Interviu cu senatorul Badea: Intentionam sa vizitam romanii din Siberia

Scris de George DAMIAN

Viorel Badea: voi comunica cu romanii din diaspora pe ziuaveche.ro

Senatorul român Viorel Badea a raspun intrebarilor cititorilor nostri despre problemele romanilor de pretutindeni:
@ In campania mea electorala din 2008 nu am promis nimic
@ Si italienii si spaniolii au plecat din tara la un anumit moment
@ Este absolut necesar sa reluam discutiile referitoare la patrimoniul Fundatiei Gojdu
@ La prezidentiale, a fost un vot al bunului simt, un vot responsabil pentru ca romanii au simtit pericolul restauratiei comuniste
@ Targetul meu este sa-i fac pe romanii din afara sa nu se mai simta straini in tara lor
@ MAE ar trebui sa reia dialogul cu autoritatile sarbe pentru dezambiguizarea semantica a termenului de vlah
@ Viitorul PPCD este mic si negru

Huhu Ciu

1. Cate voturi s-au furat pentru Basescu, in SUA, Franta, Spania, Italia?

Raspuns: Niciunul.

Omul negru

2. Cat din ceea ce ati promis, vandut gogosi electorale credeti ca veti putea transpune in practica pentru romanii de peste granita?

Raspuns: In campania mea electorala din 2008 nu am promis nimic. Am avut multe intalniri cu votantii mei si le-am spus clar de la inceput ca nu vreau sa promit nimic. Pur si simplu vreau sa rezolv ceea ce se poate rezolva. Ce putem rezolva se poate prin parteneriat, nu vreau sa promit nimic. Si acum se vede, dupa un an si jumatate, ca foarte multe chestiuni au fost rezolvate, am avut proiecte legislative promovate, am fost alaturi de romanii de pretutindeni ori de cate ori m-au solicitat, am avut intalniri cu autoritatile statelor in care romanii sunt rezidenti pentru a putea rezolva unele chestiuni solicitate chiar de catre membrii comunitatilor noastre.

3. Aveti un birou in zona de reprezentare a colegiului unde ati fost ales, unde sa va intalniti cu talpa tarii si sa ascultati pasurile oamenilor? Care ar fi principalele probleme?

Raspuns: Da, am un birou la Chisinau care va deveni operational dupa 1 martie si doua cabinete parlamentare in Italia, la Roma si la Udine. Problemele pe care le pun romanii din Italia sunt total diferite fata de romanii din Chisinau. Romanii din Italia vor ameliorarea procedurilor consulare, sau rezolvarea unor probleme pe care le au cu proprietatile lor din tara, in special. Iar cei din Basarabia sunt interesati de problematica cetateniei, a vizelor, precum si de promovarea unor proiecte educationale sau culturale, in special asociatiile.

4. Care credeti ca sunt motivele care m-au impins pe mine sa imi iau lumea in cap si sa plec din Romania cu nevasta si 2 copii in Europa ca sa caut un trai mai bun, in conditiile in care atat eu cat si consoarta avem studii universitare si postuniversitare?

Raspuns: Presupun faptul ca Romania nu v-a mai incaput. Nu e nimic nou sub soare, si italienii si spaniolii au plecat din tara la un anumit moment. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne implicam pentru a face ca Romania sa redevina un context pozitiv pentru ca locul nostru este acasa, orice s-ar spune.

5. Cum apreciati ultimele rezultate de la alegerile prezidentiale? A fost un vot de blam impotriva a ceea ce se intampla in tara sau impotriva unui sistem ticalosit (neoco munist), asa cum este perceput in diaspora?

Raspuns: A fost un vot al bunului simt, un vot responsabil pentru ca romanii au simtit pericolul restauratiei comuniste, romanii au reactionat la modul in care o mare parte din mass-media a mistificat adevarul si s-au concentrat acolo unde ei au crezut ca le este locul, langa presedintele Romaniei. Un roman din Italia imi spunea: unde ei arunca cu balegar, acolo creste iarba verde.

6. Cum vedeti evolutia viitoare din punct de vedere al sprijinului autoritatilor romane la cel mai inalt nivel pentru romanii din afara granitelor?

Raspuns: Este nevoie in primul rand de o reforma institutionala si primii pasi s-au facut prin transferul DRRP in subordinea primului-ministru. Al doilea pas care trebuie facut si care este absolut necesar este crearea unei comisii permanente a Parlamentului pentru romanii de pretutindeni si din fericire aceste semnale de reconsiderare a comunitatilor romanesti din lume au fost date de la cel mai inalt nivel ,de insusi presedintele Romaniei, atat prin discursul sau, cat si prin actiunea sa.

7. Care este target-ul dumneavoatra politic pe termen mediu (3-4 ani) pentru a convinge colegiul electoral din diaspora sa va voteze pentru un nou mandat uninominal?

