În sfârşit: Alegeri cu un număr record de mic de candidaţi

La alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie vor participa, cel mult, 10 partide şi doi candidaţi independenţi

Este Vorba de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD), Alianţa „Moldova Noastră” (AMN), Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Democrat (PD), Partidul Naţional Liberal (PNL), Partidul Social Democrat (PSD pe al cărui liste figurează şi reprezentanţii Uniunii Centriste), Mişcarea „Acţiunea Europeană” (MAE), Partidul Ecologist „Alianţa Verde” (PEAV) şi candidaţii independenţi Victor Bolotnicov şi Maia Laguta.

Maia Laguta a candidat la scrutinul din 2005, când a acumulat circa 0,06% din voturi. Victor Bolotnicov a intenţionat să participe şi în campania trecută în calitate de independent, dar Comisia Electorală Centrală a refuzat înregistrarea acestuia, acuzând încălcări la completarea listelor de susţinători.

Este pentru prima dată când la alegerile parlamentare în Republica Moldova participă un număr atât de mic de candidaţi.

Comentarii:

Igor Boţan: Un şir de partide nu mai dispun de resurse financiare şi umane

Analistul Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei Pentru Democraţie Participativă, consideră că „o prezenţă atât de redusă a concurenţilor electorali se explică prin doi factori”.

„În primul rând, este vorba de oboseala partidelor politice după alegerile din 5 aprilie, iar al doilea factor este legat de faptul că un şir de partide nu mai dispun de resurse financiare şi umane. Putem spune că în această campanie participă partidele cele mai puternice, iar cele slabe nici nu s-au angajat în cursă. Cui îi convine faptul că în alegeri concurează mai puţini candidaţi? Probabil este unul din puţinii factori care convin partidelor de opoziţie, fiindcă ne putem aştepta că după scrutinul din 29 iulie va exista un număr mai mic de voturi care vor fi redistribuite şi care, de obicei, revin partidului la guvernare. Totuşi, importanţa redistribuirii voturilor nu trebuie exagerată”, a menţionat analistul.

Vladislav Kulminski: Ne putem aştepta la „o reformatare serioasă a terenului politic…”

Analistul Vladislav Kulminski de la Asociaţia pentru Politică Externă spune că, deşi în actuala campanie participă un număr record de mic de partide, „au apărut propuneri de alternativă şi s-a extins „sortimentul” politic”.

„Acest fapt i-ar putea atrage pe alegătorii care anterior preferau să rămână deoparte din cauza polarizării politice şi a faptului că lipsea posibilitatea votării pragmatice. Fără, îndoială, acest lucru va introduce un suflu de competiţie sănătos în actualele alegeri şi va demonopoliza eşichierul politic. Pe de altă parte, participarea unui număr mai mic de concurenţi va face ca campania să fie mai dură decât cea anterioară, deoarece partidele mari nu vor mai putea lupta prin intermediarii săi – partidele mici”, consideră analistul.

În opinia sa, „în urma acestei campanii trebuie să ne aşteptăm la surprize pe care le vor oferi cei care vor şti să evite confruntarea epuizantă dintre stânga şi dreapta, cei care nu se vor juca de-a lupta pentru existenţă, ci vor veni cu soluţii concrete pentru problemele stringente ale societăţii moldoveneşti”.

„Probabil, în urma acestor alegeri va urma o reformatare serioasă a terenului politic din Moldova care nu mai corespunde realităţilor în schimbare atât din exterior, cât şi din ţară. Următorul pas logic ar trebui să fie consolidarea forţelor politice pe baza unei filosofii comune – fie de centru, de dreapta sau de stânga /…/. Acest lucru îi va permite Moldovei să construiască un eşichier politic pe baze raţionale, nu emoţionale şi să evite divizarea aripilor stângă şi dreaptă pe baza identităţii, relaţiilor istorice, rolului României şi Rusiei, limbii etc. Eşichierul actual reprezintă un mediu propice pentru propaganda politică care apelează la emoţiile şi sentimentele de bază şi nu la raţiune şi determină caracterul adolescentin al politicii moldoveneşti /…/”, a menţionat Vladislav Kulminski.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.