Connect with us

Publicat

pe

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a lansat spre dezbateri un proiect ce permite cultivarea în Republica Moldova a cânepei, în scopuri exclusiv industriale, pentru producerea de fibre, semințe, ulei și biomasă.

Pentru aceasta va fi necesară obținerea autorizației, care va putea fi obținută în condiții simplificate.

Potrivit proiectului, este vorba doar despre cânepa industrială, specia Canabis Sativa, care conţine un potenţial industrial și horticol enorm de valorificare și poate asigura independenţa energetică şi dezvoltarea rurală a Republicii Moldova.

În nota de argumentare a proiectului se menționează că modificările propuse vor spori competitivitatea fermierilor din Republica Moldova. În plus, Republica Moldova, dezvoltând procesarea cânepei industriale pentru fibre şi seminţe, va deveni un furnizor şi exportator de produse derivate destul de solicitate pe piețele globale.

Potrivit experților în domeniu, un calculul destul de simplu arată că cea mai simplă recoltă de seminţe de 700 kg la hectar ar putea aduce fermierului un venit de 5100 euro (700 kg x 7,30 euro), iar din volumul minim de 8 tone de paie la 1 hectar, încă 800 euro (8 tone x 100 euro), respectiv în total 5900 de euro per hectar.

Totodată, procesarea primară a plantei pentru obţinerea de fibre în cel mai simplu caz poate aduce 2 tone de fibre la 1 hectar, care ating preţul de 800 euro per tonă.

Partea lemnoasă a cânepei prezintă cel mai bun material de construcţie şi aşternut pentru animale cu proprietăţi antiseptice şi antimucegai.

Un hectar de cânepă industrială oferă materie primă pentru un volum de beton din cânepă suficient pentru construcţia unei case de dimensiuni medii.

De asemenea, un hectar de cânepă oferă atâta celuloză pentru hârtie, cât oferă 4 hectare de pădure.

Astfel, Republica Moldova poate deveni o ţară a farmaceuticii moderne, furnizor de materie primă pentru cele mai noi tehnologii moderne, începând cu bioplasticul şi terminând cu materiale compozite cu proprietăţi specifice, mai susțin experții în domeniu.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Economie

O nouă componență a Consiliului de Observatori SA „Moldovagaz”. Cine face parte

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Adunarea generală extraordinara a acționarilor SA „Moldovagaz”, la care s-au prezentat 41 acționari care dețin 98,93% din numărul total de acțiuni cu drept de vot, a ales astăzi noua componență a Consiliului de Observatori al companiei.

Din acesta vor face parte Elena Burmistrova, Serghei Kuzneț, Victor Valov, Ghenadie Abașchin, Adrian Lupușor, Călin Negură. Președintă a Consiliului de Observatori a fost aleasă Elena Burmistrova, iar vicepreședintele Consiliului – Adrian Lupușor, care este director executiv al Centrului analitic Expert-Grup.

PE LUNG

Potrivit unui comunicat al companiei, noua componență a Consiliului de Observatori a dat asigurări că va susține misiunea SA „Moldovagaz” de a asigura furnizarea fiabilă a consumatorilor Republicii Moldova cu gaze naturale, precum și tranzitul de gaze naturale prin teritoriul țării noastre în volume depline.

În același timp, Consiliul de Observatori va depune eforturi pentru îmbunătățirea indicatorilor financiari, crearea mecanismului de gestionare eficientă a patrimoniului, reglementarea datoriilor creditoriale, precum și soluționarea altor probleme din sectorul gazelor naturale.

Precizăm că la începutul lunii septembrie Consiliul de Observatori al SA „Moldovagaz” a aprobat o hotărâre privind desemnarea lui Vadim Ceban a funcției de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SA „Moldovagaz”.

Citește mai departe

Economie

Cum a ajuns Flatfy una dintre cele mai bune platforme din domeniul imobiliarelor

Publicat

pe

De către

Flatfy.ro a atins un succes mondial în domeniul imobiliarelor. Dacă intri aici la orice oră din zi și din noapte, este imposibil să nu găsești cel puțin o informație utilă despre ofertele din acest domeniu.

