Inițiativă liberală respinsă de Parlament în 2012, astăzi înaintată de PD și acceptată de Curtea Constituțională

La inițiativa deputatului Sergiu Sârbu, Parlamentul votat la 24 februarie va fi de legislatura a X-a. Curtea Constituțională a decis renumerotarea legislaturilor ieri, în cadrul dezbaterilor ședinței de confirmare a rezultatelor alegerilor.

Sârbu a spus că numerotarea actuală ține de perioada sovietică și ar fi corect ca numerotarea să înceapă de la Independență încoace.

„Venim cu o solicitare aici și sper ca toți s-o accepte, ca viitorul Parlament și Curtea să o confirme, că este nu de legislatura a XXI-a, dar de legislatura a X-a. Exact de la Independență încoace, să renumerotăm, să avem parlamente independente. Cred că ar fi o chestie simbolică.”

Reprezentanții celorlalte partide care au acces în Parlament au lăsat decizia la discreția Curții. Totuși, juristul PSRM, Maxim Lebedinschi, și-a exprimat îngrijorarea că s-ar putea produce confuzii la identificarea unor proiecte de legi votate de o legislatură sau alta. Sergiu Sârbu i-a răspuns că din anul 2018 în legi nu se indică legislatura. „Confuzii nu pot să apară.”

Merită menționat că această inițiativă nu are loc în premieră. Partidul Liberal a supus votului un proiect de lege în acest sens încă în anul 2012.

„Partidul Liberal vine cu încă un proiect de lege important din punct de vedere al logicii și al istoriei noastre. E vorba despre numerotarea legislaturilor parlamentare. Parlamentul actual e de legislatura a XVIII-a, ceea ce ar însemna că în RM instituția parlamentară a fost formată în 1940, la 3 august, adică la o lună și ceva după ocuparea Basarabiei”, scria editorialistul Nicolae Negru atunci în Jurnal de Chișinău.

Autorii proiectului de lege sunt deputații Ghimpu Mihai, Bodrug Oleg, Popa Victor, Vieru Boris, Munteanu Valeriu, Guţu Ana, Nemerenco Valeriu, Fusu Corina, Saharneanu Vladimir, Hadârcă Ion, Brega Gheorghe.

Proiectul a fost înregistrat la 10 iulie 2012 și s-a aflat în proces de examinare până în martie 2015, când a fost respins de parlament și retras.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.