Raspuns: Targetul meu este sa-i fac pe romanii din afara sa nu se mai simta straini in tara lor, sa implic liderii acestora in proiecte nationale si sa ii ajut sa-si urmeze constiinta faptului ca fiecare dintre ei este necesar Romaniei.

8. Si, daca nu v-am plictisit deja, va rog sa imi prezentati mie si celorlati useri de pe ziuaveche.ro programul dumneavoastra politic pentru romanii din afara granitelor in asa fel incat prin ceea ce fac ei acolo sa reprezinte o plus valoare la economia nationala si spirituala a Romaniei!!!
Cu multumiri anticipate!

Raspuns: In urmatoarele zile o sa prezint chiar pe ziuaveche.ro programul pe care il voi propune comunitatilor romanesti de pretutindeni pe anul 2010. Nu vreau sa-mi fac proiecte pe termen foarte lung pentru ca sunt un crestin responsabil, care nu vrea sa mearga dincolo de necesitatea zilei de maine, dar promit ca voi reveni cu acest program aici, la www.ziuaveche.ro, care este unul dintre principalii mei parteneri de dialog mediatic pentru romanii de pretutindeni.

Pribeagul

9. Vrea sa ne faca sa credem ca suntem urmasii lui… Traian… Basescu. Nu spun cine, dar, ca indiciu, este o persoana care, mai nou, umbla pe la Academie. Oare, cine pe cine o destepta sau prosti?
Fara gluma si povesti, avind asa inaintasi, totusi, cum, in anii ’90, am ratat unirea cu Moldova de peste Prut?

Raspuns: Atunci aveam inaintasi pe Ion Iliescu si ai lui…

Gigi Duru

10. Si in Transnistria traiesc cateva sute de mii de romani – ce puteti face pentru ei?

Raspuns: Oficial, nimic. Neoficial foarte multe lucruri. Noi deja suntem intr-un dialog permanent cu ONG-uri care opereaza in aceasta zona si sub o forma sau alta se fac donatii pentru romanii din Transnistria, in special pentru scolile romane din acea zona. Orice demers oficial catre pseudo-autoritatile unui stat nerecunoscut poate legitima aceste autoritati nerecunoscute. Singurul nostru dialog oficial direct la acest nivel este cu autoritatile Republicii Moldova.

11. Romanii din rasaritul indepartat – exilati in timpul regimului sovietic – ce lagaturi mai au cu Romania?

Raspuns: Avem intentia sa facem o expeditie in Siberia la comunitatile de romani din rasaritul indepartat pentru a putea intra in contact cu ei si identifica modalitatile practice in care ii putem sprijini.

12. Ce se va intampla cu DRRP? Cat timp va mai dura reorganizarea sa? Va dispune de fonduri suficiente in 2010?

Raspuns: DRRP a fost transferat in subordinea premierului, cum ar fi s-a intors acasa. Reorganizarea nu ar trebui sa dureze mai mult de doua-trei saptamani, va trebui sa obtina un nou sediu, o noua logistica si, speram noi, un numar mai mare de angajati. Nu va dispune de fonduri suficiente, din pacate, dar in momentul acesta este destul de complicat sa solicitam o majorare de buget in conditiile in care toate celelalte institutii publice au procedat la reduceri. Va trebui ca lipsa de bani sa fie compensata de o amplificare a eforturilor noastre de promovare a proiectelor comunitatilor romanesti din lume.

13. Care sunt motivele pentru care statul roman se misca asa de greu cand este vorba de protejarea minoritatilor romane din statele invecinate?

Raspuns: Din pacate starea comunitatilor romanesti din lume inca nu a ajuns pe lista de prioritati a discursului politic din Romania, insa urmarind ultimele evolutii, in special de dupa campania prezidentiala, suntem optimisti si consideram ca aceasta chestiune nefasta se va remedia.

14. Cum vedeti viitorul relatiilor dintre Romania si Republica Moldova? "Intalnirea" din Uniunea Europeana este posibila? Va rezolva aceasta "intalnire" problemele din trecut?

Raspuns: Relatiile dintre Romania si Republica Moldova au reintrat in normalitate. Ele incep sa devina, din punctul meu de vedere, relatii interne, nu externe. Consider ca intalnirea de care vorbiti dvs in UE este foarte posibila si se lucreaza zi si noapte la acest proiect. Iar in ceea ce priveste problemele din trecut, acestea nu au fost chestiuni care sa apara in relatiile dintre doua state, ci chestiuni aparute in relatiile dintre o natiune si un dusman al acestei natiuni, ilegitim si nereprezentativ.

