Connect with us

Diaspora

În ce condiții investitorii americani ar veni în Moldova. INTERVIU cu Consulul onorific în Florida

Publicat

pe

Investițiile străine în Republica Moldova vor fi mai substanțiale și mai semnificative doar atunci când va funcționa statul de drept, iar investitorii vor fi protejați de lege. Concluzia aparține lui Sergiu Gherman, Consulul onorific al Republicii Moldova în statul Florida, SUA.

Sergiu Gherman conduce o firmă de avocatură și se implică în mai multe evenimente și organizații ce țin de Republica Moldova și nu numai. Acesta a vorbit, în cadrul unui interviu oferit pentru Moldova.ORG, despre cariera sa, situația politică și economică de la Chișinău, dar și despre Convenția Moldo-Americană care va avea loc pe 15 ianuarie la New-York, eveniment susținut de acesta și compania sa. 

Domnule Gherman, care este povestea dumneavoastră? Cum ați ajuns în SUA?

Am ajuns în Statele Unite în anul 1998. La scurt timp după absolvirea Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, România, am primit o invitație de la Temple University, în orașul Philadelphia. În 2003 am primit diploma de Doctor în Arte Muzicale. Iar în timp ce făceam doctoratul, am decis să fac facultatea de drept.

Prin ce etape ați trecut până ați reușit să începeți compania dumneavoastră care oferă servicii juridice?

Piața serviciilor juridice în SUA este anevoioasă. Fiecare stat cere licență de practică separată. Iar în Statul Florida competiția este foarte mare, în special în metropole.

Am lucrat la trei firme juridice înainte de a-mi deschide oficiul propriu în Miami. Florida are o infrastructură puternică și oamenii de afaceri vin din fosta Uniune Sovietică și Europa de Est să profite de aceasta. Însă, provocările cu care se confruntă businessmanii străini nu țin doar de limbă și cultură, dar și de înțelegerea sistemului juridic și mediului diferit de afaceri.

Mă specializez în relații comerciale, inclusiv cu implicarea companiilor internaționale. Am văzut un potențial să-i ajut pe colegii mei din est, să le ofer suport în litigii la nivel de stat și la nivel federal, iar decizia să-mi deschid un birou a venit natural.

Ați profesat muzica? Ce va determinat să schimbați arta pe justiție?

Decizia de schimbare a fost un punct deliberant, dar care a implicat și riscuri înalte. Cu toate că serviciile de muzician au o mare valoare artistică, ele nu întotdeauna sunt indispensabile, iar impactul muzicii clasice rezonează cu puține pături sociale.

Mi-am dorit ca noua mea profesie să aibă un impact mai vast,  sunt foarte mulți care au nevoie cu adevărat de un ajutor juridic.

Vă implicați în multe activități cu caracter social în afara activității dvs profesionale. Care este motivația?

Motivația este o tentativă către o continuă dezvoltare profesională și personală.

Implicarea în activități deferite de cele cotidiene mă ajută să mă conectez cu oameni din variate domenii, să cunosc o altă dimensiune a societății și să împart cunoștințele și resursele mele.

Sunteți unul dintre sponsorii Convenției Moldo-Americane. De ce este important un asemenea eveniment?

Pentru că a demonstrat, prin edițiile anterioare, că îi unește pe moldovenii din SUA. Pentru că această Convenție crează un schimb de idei pe subiecte sociale importante: guvernarea, educația, statul de drept. Pentru că participanții lansează modele noi pe marginea acestor subiecte sociale, modele care reflectă fluiditatea social-politica perpetuă din Moldova.

În calitate de Consul Onorific al RM în Florida, intenția mea este să facilitez investițiile cu capital străin în economia Republicii Moldova și să ajut entitățile comerciale moldovenești să-și găsească surse de realizare a producției și serviciilor pe piața americană și latino-americană.

Aceste obiective depind de mediul de afaceri și de situația politico-economică din Republica Moldova. Convenția discută situația politico-economică și abordează provocările curente pentru țara noastră. De o astfel de actualizare beneficiază atât participanții, cât și cetățenii, inclusiv potențialii investitori.

conventie

Ce așteptări aveți de la această ediție care va avea loc la New York?

Aștept ca acestă ediție să ducă la sporirea bunăstării societății moldovenești, precum și să promoveze valorile democratice. Faptul că ediția din 2016 va fi la ONU, ne va reaminti că problemele Moldovei nu există într-un vacuum și afectează și comunitatea internațională.

Probabil urmăriți noutățile de acasă, de ce fel de reforme are nevoie Republica Moldova ca să iasă din această criză politico-economică continuăă?

Îmbunătățirea statului de drept și promovarea percepției în ochii cetățenilor Republicii, așa încât aceștia să simtă ca Legislativul și Guvernul sunt preocupați de îmbunătațirea statului de drept.

