In afara de Ucraina, celelalte state CSI au condamnat situatia din Balcani numai pentru ca acesta este condamnata si de Moscova

Nezavisimaia Gazeta scrie ca, in afara de Ucraina, celelalte state CSIse pare ca vor condamna situatia din Balcani numai pentru ca acesta este condamnata si de Moscova, precizand ca divergente apar doar in ceea ce priveste folosirea precedentului kosovar in cazul republicilor nerecunoscute.
In continuare, publicatia moscovita remarca ca practic toti liderii de state, prezenti la recentul summit CSI, au tinut sa discute neaparat cu presedintele rus, Vladimir Putin, acesta avand intrevederi particulare cu presedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, precum si cu cei ai Tadjikistanului, Kirghiziei si Georgiei.
Anterior vizitei lui Voronin la Moscova, presa din Moldova scria despre intentia liderului moldovean de a discuta cu omologul sau despre precedentul Kosovo si situatia din Transnistria. Potrivit sursei ziarului Nezavisimaia Gazeta din cadrul parlamentului de la Chisinau, Transnistria poate conta maxim pe un statut special in cadrul statului unitar R. Moldova. „Tocmai de aceea, Moscova evita sa se pronunte asupra situatiei din Transnistria si din Karabahul de Munte, unde starea de lucruri este intr-un fel asemanatoare celei din Kosovo”, mentioneaza ziarul citat.
Nezavisimaia Gazeta scrie ca, potrivit unei surse de la Kremlin, evenimentele din Kosovo nu trebuie sa se rasfranga asupra reglementarii transnistrene, iar Rusia, in calitate de garant, va depune eforturi sustinute pentru a solutiona acest conflict.
„Eforturile lui Voronin, care a reusit sa imbunatateasca relatiile cu Moscova, nu au ramas neobservate de Georgia. Aceasta, urmand exemplul Chisinaului, au adoptat un alt ton, reusind demararea negocierilor in ceea ce priveste reluarea exportului de vinuri pepiata rusa. Timpul va arata cat de benefic va fi acest dialog, dar, intre timp, presedintele georgian, Mihail Saakasvili, l-a invitat pe Putin la Tbilisi atunci cand va deveni premier”, mai scrie Nezavisimaia Gazeta. // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.