Trei ucrainieni au pus bazele acestui serviciu de într-ajutorare, construind platforma Flatfy, aceea și trei care au fondat serviciul Lunn.ua. Flatfy prezintă un mare avantaj, întrucât este disponibil și pe România și ne stă la dispoziție cu articole despre vânzări sau închirieri de apartamente.

Te-ai gândit vreodată la cumpărarea unui apartament sau a unei case a cărei temelie este abia pusă? Trebuie să fii pregătit pentru momente neașteptate și uneori neplăcute. Dacă nu țineți cont de riscurile care ar putea apărea, există un punct de vedere important: puteți evalua doar dimensiunea camerelor și aspectul particular al planurilor de construcție.

Fondatorii serviciului Lun.ua, Andre Mima, Denis Tsyganok și Stanislav Sklyarovsky te pot ajuta să găsești un apartament pe placul tău în cel mai scurt timp și pot face posibil să te plimbi prin el chiar înainte să fie finalizat. Mima spune că “In viitor, vom putea face apartamente în realitatea virtuală în mod automat, pe baza planurilor obisnuite”.

Mima consideră că tehnologiile virtuale sunt doar un prototip pentru dezvoltarea viitoare. Ele vor fi un mod de atracție al clienților pe platforma sa, ceva nou și inovativ. 4 milioane de persoane apelează la cele două servicii lunar.

Trei ani îi despart ca vârstă pe cel mai rânăr de cel mai avansat fondator al paginii. Mima are 30 de ani și vine din Kherson, iar Sklyarovskyv vine din regiunea Kirovograd și are 27 de ani. Amândoi au fost buni la matematică, au studiat în școli specializate și apoi la Facultatea de ibernetica la Universitatea Națională Taras Shevchenko din Kiev. Tsyganok, în vârstă de 29 de ani, a învățat la aceeași facultate. Cei trei au luat facultate cu onoruri.

Mima și-a deschis calea spe această carieră printr-un portal în care era angajat să pună reclame despre cumpărări și vânzări de apartamente. Ceva mai mai târziu, Mima a decis să-și desdchidă un studio web. I s-au alăturat Tsyganok, apoi Sklyarovsky.

La câteva luni de muncă, Sklyarovsky a plecat din cauza sesiunii. Tsyganok s-a retras, de asemena mai tărziu, deoarece nu reușea să se formeze pe leadership. S-ua întors la ceva timp. “Ideea principală a fost faptul că site-urile aveau probleme cu anunțurile cu imobiliare. Un comparator trebuia să umble pe sute de site-uri. Ideea era să le punem pe toate, la un loc, fără dubluri”, spune antreprenorul.

În perioada în care cei trei și-au pus afacerea pe picioare, nu existau servicii de investiții pentru start-ups, așadar sediul lor era bucătăria apartamentului. Asta a fost temporar. Mai târziu, Mima a închiriat un apartament spațios. Cu totții au adăugat la capitalul social.“Toti au ivestit câte ceva. Eu, am luat o cameră și un server” – zise Mima. “La ultimul job, am economisit aproape 5.000$”, zice Tsyganok. “Nimeni nu era plătit, ei lucrau cu entuziasm,” spuse Sklyarovsky.

În 2008 au finalizat prima versiune a site-ului. Mima a avut posibilitatea de a pune reclame la metrou gratis, dar să fie gata în noiembrie-decembrie. Acesta a reprezentat un beneficiu pentru ei, întrucât le-a sporit numărul de vizitatori pe site-ul Lun.ua.

Atribuțiile în cadrul firmei au fost împărțite cam așa : Mima – management, Tsyganok – activități de dezvoltare, Sklyarovsky-dezvoltare. De-a lungul timpului, aceștia au atras mulți investitori, iar motorul de căutare s-a dezvoltat din ce în ce mai mult, până în prezent, când 80 de oameni lucrează pentru această companie.

