In 2001-2004 s-a inregistrat o crestere a PIB-ului

in perioada 2001-2004, in Republica Moldova s-a inregistrat o crestere cu 30 la suta a produsului intern brut real, iar nivelul saraciei s-a redus cu peste 50 la suta, se arata intr-un studiu cu tema "Moldova: oportunitati pentru o crestere accelerata", efectuat de catre o echipa de experti ai Bancii Mondiale si prezentat joi la Chisinau, in cadrul unei conferinte.

Potrivit lui Lawrence Bouton, economist pentru Moldova al BM, unul dintre autorii studiului, resursele agricole si forta de munca calificata ale Moldovei, in tandem cu amplasarea geografica atractiva a tarii, precum si retelele noi formate de migranti pe pietele straine importante, ofera Republicii Moldova oportunitati ample pentru o expansiune economica continua.

Cadrul economic si social al Moldovei este dominat in prezent de exportul fortei de munca si afluxul transferurilor valutare, provenite din activitatea cetatenilor peste hotare. Circa 25 % din populatia economic activa a Moldovei isi desfasoara in prezent activitatea in exterior. Transferurile provenite din activitatea lor, ce constituie echivalentul a 27 % din PIB, au sporit venitul disponibil si au generat o crestere rapida a cheltuielilor finale pentru consum, a spus sursa citata.

Sectorul industrial a crescut cu cca 11 la suta anual, iar cel agricol a ramas stagnant si a inregistrat o crestere anuala mai mica de 3 la suta, a afirmat Bouton. El a subliniat, in context, ca orientarea catre export a agentilor economici din Moldova este legata in mod consecvent si pozitiv de performanta intreprinderilor. Cu toate acestea, numarul firmelor exportatoare este inca mic. Exista unii factori, care impiedica dezvoltarea exportului, inclusiv costul reglementarilor vamale, infrastructura etc., a accentuat el.

Studiul BM contine unele recomandari de politica, cum ar fi continuarea eforturilor de reformare a mediului normativ si administrativ, crearea conditiilor mai bune pe piata pentru investitorii straini, maximizarea beneficiilor in urma migratiei si a remitentelor, consolidarea sectorului bancar, revitalizarea programului de privatizare, odata cu lansarea unor masuri adecvate de stimulare a restructurarii, inovarii si gestionarii eficiente, etc.

in opinia lui Ion Chicu, seful Directiei generale politici structurale a Ministerului Economiei si Comertului, Raportul prezentat de expertii BM "este destul de relevant si denota unele realitati, care se constata in economia Moldovei".

in semestrul I al anului 2005 Moldova a inregistrat cea mai mare crestere economica din ultimii 15 ani. Cu toate acestea, mai exista rezerve in ameliorarea mediului de afaceri, climatului investitional si imbunatatirea calitatii cresterii economice. De asemenea, trebuie sa intreprindem actiuni concrete privind sporirea accesibilitatii marfurilor autohtone pe pietele externe. Anume exportul este baza si preconditia principala pentru cresterea economica a tarii, a precizat Ion Chicu. // Moldova Suverana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.