Interviu cu Aurel Băieşu, Ambasadorul Republicii Moldova la Roma

Aurel Băieșu: „Italia a fost întotdeauna un mare susținător al Republicii Moldova pe parcursul nostru european și contăm pe această susținere și în viitor.”

„Gazeta Basarabiei” a lansat un ciclu de interviuri cu Ambasadorii Republicii Moldova acreditați în Occident. Campania Cunoașteți Ambasadorii vine să iniţieze cititorul în activitatea corpului diplomatic și să îi facă cunoscuți, prin întrebări, răspunsuri și imagini, pe purtătorii titlului de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova.

– Dle Ambasador, cum se îmbină activitatea dvs. în jurispudență – știm că ați fost șeful Catedrei de Drept Internaţional la Universitatea de Stat din Moldova – cu activitatea actuală de diplomat al țării noastre în Italia?

De fapt, în viața mea profesională am exercitat mai multe activități: am fost avocat, expert în diferite proiecte internaționale, am fost parlamentar, consilier prezidențial, dar cea mai mare parte a activității, desigur, a fost consacrată Universității – mai mult de 20 de ani am activat în cadrul Universității de Stat din Moldova, dintre care 11 ani am fost șeful catedrei drept internațional și dreptul relațiilor economice externe. Apropo, mulți angajați ai serviciului diplomatic, și la minister, și în cadrul misiunilor diplomatice și consulare, cândva mi-au fost studenți fiind absolvenți ai Facultății de Drept.
Relațiile internaționale se desfășoară întotdeauna într-un cadru juridic și acest cadru juridic este dreptul internațional, cu componentele sale – dreptul diplomatic și consular, și orice diplomat trebuie să cunoască dreptul internațional, aceasta e o condiție indispensabilă. Cu chestiuni de ordin juridic Ambasada se confruntă permanent. Chiar mâine ( 23 mai a.c.), de exemplu, avem consultări consulare moldo-italiene în cadrul Ministerului de Externe italian, unde se vor discuta probleme preponderent cu caracter juridic: implementarea acordurilor bilaterale, proiecte de noi acorduri bilaterale, vor fi discutate problemele cu care se confruntă cetățenii din Italia la noi în Moldova și, respectiv, cetățenii moldoveni în Italia, cum ar fi eliberarea vizelor, permiselor de ședere, actelor de identitate ș.a. Iată de ce cunoștințele temeinice în domeniul dreptului și dreptului internațional sunt, după cum am mai spus, o condiție esențială pentru un diplomat.
Eu întotdeauna am îmbinat diferite activități, iar activitatea didactică și științifică a mers în paralel, dacă nu de bază. Chiar și acum, fiind deja în funcția de ambasador, am susținut teza de doctor habilitat în drept la Chișinău, în luna martie. Și aș vrea să mă ocup de activitatea științifică și în continuare, în măsura posibilităților, deoarece programul unui ambasador este foarte încărcat.

– Recent (4 mai a.c.) ați avut o vizită de lucru în regiunea Emilia Romagna la invitația dlui Sergio Capatti, preşedintele „ACIM Camera de Comerţ Italo-Moldavă”. Care sunt beneficiile întrevederilor bilaterale de acest gen pentru consolidarea parteneriatelor la nivel regional?

Ambasada va susține activitatea tuturor asociațiilor care au ca scop promovarea relațiilor comerciale economice dintre țările noastre, inclusiv Camera de Comerț Italo-Moldavă. Asociațiile și companiile membre ale acestei instituții sunt foarte active și și-au propus ca obiectiv de a realiza până în 2013 un schimb comercial-economic anual dintre Italia și Moldova în valoare de un miliard de euro. În cadrul întrevederilor care au avut loc la Bologna s-a remarcat că interesul companiilor italiene faţă de Republica Moldova nu a scăzut, ci rămâne în continuare la un nivel înalt, susţinut de existenţa unui număr important de cetăţeni moldoveni în Italia, în special în regiunile centrale şi de nord, care constituie un punct de legătură foarte puternic între cele două ţări. Evident, relaţiile bilaterale sunt afectate de criza globală, dar în unele aspecte acest lucru poate fi un avantaj, deoarece creşte interesul companiilor italiene pentru delocalizarea producţiei în alte zone geografice, cum ar fi Republica Moldova, care este aproape de Italia nu numai din punct de vedere geografic, dar şi cultural. Un impuls puternic pentru creşterea volumului afacerilor ar putea fi dat de semnarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi UE.
Tot atunci am avut o întâlnire la Regiunea Emilia Romagna, unde au participat mai mulți reprezentanți ai autorităților și ai business-ului. Am avut discuții interesante, eu am făcut o prezentare a situaţiei în domeniul investiţiilor şi oportunităţilor de afaceri în ţara noastră în cifre, grație suportului și informației acordate de Ministerul Economiei al Republicii Moldova. Italienii s-au arătat interesați de aceste oportunități, unii au înaintat propuneri concrete privind domeniile, sectoarele economice în care s-ar putea colabora.

