In Republica Moldova accesul la informatia cu caracter public ramane redus

Cea mai transparentainstitutie publica este Primaria municipiului Chisinau, a afirmatIon Cuhal, coordonator de programe la Fundatia Viitorul, in cadrulseminarului "Spre un stat de Drept prin institutii publicetransparente".

Cuhal a aratat ca aceasta concluzie s-a impus in rezultatulunui chestionar, efectuat recent de Fundatia Viitorul, distribuitla circa 60 de jurnalisti si studenti. Datele chestionarului maireleva ca institutia cea mai inchisa accesului mass-media esteguvernul.

Vladimir Garaba, Presedintele Miscarii Ecologiste din Chisinau s-apronuntat impotriva existentei presei institutiilor publice."Organizatiile puterii de stat, prin intermeiul presei saledifuzeaza acea informatie care-i convine, astfel transparentafiind selectiva", a spus Garaba.

"Am fi naivi sa credem ca vom trece in mod rapid la transparenta.In lipsa unei legi despre accesul liber la informatie, nimic nu-lobliga pe functionar sa ofere informatie si nici nimic nu-lcondamna daca refuza sa o faca", a spus Efim Sergentu,reprezentantul Fundatiei Ecologiste "Agroeco".

Circa doi ani in urma parlamentul a respins o initiativalegislativa privind deetatizarea presei. In prezent, pe ordinea dezi a legislativului se afla un proiect de lege cu privire laaccesul la informatie. // BASA-PRESS

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.