Motorul de căutare Flatfy este un site obiectiv, inovativ și confortabil, unde totul este organizat simplu și clar, astfel economisind clienților timpul de căutare, acesta fiind orientat spre necesitatea consumatorului.  Încă un plus este faptul că motorul de căutare a imobiliarelor din România poate fi accesat atât pe computer, cât și de pe tabletă și de pe telefonul mobil .

Acum câțiva ani, platforma a atins nivelul mondial, devenind unul dintre cele mai eficiente și cunoscute moduri de a eealiza tranzacții de imobiliare. Astfel a fost creat Flatfy.

Flatfy s-a lansat în 2014 și funcționa ca un catalog extins de apartamente disponibile în clădiri noi din Rusia, Kazahstan, Belarus. Astăzi, Flatfy unește toate proiectele internaționale lansate de Lun.ua.

În 2015-2017, Flatfy a început să lucreze în 37 de țări din întreaga lume, printre care amintim: Flatfy Moldova, Polonia, Romania, Georgia, Slovenia etc. “Deși am fost foarte ambițioși în ceea ce privește extinderea afacerii noastre în cât mai multe țări, nu totul a mers fără probleme”, spune Oleksandr Ivanov, CBDO la Flatfy. “De fapt, trebuia să nu mai lucrăm în America Latină la sfârșitul anului 2018 din cauza presiunii exercitate de concurenți cu sisteme de afaceri similare”.

În Ungaria, hu.Flatfy.com este inclus în primele 7 site-uri web pentru solicitanții de apartamente. Și acest lucru sa întâmplat fără investiții suplimentare și campanii de marketing costisitoare, spune Oleksandr Ivanov.

În România, Flatfy prezintă o disponibilitate deosebită pentru orașele mari, colectând anunțuri de la peste 300 de site-uri cu imobiliare, cu  care se află în parteneriat.

De curând, motorul de căutare Flatfy a lansat un catalog unic cu imobiliare noi din România, Korter.ro. Spre exemplu, dacă luăm capitala țării, București, Flatfy are 413 de anunțuri cu complexe rezidențiale și 270 de companii de construcții în acest oraș. De asemenea, poți afla informații și despre alte orașe, cum ar fi Cluj-Napoca, cu 37 de ansambluri rezidențiale și 29 de companii, Iași cu 30 de complexe rezidențiale și 22 de companii, sau spre exemplu despre Timișoara, care are 28 de companii de construcții în oraș și 33 de complexe rezidențiale.

Chiar dacă este un pas măreț, mai greu de realizat, Oleksandr Ivanov vă recomandă să începeți afacerea direct la nivel mondial. Flatfy a reușit, după ce Lun.ua a investit un million de dolari în acest proiect. Important este să crezi în ideea pe care o ai și să muncești pentru a o duce la un sfărșit grandios.

Prin urmare, cele două platforme, Flatfy și Lun.ua își doresc să își lase amprenta asupra cât mai multor țări, prin facilitarea tranzacționarilor de imobiliare. Compania nu mai dorește să atragă investitori pentru bani. Ea generează mulțumitor de mulți bani, un job în această organizație fiind destul de avantajos și satisfăcător.

Citește mai departe

Economie

Doi milionari, unul ceh și altul danez, au făcut front comun cu un fond de investiții din Marea Britanie pentru a prelua Fenosa// RISE

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Doi milionari, unul ceh și altul danez, au făcut front comun cu un fond de investiții din Marea Britanie pentru a prelua Fenosa – grup de companii care asigură cu energie electrică două treimi din populația Republicii Moldova.

Tranzacția, care a provocat discuții și la nivelul Consiliului Suprem de Securitate, nu s-a făcut direct, ci printr-o încrengătură de firme, toate conectate la o entitate din paradisul fiscal cipriot, se arată într-o investigație RISE Moldova.