O premisă sau o condiție precedentă acestei îmbunătățiri este acceptarea societății ca noi să îmbrățișam legea și să ne supunem strictețelor ei. Iar o astfel de transformare nu este nici ușoară, nici rapidă.

Cum poate deveni Republica Moldova atractivă pentru investitorii americani și nu numai?

Să demonstreze stabilitate și previzibilitate, în limita statului de drept, așa încât Legislativul să nu schimbe legile peste noapte la comandă, iar Guvernul nou să respecte angajamentele și promisiunile guvernului precedent față de investitori.

Premisa investiției este anticiparea riscurilor de pierdere, iar în funcție de coeficientul riscului investitorii determină dacă vor plasa capitalul sau nu în Moldova.

Dacă Legislativul este ușor influențabil, dacă angajamentele guvernului vechi față de investitori nu se respectă de către guvernul nou, situația economică nu este previzibilă, riscul de afaceri în republică devine foarte înalt și astfel devine din ce în ce mai imposibil pentru investitor să anticipeze potențialul de recuperare a investiției. Promovarea statului de drept, stabilitatea politică și previzibilitatea economică asigură atractivitatea Republicii Moldova pentru investitori.

Mulțumim pentru interviu și mult succes!

Citește mai departe
Advertisement

Alegeri

Petiţie online: Diaspora cere Guvernului deschiderea a cel puțin 28 secții de vot suplimentar la cele deschise în 2016

Publicat

pe

De către

Cetăţenii R. Moldova, plecaţi peste hotare, au lansat o petiţie online prin care cer Guvernului RM deschiderea a cel puţin 28 de secţii de vot în diasporă suplimentar la cele deschise în 2016.

„La scrutinul din noiembrie 2016, în 18 secții de vot nu au ajuns buletine de vot. Conform estimărilor, doar în aceste secții de vot nu au reușit să voteze din acest motiv peste 20 mii de oameni”, se arată în textul petiției.

Pentru asigurarea participării la votare a tuturor cetățenilor RM, petiționarii cer ca în vecinătatea următoarelor secții de vot să se deschidă secții de vot suplimentare:

1. 336 Marea Britanie, Londra – Stratford

2. 389 România, București (sediul misiunii)

3. 325 Irlanda, Dublin,

4. 366 Italia, Parma

5. 364 Italia, Padova (sediul consulatului)

6. 375 Italia, Verona

7. 349 Franța, Villeneuve-Saints-Georges

8. 390 România, București (secția consulară)

9. 335 Marea Britanie, Londra (sediul misiunii)

10. 359 Italia, Mestre

11. 347 Franța, Paris (sediul misiunii)

12. 346 Germania, Frankfurt (sediul misiunii)

13. 355 Italia, Bologna

14. 350 Franța, Montreuil

15. 328 Belgia, Bruxelles (sediul misiunii)

16. 317 Rusia, Moscova (secția consulară)

17. 314 Canada, Montreal

18. 318 Rusia, Moscova.

Suplimentar, în 10 alte secții de votare au votat peste 2500 de alegători. Pentru că în aceste alegeri se vor procesa 4 buletine, nu doar unul ca în alegerile precedente, moldovenii cer să fie deschise secții suplimentare în vecinătatea următoarelor secții de votare:

1. 356 Italia, Brescia

2. 362 Italia, Modena

3. 374 Italia, Treviso

4. 345 Germania, Berlin (sediul misiunii)

5. 360 Italia, Milano (sediul consulatului)

6. 370 Italia, Roma

7. 361 Italia, Milano

8. 391 România, Iași (sediul consulatului general)

9. 365 Italia, Padova

10. 403 SUA, Chicago.

„Acestea sunt cerințele noastre minime. Pentru asigurarea unor condiții optime de vot ar trebui deschise în total 50 de secții de vot suplimentare, inclusiv cele 28 argumentate mai sus. În primul rând pentru că numărul migranților a continuat să crească după 2016. În al doilea rând, într-un șir de țări în care locuiesc cetățeni ai Republicii Moldova nu au fost secții de vot în general (Norvegia, Finlanda etc), oamenii trebuind să călătorească în alte țări”, se mai arată în petiție.

Până în prezent petiţia a fost semnată de peste 250 de oameni. Doritorii o pot semna aici.

Alegerile parlamentare în R. Moldova vor avea loc pe 24 februarie 2019.

Citește mai departe

Cetățenie română

Cetățenii românii vor putea lucra fără restricții în Elveția

Publicat

pe

De către

Începând cu luna mai 2019, cetățenii români au liber la muncă în Elveția, datorită ridicării restricțiile din piața muncii elvețiene. Acestea au fost ridicate complet în 2016, dar reintroduse, din cauza afluxului mare de lucrători din cele două țări pe piața muncii, arată money.ro.

