În memoria marelui savant Nicolae Gărbălău

 De Luminiţa Gusina

Ieri, 4 august, a fost dezvelită o placă comemorativă cu chipul savantului Nicolae Gărbălău: „Aici a locuit (1986-2006) renumitul savant chimist, academicianul Nicolae Gărbălău (1931-2006)”. La manifestare au participat conducerea AŞM şi USM, colegii de serviciu, discipolii, prietenii şi rudele sale.

Tudor Lupaşcu, directorul Institutului de Chimie, în discursul său, a subliniat semnificaţia acestui eveniment pentru întregul colectiv de chimişti, referindu-se la valoroasa activitate ştiinţifică a savantului.

 Prim-vicepreşedintele AŞM, Teodor Furdui a evidenţiat faptul că Nicolae Gărbălău a fost unul din cei mai apropiaţi şi apreciaţi elevi ai marelui savant chimist Anton Ablov. A activat în domeniul chimiei coordinative, ca în continuare să genereze o nouă direcţie ştiinţifică ce s-a transformat cu anii într-o şcoala ştiinţifică în domeniul chimiei compuşilor coordinativi.

Discipolul omagiatului, doctorul habilitat Mihail Revenco, a prezentat un eseu dedicat profesorului său. "Academicianul Nicolae Gărbălău a transformat reacţia chimică într-un şantier de construcţie", a declarat dumnealui.

Doctorul habilitat, Ion Bulhac, care a preluat conducerea laboratorului de chimie a compuşilor coordinativi, în care a activat până la sfârşitul vieţii omagiatul, la fel a adus cuvinte frumoase şi de recunoştinţă în memoria savantului. "Responsabilitatea este enormă: laboratorul, condus în trecut de Nicolae Gărbălău, trebuie să rămână în continuare o şcoală de avangardă a chimiei coordinative", a menţionat Bulhac.

În încheere, dna Ludmila Gărbălău, soţia regretatului savant şi fiul Victor Gărbălău, au mulţumit tuturor celor prezenţi pentru participare.

 

 

 

 

 

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.