Connect with us
"
"

Politică

Igor Dodon cere Parlamentului să identifice un candidat la funcția de procuror general interimar. Data limită – 31 iulie

Publicat

pe

PE SCURT

Președintele Igor Dodon a lansat un apel către Parlament să identifice un candidat la funcția de procuror general interimar. Aceasta după ce Consiliul Superior al Procurorilor, care urma astăzi să propusă o candidatură la această funcție, nu a făcut acest lucru, din lipsă de cvorum.

În aceste condiții șeful statului solicită deputaților identificarea unei candidaturi ireproșabile, integre, în spiritul meritocrației și al profesionalismului. „Solicit legislativului stabilirea datei limită – 31 iulie pentru propunerea și desemnarea candidaturii”, a precizat Igor Dodon.

PE LUNG

Președintele Dodon a precizat că a venit cu acest apel în baza legii nr.87/2019, prin care a fost resetat mecanismul desemnării procurorului general interimar, și care prevede expres dreptul Parlamentului Republicii Moldova de a identifica și propune șefului statului candidatul la funcția de procuror general interimar.

„În perioada actuală, Republica Moldova nu-și poate permite luxul menținerii unei instituții cheie în regim semi-funcțional. Or, procedura selectării și numirii procurorului general este una de lungă durată (de la 60 la 90 de zile lucrătoare), și poate afecta nu doar buna funcționare a eșichierului procuraturii, dar și drepturile cetățenilor în procesele și procedurile în curs de examinare”, a declarat Igor Dodon.

Șeful statului a precizat că intenționează să semneze decretul privind numirea procurorului general interimar nu mai târziu de 1 august.

Reamintim că, acum o săptămână, Parlamentul a introdus norme care reglementează vacanța funcției de procuror general.  Potrivit acestora, în cazul respingerii candidaturii sau în cazul în care Consiliul Superior al Procurorilor nu propune candidatura în termenul indicat, procurorul general interimar va fi desemnat prin decret prezidențial la propunerea Parlamentului, cu avizul Consiliului Superior al Procurorilor.

Parlamentul va propune candidatura în maxim 3 zile de la respingerea candidaturii de către președinte sau de la expirarea termenului în care Consiliul Superior al Procurorilor trebuia să propună candidatura.

Politică

Ce se întâmplă în Belarus? De ce se teme ultimul dictator din Europa?

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Dictatura lui Alexandr Lukașenko, președintele Belarusului, s-ar putea încheia după alegerile prezidențiale din 9 august, susțin mai mulți experți politici din întreaga lume care urmăresc campania electorală din singura țară din Europa care are în frunte un dictator. 

Alexandr Lukașenko conduce țara deja de 26 de ani, timp în care a instaurat cenzură, dictatură și reguli pe care oamenii se tem să le încalce, ca să nu fie arestați. De multe ori, OSCE l-a învinuit pe Lukașenko pentru încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, iar cele cinci scrutine electorale la care a câștigat cu o diferență enormă nu au fost recunoscute de OSCE, precum și de SUA, declarându-le alegeri falsificate. Cu toate acestea, Lukașenko continuă să-și construiască imperiul, pe care-l percepe ca propria gospodărie. A schimbat Constituția, astfel asigurându-se cu și mai multe împuterniciri care să-i permită să desființeze Parlamentul, ca să fie ales unul nou. Ceea ce a și făcut de multe ori, înlăturând opoziția și înaintând în funcții de conducere persoane loiale lui. Cu toate acestea, oamenii se pare că îl respectau și nu se opuneau, iar cei care se pronunțau împotriva lui erau arestați sau amenințați. 

PE LUNG

Situația a luat o altă întorsătură, însă, când cu câteva săptămâni înainte de alegeri Comisia Electorală Centrală (CEC) din Belarus refuză să înregistreze doi dintre cei mai puternici contracandidați: pe Victor Babariko și Valerii Țepkalo. La 14 iulie oamenii ies la un protest pașnic. Câteva mii de oameni se adună lângă clădirea CEC și stau cuminți în rând, ca să scrie plângere împotriva deciziei CEC. Rândul s-a extins pe o lungime de mai mult de un km. CEC înregistrează doar 500 de plângeri, după care își închide ușile. Oamenii se îndreaptă atunci la oficiul poștal ca să trimită plângerile pe adresa CEC-ului, dar și acesta este închis. Aceștia sunt așteptați de forțele de ordine echipate cu bâte care lovesc violent în toți care le ies în cale. În acea zi, peste 120 de persoane din Minsk au fost arestate, printre aceștia fiind și câțiva jurnaliști care lucrau. 

Este arestat și bloggerul cunoscut Serghei Tihanovschi, care în luna mai a lansat un flash-mob-ul „Să nimicim gândacul de bucătărie” și care a anunțat că vrea să se înscrie în cursa electorală. După arestearea lui Serghei, Svetlana Tihanovschi, soția lui, decide să se înscrie în cursă ca formă de protest. Dacă la început oamenii lui Lukașenko i-au permis acest lucru, fiind ferm convinși că va aduna puțin voturi, se pare că oamenii din Belarus au susținut-o.