„În momentul în care România s-a alăturat UE a integrat și sistemul de liberă circulație a persoanelor și Elveția are de mult timp un acord privind libera circulație a persoanelor. În momentul aderării, a trebuit să luăm hotărârea de a lărgi această liberă circulație și la cetățenii români, lucru pe care l-am făcut, dar în țara noastră era nevoie de un vot popular, pentru că suntem o democrație directă și iată că votul a fost pozitiv pentru a lărgi acest drept de liberă circulație între țările noastre”, a explicat președintele Confederației Elvețiene, Alain Berset.

„În acest cadru și în cadrul dezbaterilor care au avut loc, discuția s-a purtat și pe tema modului în care această liberă circulație avea să fie pusă în aplicare la modul practic, astfel încât tranziția să se facă în modul cât mai lin posibil. Asta explică clauzele acelea care ne-au permis ca în primii ani să avem o selecție asupra acestui proces, clauzele care au tradus în practică angajamentul nostru politic. (…) În luna mai a anului viitor, ajungem la finele acestui proces, dată de la care nu va mai exista nicio diferență și nicio restricție”, explica atunci Berset, la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, care a avut loc la final de toamnă 2018.

Citește mai departe

Alegeri

Diaspora mai are 2 zile pentru a se înregistra pe listele electorale

Publicat

pe

De către

Cetățenii Republicii Moldova, care în ziua votării se vor afla peste hotarele țării, pot să se înregistreze prealabil pe listele electorale doar până pe 9 ianuarie curent. Înregistrarea prealabilă a cetățenilor plecați din țară poate influența numărul și amplasarea secțiilor de votare în cadrul circumscripțiilor electorale de peste hotare.

Înregistrarea poate fi efectuată prin completarea formularului de înregistrare on-line, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina web www.alegator.md sau pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la Comisia Electorală Centrală și/sau la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Potrivit Asociației „Promo-LEX”, creșterea numărului de înregistrări prealabile duce la creșterea numărului secțiilor de votare din afara țării. Chiar dacă numărul de alegători înregistrați prealabil este doar unul din cele cinci criterii stabilite de legislație, analiza evoluției numărului de persoane înregistrate prealabil demonstrează că amplasarea și numărul de secții de votare ce vor fi deschise în circumscripțiile electorale de peste hotare pot fi influențate de activismul alegătorilor.

În Analiza Promo-LEX privind geografia amplasării și numărul secțiilor de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova, autorii au pornit de la numărul de 2 448 de alegători înregistrați prealabil. La 3 ianuarie 2019, erau înregistrați deja 7 945, cu 5 497 mai mult, în special în statele europene la Vest de Republica Moldova.

În condițiile păstrării celorlalți indicatori intacți și exclusiv a majorării numărului de alegători înregistrați prealabil, potrivit calculelor Promo-LEX repartizarea secțiilor de votare per circumscripții ar suferi următoarele modificări:

+4 pentru CU nr.50 (statele la vest de Moldova) de la 88 la 92;

-3 pentru CU nr.51 (SUA și Canada) de la 17 la 14

–1 pentru CU nr.49 (statele la est de Moldova) de la 45 la 44.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Important5 ore în urmă

Scăldatul de Bobotează, tradiție nemuritoare

În pofida gerului de afară, creștinii ortodocși au intrat în apa rece din lacurile din țară. Potrivit lor, apa sfințită...

Alegeri6 ore în urmă

Circumscripția 21, Criuleni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Sănătate7 ore în urmă

Cât costă polița de asigurare medicală și de unde o poți cumpăra

Persoanele care se asigură în mod individual pot să achite începând cu 27 decembrie 2018, prima de asigurare obligatorie de...

Social8 ore în urmă

Luni, 21 ianuarie, cea mai deprimantă zi din an: Blue Monday

Cea de-a treia zi de luni a anului, care în 2019 cade pe 21 ianuarie, este considerată a fi cea...

Știință9 ore în urmă

O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie

O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie şi va fi vizibilă şi...

Alegeri10 ore în urmă

Circumscripția 20, Strășeni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri11 ore în urmă

CEC a respins contestația PDM împotriva ACUM

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins contestația Partidului Democrat din Moldova (PDM), din 15 ianuarie, împotriva blocului electoral ACUM și...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri15 ore în urmă

Circumscripția 19, Ivancea / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri16 ore în urmă

Câte secții de votare vor fi deschise pentru locuitorii regiunii transnistrene

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pe 19 ianuarie, organizarea secţiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stînga Nistrului...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 18, Orhei / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

AlegeriO zi în urmă

Câte secții de votare vor fi deschise în străinătate

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, la propunerea Guvernului Republicii Moldova, organizarea a 125 de secţii de votare în străinătate...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 17, Nisporeni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

AlegeriO zi în urmă

Primari, consilieri, directori – cine sunt candidații cu cele mai „tari” grupuri de inițiativă

Moldova.org, ca să vă prezinte portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupul de inițiativă pentru una dintre cele 51 de...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 30, Chișinău, sectorul Ciocana / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Advertisement

Opinii

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com