15. Ce se va face de la Bucuresti pentru romanii din Serbia in cursul anului 2010?

Raspuns: In primul rand MAE ar trebui sa reia dialogul cu autoritatile sarbe pentru dezambiguizarea semantica a termenului de vlah. De asemenea, DRRP, cu siguranta, isi va amplifica prezenta culturala si civica in comunitatea romanilor din Serbia, indiferent ca este vorba de Valea Timocului sau Voivodina. In al treilea rand, Parlamentul Romaniei, prin instrumentele sale (cum ar fi Grupul de prietenie inter-parlamentara Romania-Serbia), precum si prin intermediul colegilor nostri din colegiile de frontiera va continua dialogul cu parlamentarii sarbi pentru a putea identifica proiecte comune de parteneriat la nivel trans-frontalier care sa se adreseze atat comunitatilor romanesti din Serbia, cat si comunitatilor sarbesti din Romania. Iar nu in ultimul rand, Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane isi va continua eforturile sale de sustinere spirituala pentru Episcopia Dacia Felix a romanilor din Serbia.

16. Cum credeti ca va putea fi indreptata situatia romanilor din Ucraina? Care este stadiul discutiilor dintre Bucuresti si Kiev in domeniul protectiei minoritatilor?

Raspuns: Fara un dialog sincer si constructiv cu autoritatile ucrainene ne va fi foarte greu, dar nu imposibil, sa promovam proiectele comunitatii romanilor din Ucraina (atat din Maramuresul istoric, din regiunea Cernauti si Noua Sulita, cat si din sudul Basarabiei). Eu intentionez ca, in cazul in care membrii comunitatii noastre din Ucraina nu vor fi sustinuti logistic si financiar de catre Kiev, la nivel de reciprocitate cu eforturile facute de Bucuresti fata de comunitatea ucraineana din Romania, sa cer ca o parte din bugetul alocat comunitatii ucrainene din Romania sa fie redirectionat catre comunitatea romanilor din Ucraina.

17. Daca Serghei Tighipko va ajunge premier al Ucrainei ce credeti ca se va intampla cu romanii din Bucovina de nord si Basarabia de sud?

Raspuns: Eu cred ca d-l Tighipko va face un tandem extraordinar cu d-l Fetesku, stiti? ca in bancul cu militienii: unul va sti sa scrie, iar celalt sa citeasca.

18.. Cum apreciati situatia PPCD de la Chisinau? Care este viitorul acestui partid in viziunea dvs?

Raspuns: Din pacate, si o spun cu toata sinceritatea, PPCD este pe cale de disparitie. Este o organizatie care a facut implozie, datorita numai si numai pozitionarii incorecte si nefiresti in contextul politic din Republica Moldova. Viitorul? Mic si negru.

19. Despre romanii din Ungaria se aud foarte putine lucruri – ce este de facut? Care mai este situatia Fundatiei Gojdu romano-ungare?

Raspuns: In primul rand acest subiect trebuie considerat permanent ca o prioritate pe agenda relatiilor bilaterale romano-maghiare. Sunt acolo cateva probleme care in ultima jumatate de secol nu s-au rezolvat, si anume componenta nefireasca si deranjanta a autoguvernarilor romanesti din Ungaria, mai ales a acelei de la Budapesta. Lipsa statutului de biserica istorica pentru Biserica Ortodoxa Romana, precum si opacitatea autoritatilor maghiare in ceea ce priveste inaltarea unor monumente reprezentative pentru spiritualitatea romaneasca din Ungaria. Este absolut necesar sa reluam discutiile referitoare la patrimoniul Fundatiei Gojdu pentru ca, din pacate, este un subiect care a fost neglijat profund in ultimii ani. In acest sens voi face o interpelare si voi cere lamuriri de la MAE vizavi de ultimele evolutii in acest caz si le voi releva prin intermediul www.ziuaveche.ro.

20. Romanii din Bulgaria sunt si ei impartiti in vlahi si romani – cum este posibil asa ceva in Uniunea Europeana?

Raspuns: Zilele acestea, premierul Romaniei va intreprinde o vizita in Bulgaria, unde va fi insotit de ministrul de Externe si secretarul de stat al DRRP. Sper ca pe agenda de discutii sa se afle si acest subiect care, consider eu, trebuie solutionat imediat, pentru ca reprezinta o falsa problema, o abordare la fel de rusinoasa precum teoriile staliniste despre moldovenism.

21. Armanii din Grecia au fost sacrificati si uitati – ii mai considerati a fi romani sau macar parte a poporului roman?

Raspuns: Cu siguranta ca sunt romani. Noi nu i-am uitat niciodata, insa din pacate, aveti dreptate cand spuneti ca de-a lungul istoriei au fost sacrificati, in special de cei care, ei insisi, nu erau parte a neamului romanesc.

marin

22. Cate voturi s-au furat din Rusia pentru Geoana?

Raspuns: Se pare ca nu suficiente.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.