In Transnistria continua procesul de privatizare

Sambata, 18 iunie, va deveni cunoscut noul proprietar al celei mai mari intreprinderi textile “Tirotex”. Prin ordinul asa-zisului ministru al economiei din Transnistria, pentru ziua de maine a fost convocata sedinta Comisiei pentru privatizare a pachetului de actiuni ale statului (100%), in scopul selectarii celei mai optime oferte investitonale de privatizare a acestei intreprinderi.

Potrivit agentiei oficiale transnistrene “Olvia-press”, pana la vacanta parlamentara, sovietul suprem al Transnistriei va examina proiectul programului de stat de privatizare in aceasta regiune pentru anii 2005-2006. Programul e prezentat in regim de urgenta, iar comitetul pentru politica economica, buget si finante va recomanda sesiunii sa-l adopte in prima lectura.

In document au fost incluse atat intreprinderile, care nu au fost privatizate in programul pentru 2001-2004, cat si mai mult de 100 de obiecte, majoritatea carora sunt in subordinea ministerului industriei din regiune.

Cele mai mari intreprinderi, incluse in Programul de privatizare sunt “KVINT” si SA de tip inchis “Tirotex”. In anii 2005-2006, Tiraspolul preconizeaza sa obtina in rezultatul privatizarii intreprinderilor industriale circa 1 mlrd. 374 mln. ruble transnistrene.

In ultimii patru ani, in Transnistria au fost privatizate 37 de intreprinderi, iar profitul obtinut a constituit in jur de $57 mln. Potrivit rezultatelor de anul trecut, in bugetul Transnistriei au fost transferati $38 mln. din contul privatizarii.

De mentionat ca, de la 1 ianuarie 2005, in RM a intrat in vigoare Legea cu privire la privatizarea intreprinderilor din stanga Nistrului si mun.Bender, care anuleaza rezultatele privatizarii, efectuate anterior in aceasta regiune. Legea mai prevede privatizarea gratuita a intreprinderilor de catre colectivele de munca ale acestora. Pana acum, majoritatea intreprinderilor din zona de est a republicii au fost privatizate de companii rusesti.  // REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.