PE LUNG

RISE Moldova a urmărit firul operațiunii prin registrele comerciale din șapte țări, a contrapus datele obținute cu declarațiile unor oficiali, dar și cu mesajele sporadice ale companiilor implicate în tranzacție și vă prezintă, pas cu pas, modul în care a fost preluat cel mai mare jucător de pe piața energetică.

Grupul Fenosa Moldova constă din două întreprinderi, ambele cu activități în sectorul energetic: Red Union Fenosa SA se ocupă cu distribuția și Gas Natural Fenosa (GNF) Furnizare Energie SRL cu furnizarea. Acestea asigură cu lumină circa 70% din populația Republica Moldova, inclusiv municipiul Chișinău. Până de curând, ambele făceau parte din grupul energetic spaniol Naturgy.

11 aprilie 2019. Duet Private Equity LTD, un fond de investiție din Londra, anunță public că va achiziționa 100% din capitalul companiilor moldovenești Red Union Fenosa și GNF Furnizare Energie. Valoarea tranzacției – 141 de milioane de euro, inclusiv dividendele.

Transferul de proprietate urma să aibă loc până în luna iunie 2019, potrivit unui comunicat al GNF Furnizare Energie. Dar a venit și vara, iar părțile au păstrat tăcerea. Nici fondul de investiție britanic, nici spaniolii de la Naturgy nu au mai anunțat despre finalizarea tranzacției.

18 iulie 2019. Președintele Igor Dodon declară, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, că autoritățile investighează tranzacția de vânzare a Red Union Fenosa și a GNF Furnizare Energie.

Igor DODON: Azi am fost informat despre sursa reală de proveniență a banilor din această tranzacție, cât și despre proprietarii reali ai companiilor care au luat decizia să intre în sectorul energetic… Zilele următoare vor fi unele discuții și cu investitorii, pentru a fi siguri că sunt investitori reali și că nu sunt riscuri asupra provenienței banilor.

ANUNȚĂ UNUL, CUMPĂRĂ TREI

24 iulie 2019. După declarația fondului de investiții britanic din aprilie, a venit și rândul Naturgy să anunțe, prin intermediul raportului său pentru semestrul I al anului 2019, că a încheiat „un acord de vânzare” a afacerii sale din Republica Moldova. Și de această dată e menționată suma de 141 milioane euro – aceeași cifră pe care a pomenit-o și fondul de investiție britanic, când declarase public că va prelua Red Union Fenosa și GNF Furnizare Energie.

Între timp, pe firul transferului de proprietate apare EMMA Capital, un holding controlat de cehul Jiri Šmejc. Šmejc este un cunoscut om de afaceri cu activități în domenii precum imobiliar, hotelier, energie, dar și mass-media. Deține inclusiv un pachet important la TV Nova, unul dintre cele mai populare posturi TV din Cehia și unde este partener cu miliardarul ceh Petr Kellner.

1 august 2019. EMMA Capital anunță că, în parteneriat cu Duet Private Equity din Londra, a preluat activele grupului Fenosa în Republica Moldova. „EMMA Capital Group deține o participație de 69% în această asociere. În acest moment, acționarii au convenit asupra unei abordări comune în gestionarea celor două companii recent dobândite”, se menționează în comunicatul holdingului ceh.

Grupul Fenosa în Republica Moldova are, de fapt, trei stăpâni, iar aceștia au preluat afacerea nu direct, ci printr-o firmă din paradisul fiscal Cipru, potrivit documentelor obținute de RISE Moldova. Compania se numește Joseco Holdings Co. LTD și anume ea figurează în acte ca unic proprietar al Red Union Fenosa și GNF Furnizare Energie.

Partea leului din Joseco, de aproape 69%, i-a revenit holdingului ceh EMMA Capital, prin intermediul Chapalaco LTD. Cu puțin peste 10% s-a ales un holding din Danemarca controlat de Hans August Lund – un om de afaceri danez cu active în domeniul financiar, alimentar şi energetic.

