, dreptăţii, responsabilităţii etc. Acest lucru este imposibil fără reforma morală a societăţii noastre, fără decomunizare şi ruperea definitivă cu trecutul. Bazându-ne pe aceste valori şi principii, noi construim un partid pragmatic, modern, reformator, un partid care reprezintă şi promovează voinţa politică, interesele şi dezideratele unor largi categorii sociale. Valul de cetăţeni care ne-au asaltat după lansarea partidului ne dă încredere că am ales opţiunea corectă.
– La evenimentul de lansare a partidului aţi declarat că actuala clasă politică este epuizată şi incapabilă să răspundă noilor provocări. În ce măsură va reuşi PLD să răspundă acestora?
Am spus şi menţin această afirmaţie. Din păcate, generaţia de politicieni aflată astăzi la cârma partidelor politice de la noi este un produs al perioadei de tranziţie. Nu ştiu dacă am fi în drept să aşteptăm mai mult decât fac ei la ora actuală. Pe de altă parte, tocmai acest moment contribuie la inhibarea speranţelor, la sporirea apatiei în mediul cetăţenilor faţă de viaţa politică. Dacă e să facem o analiză de suprafaţă, ne dăm seama că din 2005 încoace, exceptând campania electorală pentru alegerile locale în 2007, partidele nu prea au produs evenimente. La nivel local sau regional, nici nu se pune problema. Acolo viaţa de partid există doar la subteran.
Cât priveşte capacitatea clasei politice de a formula soluţii la principalele probleme cu care se confruntă societatea, situaţia este similară. În ultimii ani, partidele nu au venit cu nicio soluţie la principalele probleme. Strategia 3D pentru rezolvarea problemei transnistrene este un produs al societăţii civile, Planul Individual de Acţiuni Moldova – NATO a fost împins tot de societatea civilă, iar fără implicarea societăţii civile SCERS şi PLD ar fi rămas nişte hârtii serbede, tocmai bune de nimic. Partidele politice au fost marii absenţi în procesul de formulare a soluţiilor.
Partidul Liberal Democrat vine să spargă stereotipuri şi „tradiţii” bizare în viaţa politică. Noi venim să fim participanţi activi ai scenei politice, nu figuranţi. În cel mai scurt timp, vom veni cu propria viziune asupra stării de fapt şi cu soluţii pe măsură să reanimăm interesul cetăţeanului pentru ceea ce se numeşte politică. În centrul atenţiei PLDM va fi cetăţeanul cu toate problemele şi aspiraţiile lui.
– Ce are PLD, din ceea ce le lipseşte formaţiunilor politice existente momentan în R. Moldova?
Partidul Liberal Democrat are în primul rând o echipă de oameni tineri, profesionişti, afirmaţi deja în domeniile lor. Sunt personalităţi formate în afară sistemului sovietic şi nu au frica intrată în oase. Sunt oameni liberi. Noi venim cu viziuni noi, moderne, privind modul de administrare a ţării. Soluţiile propuse de noi se vor baza pe o analiză profundă a situaţiei şi vor fi discutate cu cetăţenii acestei ţări. Comunicarea directă cu cetăţenii este unica posibilitate de a te asigura de sprijinul lor în ceea ce-ţi propui să realizezi. Noi nu vom tolera o societate a aleşilor şi a alegătorilor. Noi dorim ca instituţiile să lucreze pentru cetăţean, şi nu invers, cum se întâmplă astăzi.
– Credeţi că formaţiunea politică pe care o reprezentaţi va reuşi să câştige timp de un an simpatia alegătorilor şi să acceadă în 2009 în Parlament?
Timpul va arăta acest lucru. Eu am deplina certitudine că foarte multă lume ne va urma. Cetăţenii nu vor sprijini persoane, ci programe şi soluţii. Echipa noastră are capacităţile necesare pentru a propune soluţii pe măsura aşteptărilor cetăţenilor. Noi vom fi în Parlament în 2009 şi încă mulţi.
– Vă mulţumim!
Interviu realizat de Adelina Coroi // Jurnal de Chisinau