– Ce activități preconizează Ambasada pentru viitorul apropiat?

În domeniul relațiilor politice bilaterale preconizăm, printre altele, să contribuim la dezvoltarea relațiilor de colaborare interparlamentară, inclusiv între grupurile de prietenie care există în deja în Legislativele celor două țări. Și în cadrul vizitelor oficialilor moldoveni în Italia, a domnilor Mihai Ghimpu în 2010 și Marian Lupu în 2011, s-a vorbit despre eventualitatea încheierii unui acord, adică a formalizării relațiilor interparlamentare. Acest acord ar prevedea vizite reciproce ale parlamentarilor italieni și moldoveni pentru schimb de opinii și experiență în domeniul creației legislative. Această colaborare se învederează deosebit de oportună, ținând cont de obiectivul ajustării legislației noastre naționale la standardele europene. În acest context, am avut deja unele întâlniri cu parlamentari italieni, iar în zilele următoare, pe 5 iunie, voi avea o întrevedere cu dl Gianfranco Fini, președintele Camerei Deputaților, în cadrul căreia vom aborda și acest subiect. Ambasada este gata să acorde toată susținerea în vederea facilitării comunicării în acest sens.
Țin să menționez că este o onoare, dar și o responsabilitate deosebită să încep mandatul de Ambasador în Italia în acest an, care este marcat de aniversarea a 20-a a stabilirii relațiilor diplomatice între țările noastre. Ne face o deosebită plăcere să constatăm progresele remarcabile înregistrate în raporturile bilaterale în acești 20 de ani. Italia este un partener foarte important pentru țara noastră, deoaresce este un actor de prim plan în cadrul Uniunii Europene, care este capabil să influențeze procesul decizional european. Italia a fost întotdeauna un mare susținător al Republicii Moldova pe parcursul nostru european și contăm pe această susținere și în viitor.
În ceea ce privește acordurile bilaterale, chiar mâine ( 23 mai a.c.), în cadrul consultărilor consulare dintre Ministerele de Externe, vom vorbi despre acordurile deja intrate în vigoare, dar și despre proiecte de acorduri noi. În special, vom discuta proiectul acordului de cooperare între Ministerele Justiției din Italia și RM. Noi avem deja în vigoare un acord de asistență juridică privind recunoașterea și executarea hotărârilor în materie civilă. Acesta facilitează recunoașterea și executarea unei hotărâri judecătorești adoptate într-un stat pe teritoriul celuilalt stat, de ex. executarea în Italia a unei hotărâri emise în Moldova și viceversa, lucru, în principiu, imposibil, dacă între cele două state nu există un asemenea acord.
Un alt acord care urmează să fie discutat este un acord interguvernamental în materie de protecție socială. Deocamdată este vorba de un acord de cooperare tehnico-informațională. Dar noi, desigur, vom depune eforturile necesare pentru semnarea acordului propriu-zis, care este un obiectiv prioritar pentru Ambasadă și Guvernul RM.
Un alt proiect de acord care va fi pus în discuție este acordul privind recunoașterea reciprocă a titlurilor de studii. În Italia lucrează mulți cetățeni moldoveni care au studii superioare, chiar grad științific, dar nu lucrează conform specialității, ci prestează o muncă necalificată. Și atunci e chiar și în beneficiul societății italiene ca persoanele respective să poată aplica cunoștințele, capacitățile lor pentru binele societății gazdă.
Un alt capitol al relațiilor bilaterale este stabilirea și consolidarea parteneriatelor instituționale în diferite domenii de interes reciproc. Recent am fost in regiunea Abruzzo, în localiatea Pineto, care e infrățită cu orașul Drochia. Acolo am avut o întâlnire autoritățile din localitate și cu oamenii de afaceri. Actul de înfrățire a fost semnat în luna octombrie a anului trecut la Drochia, a fost creat un consorțiu din care fac parte reprezentanți ai autorităților și întreprinzători din cele două localități. Aceasta ar fi o cale bună de stabilire a raporturilor bilaterale nu doar comercial-economice, dar și culturale, de colaborare a administrațiilor publice. Un obiectiv al Ambasadei este de a contribui la acest proces de infrățire dintre alte localități din Moldova și Italia.
În ceea ce privește domeniul culturii, chiar sâmbăta aceasta ( 26 mai) va fi inaugurată „Luna culturii R. Moldova în Italia” la Muzeul Civilizației Romane, în cadrul căreia vor avea loc mai multe evenimente: o expoziție a pictorilor și sculptorilor moldoveni, vizionarea filmelor autorilor moldoveni, conferințe, inclusiv consacrate a 20 de ani de la stabilirea raporturilor diplomatice între RM și Italia, evoluarea artiștilor moldoveni, degustarea bucatelor tradiționale și a vinurilor moldovenești.