Iar Duet Private Equity, fondul de investiții britanic care anunțase în aprilie că va prelua integral afacerea Naturgy în Republica Moldova, s-a mulțumit cu puțin peste 20%.

Investigația poate fi citită AICI.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie4 minute în urmă

O nouă componență a Consiliului de Observatori SA „Moldovagaz”. Cine face parte

PE SCURT Adunarea generală extraordinara a acționarilor SA „Moldovagaz”, la care s-au prezentat 41 acționari care dețin 98,93% din numărul...

Politică39 de minute în urmă

Comisia juridică a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Petru Jardan

PE SCURT Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Partidului ȘOR Petru Jardan. O solicitare...

Externe2 ore în urmă

Un analgezic a făcut sângele unei femei să devină albastru

PE SCURT O femeie de 25 de ani a mers la un spital din Providence, Rhode Island, acuzând o stare...

Social3 ore în urmă

Judecătorii l-au obligat pe Ilan Șor să prezinte scuze publice unui agent economic

PE SCURT Ilan Șor a fost obligat de către instanța de judecată să aducă scuze publice unui agent economic pentru...

Externe4 ore în urmă

Un cutremur cu magnitudinea de 4 grade pe scara Richter s-a produs în Vrancea

PE SCURT Un cutremur cu magnitudinea de 4 grade pe scara Richter s-a produs vineri, la ora 2:11, în judeţul...

Politică4 ore în urmă

Mike Pence către Maia Sandu: „ SUA vor continua să fie un partener strategic pentru transformarea democratică a Moldovei”

PE SCURT Vicepreședintele SUA Mike Pence și-a exprimat susținerea deplină pentru Guvernul condus de Maia Sandu și pentru agenda reformelor...

Divertisment5 ore în urmă

Campanie națională de informare / Tinerii din RM află ce oportunități le oferă Uniunea Europeană

PE SCURT Peste 150 de tineri de la diverse instituții de învățământ din țară au fost oaspeții Centrului de informare...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri3 zile în urmă

Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi candidează din nou la funcția de primar de Bălți

PE SCURT Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi a depus la Consiliul Electoral de Circumscripție din Bălți actele necesare pentru a...

Alegeri7 zile în urmă

La alegerile parlamentare noi din 20 octombrie, în circumscripția 50 vor fi deschise 85 de secții de votare

PE SCURT Guvernul a decis deschiderea a 85 de secții de votare peste hotare, în circumscripția uninominală nr. 50, care...

AlegeriO săptămână în urmă

Un fost procuror al municipiului Chișinău, candidatul Partidului Nostru la funcția de primar al capitalei

PE SCURT Fostul procuror al municipiului Chişinău Ivan Diacov este candidatul Partidului Nostru la funcţia de primar general al municipiului...

Alegeri2 săptămâni în urmă

„Chișinău pentru toți, Chișinău pentru tine”. Ion Ceban s-a lansat în campania electorală pentru funcția de primar de Chișinău

PE SCURT Candidatul PSRM Ion Ceban s-a lansat astăzi în campania electorală pentru alegerile locale 2019 în municipiul Chișinău.El a...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Victor Chironda: Anunț public intenția de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău

PE SCURT Activistul civic Victor Chironda, care e și consilier în CMC, va candida pentru fucția de primar general al...

Alegeri3 săptămâni în urmă

FOTO/ Cum funcționează Parlamentul? Greceanâi și Alaiba le spun copiilor din Diasporă

PE SCURT Astăzi, 27 august, Republica Moldova împlinește 28 de ani de când este un stat independent. Cu această ocazie,...

Alegeri4 săptămâni în urmă

Președintele PLDM Tudor Deliu, candidat în circumscripția nr. 33 la alegerile parlamentare noi

PE SCURT Consiliul Politic Național (CPN) al Partidului Liberal Democrat din Moldova a decis astăzi participarea formațiunii cu candidați proprii...

Advertisement

Opinii

septembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« aug.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com