De Lina Susan
Ghimpu s-a pornit în Portugalia, dar a ajuns… acasă
“M-am pornit în Portugalia, dar văd că am ajuns tot acasă”, este fraza rostită de preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, l-a întrevederea de ieri sera cu membrii comunităţii moldovenilor, aflaţi la muncă în Portugalia. “Sunteţi mulţi moldoveni stabiliţi aici şi cunoaştem problemele cu care vă confruntaţi. Sunt aceleaşi ca şi cele ale conaţionalilor noştri din Spania, Italia, Rusia etc. V-am invita cu plăcere acasă, dar ştiind condiţiile care sunt în R. Moldova, inclusiv moştenirea guvernării comuniste, precum şi a crizei economice mondiale, nu cred că veţi accepta să reveniţi acasă”, a mai spus Ghimpu.
Reperezentanţii comunităţii moldovenilor din Portugalia nu au ezitat să-şi spună păsul. Printre problemele semnalate de ei se numără asigurarea diasporei cu literatură şi manualele necesare în limba română, necesitatea de recunoaştere recirocă a unui şir de acte între R. Moldova şi Republica Portugheză, posibilitatea de a prelungi valabilitatea actelor de identitate la Ambasada R. Moldova în Republica Portugheză, disponibilitatea artiştilor din ţară de a susţine concerte în Portugalia în contextul apropiatului festival al Mărţişorului. Ghimpu le-a promis cetăţenilor moldoveni stabiliţi în Portugalia că va discuta cu omologul său portughez despre posibilitatea deschiderii unei Ambasade a Republicii Portugheze la Chişinău, fapt ce ar simplifica considerabil rezolvarea problemelor cu care se confruntă conaţionalii noştri stabiliţi în această ţară. De asemenea, Mihai Ghimpu a anunţat că va solicita informaţii cu privire la cazurile semnalate de moldoveni despre perceperea unor taxe suplimentare în vamă, la întoarcerea acasă.
Conform datelor statistice ale Serviciului portughez pentru Străini şi Frontiere, în 2008, pe teritoriul Portugaliei erau înregistraţi peste 21 mii de cetăţeni ai R. Moldova, majoritatea având titlul de reşedinţă. Această cifră este în creştere comparativ cu perioada anterioară, cea mai mare parte a cetăţenilor moldoveni fiind stabiliţi în sudul Portugaliei, urmată de capitala Lisabona. Pe teritoriul Republicii Portugheze sunt înregistrate, cel puţin, 7 ONG-uri moldoveneşti: Asociaţia moldovenilor “Centrul cultural moldav”, asociaţiile culturale “Mioriţa” şi “Eminescu”, Asociaţia “Capela”, Liga femeilor din Moldova în Portugalia, asociaţiile “Kalina” şi ACUM.