Implementarea standardelor de inofensivitate alimentara va facilita accesul pe pietele europene de desfacere

Moldova isi poate largi si diversifica pietele de desfacere pe piata europeana, in cazul in care va implementa standardele de inofensivitate alimentara. La aceasta concluzie au ajuns, astazi, 21 iunie, in cadrul seminarului “Inofensivitatea produselor alimentare si certificarea EurepGAP”, experti in domeniul sigurantei alimentare si al sectorului de fructe si legume proaspete de la compania Davis Fresh Technologies din SUA, precum si reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare, ai agentiilor de calificare.

Prim-vicepresedintele companiei Davis Fresh Technologies, Devon Zagory, a mentionat ca “producatorii moldoveni vor trebui sa demonstreze inofensivitatea produselor in conditiile in care cerintele pentru calitatea produselor cresc pe piata mondiala”. Potrivit sursei citate, standardul EuropeGap, creat in Europa de un grup de supermarkete ,este recomandat si producatorilor din Moldova, care tind sa-si diversifice pietele de desfacere in tarile europene.

De mentionat ca, in ultimii 3 ani, exportul catre UE si tarile Europei Centrale si de Est a crescut in medie cu 30%, pe cand exportul catre tarile CSI s-a majorat doar cu 1%.

Potrivit managerului general al SGS in Moldova, Sergiu Croitoru, consumatorul de astazi solicita confirmari suplimentare a calitatii si sigurantei ca produsele consumate sunt ecologic pure si nemodificate genetic. Certificarea deplina a fructelor si legumelor poate fi efectuata pe perioada unui sezon agricol, pe un termen de 3 ani, in functie de utilizarea anterioara a pamantului si respectarea EuropeGap. Costul implementarii acestui sistem nu intrece 1% din costului lotului de productie, a mai specificat sursa.

In prezent, SGS este reprezentantul EuropeGap in Moldova, fiind abilitata cu certificarea procesului de producere a fructelor si legumelor. In 2004, potrivit datelor SGS, in Moldova au fost inregistrate 636 de cazuri de intoxicare cu fructe si legume.

Expertii sustin ca una din principalele conditii de implementare a standardelor de producere EuropeGap este asocierea producatorilor agricoli.

La randul lor, reprezentanti ai producatorilor agricoli au reiterat ca principalele probleme ce tin de cresterea si producerea fructelor si legumelor in Moldova tin de conditiile climaterice, necesitatea reutilarii intreprinderilor, etc.

Seminarul a fost organizat de catre Proiectul de Dezvoltare a Businessului Agricol (PDBA) si Biroul Central de Informatii in Agromarketing (CAMIB), in colaborare cu compania Davis Fresh Technologies (SUA), compania SGS-Moldova si cu sprijinul financiar al USAID. // REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.