– Ambasada este activă și în domeniul social. Știm că soția dvs., dna Maia Băieșu, s-a implicat activ în campania de caritate „Daruri de la iepuraş pentru copiii de la sate”, o campanie de colectare a donaţiilor pentru copiii din familiile social vulnerabile din localităţile rurale din Moldova.

Da, Ambasada a aderat la această campanie alături de Ambasada Republicii Moldova în Cehia şi Ambasada RM în Estonia. Noi am lansat un apel către diasporă și diaspora a răspuns la acest apel. La sediul misiunii au fost colectate produse alimentare nealterabile, hăinuțe, lenjerie de pat, chiar și articole de mobilier. Acțiunea a fost finalizată în perioada 19 – 20 mai 2012, prin repartizarea ajutoarelor copiilor. Și pe această cale vreau să mulțumesc tuturor celor care au făcut donații și au contribuit la realizarea acestei campanii de caritate.

Cum apreciați aportul asociațiilor moldovenești din Italia în promovarea țării noastre?

Vreau să spun că am stabilit relații bune cu asociațiile, deocamdată mai mult cu asociațiile din Roma și împrejurimi. Periodic facem întruniri cu liderii acestor asociații pentru a discuta problemele care îi preocupă și a vedea cum am putea colabora mai eficient. Diaspora ne ajută foarte mult, încercăm să-i ajutăm și noi. Deseori acționăm în comun, s-a creat o sinergie destul de bună între Ambasadă și asociațiile din teritoriu. Chiar zilele trecute am participat la „Festa dei Popoli” care se desfășoară în fiecare an la Roma, colaborăm și la organizarea evenimentelor culturale, asociațiile ne ajută mult și acum, la organizarea lunii culturii RM la Roma. Fără contribuția asociației A.N.I.M.I., de exemplu, nu ar fi avut loc evenimentul din 29 aprilie la Fiera di Roma, care a fost, probabil, primul eveniment de asemenea amploare organizat în Italia.
Vreau să menţionez şi faptul că mulţi din conaţionalii noştri au o poziţie civică activă. Acest fapt este şi firesc, deoarece acel segment al populaţiei care pleacă la muncă peste hotare este unul din cele mai active. Niciun eveniment politic care are loc în ţara noastră nu trece neobservat, cetăţenii noştri exprimându-şi poziţia. Acest fapt este îmbucurător, deoarece demonstrează că societatea noastră civilă se consolidează. Cât priveşte imaginea moldovenilor în Italia, trebuie să spunem că aceasta este pozitivă: toți italienii cu care am discutat la acest subiect au expus doar păreri bune despre concetățenii noștri. Această imagine favorizează demersurile noastre privind integrarea europeană.

– „Luna culturii R. Moldova în Italia” este un poiect ambițios, cum a fost posibilă realizarea acestei inițiative?

Avem relații bune cu autoritățile Romei și cu conducerea Muzeului Civilizației Romane, care ne-au oferit această posibilitate. Acest proiect, intitulat „Republica Moldova la 20 de ani de la proclamarea independenței: cultura, tradițiile, folclorul și arta contemporană” se înscrie în inițiativa „Arte și culturi ale Europei de Est la Roma”, promovată de Asesoratul Politicilor Culturale a capitalei italiene. Vreau să mulțumesc celor care au contribuit la organizarea evenimentului – pictorilor și sculptorilor care își expun operele, în particular, directorului Muzeului de Arte Plastice din Moldova, dlui Tudor Zbârnea, Ministerului Culturii al RM, care ne-a susținut. Realizarea inițiativei a fost posibilă, bineînțeles, și datorită efortutrilor depuse de colaboratorii Ambasadei noastre, dar și a suportului diasporei. Această acțiune vine să confirme, o dată în plus, că Moldova dintotdeauna a făcut parte din familia popoarelor europene: avem o istorie comună, iar cu poporul italian avem afinități istorice particulare, avem aceleași valori și aspirații, care fac ireversibilă calea noastră spre integrarea în Uniunea Europeană. Aceasta evoluție este firească, deoarece valorile spre care ne orientăm, și-au demonstrat, pe parcursul deceniilor, validitatea și eficiența.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.