În rând la vaccin. Cum a decurs primul maraton de vaccinare din Chișinău

În rând la vaccin. Cum a decurs primul maraton de vaccinare din Chișinău

Peste 4000 de persoane s-au imunizat împotriva Covid-19 la maratonul de vaccinare organizat de Universitatea de Stat  Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, care s-a desfășurat în perioada 21-23 mai. 

Dacă inițial au fost disponibile doar vaccinurile AstraZeneca și Sinopharm, ulterior au fost aduse și serul Pfizer/BioNTech din lotul de 100 620 doze de vaccin donate țării noastre prin platforma COVAX. Acesta a fost și motivul rândului imens de oameni din fața punctelor de vaccinare. „Am stat aproximativ două ore și jumătate, dar cred că se merită pentru un astfel de vaccin. Cercul meu de oameni a fost în România, s-au vaccinat acolo cu Pfizer”, ne-a spus unul dintre participanții la maraton.

„Până la etapa actuală, pentru acest maraton au fost repartizate 5000 doze AstraZeneca, 5000 Sinopharm și 1000 de Pfizer” ne-a declarat Marcel Abraș, prorector pentru activitatea socială, USMF „Nicolae Testemițanu”, unul dintre coordonatorii maratonului. 

Buna desfășurare a maratonului a fost asigurată de 500 de voluntari din rândul studenților rezidenți și cadrelor didactice ale Universității. Iar pentru a se asigura primul ajutor persoanelor care prezintă reacții adverse, un echipaj de reanimare și terapie intensivă era disponibil lângă punctele de vaccinare. Natalia Catanoi, medică a echipei de asistență medicală, a confirmat că până în acel moment nici o persoană nu s-a adresat după ajutor medical și că „Procesul de vaccinare decurge excelent, oamenii vin tot mai mulți și mai mulți”.

Chiar dacă maratonul se desfășura sub genericul „De la student la student”,  în cadrul acestuia se puteau vaccina toți doritorii cu vârsta de peste 18 ani. Pentru a se imuniza împotriva Covid-19, la maraton au venit familii întregi. „Am venit cu soțul meu, părinții mei sunt mai în față, așteaptă”, ne-a spus una dintre zecile de persoane care își așteptau rândul pentru a se vaccina.

Persoanele care au venit la maraton vor să se vaccineze fie pentru a putea merge la lecții în format fizic, fie pentru a-și proteja familia sau pentru a putea merge în vacanță „De ce să-mi fac vaccinul? Pentru că sunt posibil interdicții dacă vrei să te duci în vacanță undeva, și îți oferă mai multă libertate”. 

În timp ce pentru vaccinul Pfizer erau cozi ca la pâine caldă, la punctele de vaccinare cu AstraZeneca și Sinopharm doritorii de a se vaccina puteau fi numărați pe degete. Totuși, cei care au decis să se imunizeze cu unul din celelalte două seruri, cred că toate vaccinurile sunt la fel de eficiente și ne pot ajuta să depășim pandemia. „AstraZeneca este la fel de eficient ca și celelalte vaccinuri, a trecut toate testările necesare. Doresc să revenim la viața obișnuită, să putem contacta liber cu oamenii”, ne-a spus unul din tinerii imunizați cu vaccinul britanic.

Potrivit organizatorilor, în cele trei zile de maraton au fost folosite 2500 de doze  Pfizer, peste o mie de AstraZeneca și câteva sute doze de Sinopharm. Rapelul va fi efectuat tot la USMF, în termenele prescrise fiecărui tip de vaccin.

La o zi după încheierea maratonului Universității de Medicină, autoritățile din Chișinău au anunțat că vor organiza un nou maraton de vaccinare anti-Covid, la Palatul Republicii, începând de vineri 28 mai. 

Un articol de Ecaterina Buruiană, stagiară Moldova.org

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.