In anul 2004, deficitul balantei comerciale s-a dublat fata de cel inregistrat in anul 2002

Deficitul balantei comerciale a Republicii Moldova a constituit 813,08 milioane USD, in anul 2004, majorandu-se cu 21,6 la suta comparativ cu anul 2003 si, aproape de doua ori, fata de anul 2002.

Potrivit Reportului anual al Bancii Nationale a Moldovei pentru anul 2004, deteriorarea soldului balantei comerciale s-a produs in special in urma cresterii, cu ritmuri sporite, a soldului negativ in comertul cu CSI, in special cu Ucraina (397,1 milioane USD). Astfel, deficitul comercial cu CSI a crescut fata de anul precedent cu 70,2 la suta, in timp ce deficitul cu restul statelor s-a majorat cu 6,8 la suta.

Ritmul de crestere a exporturilor a constituit 23,6 la suta, iar cele al importurilor – 22,7 la suta.

In anul 2004, piata principala de desfacere a marfurilor moldovenesti a ramas aceeasi, 79,6 la suta din exporturi fiind directionare catre Federatia Rusa, Italia, Romania, Germania, Ucraina si Belarus, unde au fost exportate piei si blanuri, textile, materiale vegetale, masini si aparate, produse alimentare, bauturi si tutun. Totodata, 72,5 la suta din bunuri au fost importate din Ucraina, Federatia Rusa, Romania, Germania, Italia, Belarus si Turcia.

Cea mai mare pondere in volumul importurilor le-a revenit resurselor energetice – 32,5 la suta (308,6 milioane USD, inclusiv 45,4 milioane USD energia electrica), fiind urmate de produse minerale – 21,7 la suta, masini si aparte – 13,5 la suta si produsele argo-ailmentare – 12,7 la suta.

Observatorii economici explica majorarea deficitului comercial prin cresterea remitentelor de peste hotare, care in opinia lor, provoaca o sporire a consumului produselor de import si prin competitivitatea redusa a marfurilor moldovenesti pe piata internationala. In aceste conditii, la inceputul anului curent, Guvernul a aprobat o decizie privind ameliorarea situatiei in domeniul comertului extern. Aceasta prevede actiuni de facilitare a exporturilor si de substituire a importurilor prin produse autohtone. // FLUX

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.