Trei femei împotriva unui dictator misogin

Lucrurile au devenit și mai serioase în momentul în care alte două femei: Maria Colesnicova (coordonatoarea grupului lui Babariko) și Veronica Țepkalo (soția lui Valerii Țepkalo) au venit în susținerea Svetlanei. Astfel, trei femei puternice și supărate pe fărădelegile comise de președintele belarus îi declară război cunoscutului misogin care consideră că rolul femeii este doar să nască, să crească copii și să aibă grijă de armonia din familie, afirmând că „femeia este prietenul omului”.  Cele trei femei luptă pentru țară și pentru drepturile fundamentale: libertate și adevăr. În doar câteva săptămâni, numărul susținătorilor acestui nou Bloc a crescut, ceea ce l-a forțat pe Lukașenko să ceară să fie făcute anumite modificări în Constituție, care să stipuleze că „președintele statului poate fi doar persoana care a făcut serviciul militar”. Această propunere nu a fost susținută. 

„Noi vrem să le dăm oamenilor speranța că lucrurile se pot schimba. Și vrem să demonstrăm că într-un timp foarte scurt putem să ne unim și să opunem rezistență”, a declarat Svetlana, în cadrul unui interviu de la Dojdi. Cele trei femei se arată convinse că de această dată Lukașenko nu va putea obține 50%+1 de voturi decât în cazul în care puțini vor participa la vot sau vor fi falsificate 15-20% din buletine. „De aceea, noi îi îndemnăm pe toți belarușii să se ridice de pe canapele și la 9 august să participe la alegeri”, spune Maria Colesnicova. „Cu cât mai mulți vom fi, cu atât mai dificil le va fi să deseneze cifre și arunce voturi false”, o completează Veronica Cațepcala.  

Astfel, alegerea Svetlanei în funcția de șefă a statului ar fi, de fapt, învingerea dictatorului, o dovadă că oamenii nu mai vor să accepte realitățile impuse de Lukașenko. Cu toate acestea, Svetlana susține că în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale nu va ocupa mult timp această funcție. „După înlăturarea dictatorului vor fi organizate din nou alegeri prezidențiale corecte și democratice, unde să câștige cel mai puternic”, spune ea. Cu toate acestea, analiștii politici sunt siguri că chiar dacă Lukașenko va fi învins, lupta nu se va încheia atât de ușor, mai ales că în funcții de conducere sunt puse persoane loiale lui. 

Frica față de proteste

Svetlana Tihanovschi afirmă că o sigură dată, când mergea să depună cererea de înscriere la alegeri, a primit un apel telefonic anonim în care i s-a recomandat să revină acasă, pentru că în caz contrar ar putea fi arestată, la fel ca soțul ei, iar copii să ajungă la orfelinat. „Dar nu am renunțat, pentru că am perceput-o ca pe o sperietoare și nu mă gândesc că actualele autorități ar  putea cădea atât de jos”, spune ea, deși trece cu vederea cazul când la alegerile trecute Andrei Sannicov, un alt contracandidat al lui Lukașenko, a fost arestat împreună cu soția lui, pentru că ar fi organizat și participat la „tulburări în masă” în seara scrutinului. 

„Dacă vă uitați pe internet și la televizor unde se spune că aceste arestări sunt o comandă politică, să știți că nici nu mai am ce vorbi cu voi. Nu e o comandă politică”, a spus Lukașenko în cadrul unei întâlniri cu forțele de ordine. Tot atunci, la 24 iulie, Lukașenco a declarat că autoritățile nu ar dori să recurgă la utilizarea unităților militare în timpul unor eventuale proteste în țară, „dar se poate întâmpla orice”, a subliniat el, adăugând că toate războaiele au început anume cu proteste de stradă și demonstrații. 

Alexandr Lukașenko este în fruntea statului din 1994. Nu se știe câte persoane sunt, de fapt, dispuse să-l voteze și în acest an, pentru că în Belarus nu sunt organizații independente care să facă sondaje de opinie care să nu fie dictate de către autorități. Cu toate acestea,  potrivit sondajelor efectuate la începutul verii de către două instituții mass-media independente, doar 3% dintre respondenți au spus că au să-l voteze pe actualul președinte al Belarusului. 

Citește mai departe

Politică

Din banii noștri: Final de sezon politic. Sezonul epidemiologic continuă

Publicat

pe

De către

Săptămâna curentă, din punct de vedere politic, a durat doar o singură zi. Situația amintește de sezonul final din Game of Thrones, unde conform „ritmului” serialul ar fi trebuit să se termine pe la sezonul al 12-lea sau 13-lea, de fapt, totul a fost grăbit în ultimele două episoade din sezonul 8. La fel și în serialul politicii moldovenești, unde în ziua de luni toate bombele care ar fi trebuit să explodeze în timpul săptămânii au fost detonate într-o după amiază.

Întâi, situația politică, legată de moțiunea de cenzură înaintată Guvernului condus de Ion Chicu, s-a „dezamorsat” prin respingerea acesteia. Apoi, sezonul politic s-a terminat cu închiderea sesiunii Parlamentare. În continuare, urmează o vacanță în care scenariștii pregătesc cel mai probabil următorul sezon care va avea ca plot alegerile prezidențiale și cine știe, poate și alegeri  parlamentare anticipate. Dar să le luăm pe rând.   

 Luni, 20 iulie

Ziua de luni a avut de toate. Întâi, înainte de ședință s-a anunțat că în cel mai „convenabil mod” cu putință, doi deputați de la Partidul Șor s-au îmbolnăvit de COVID-19. Ulterior, majoritatea a anunțat rapid desfășurarea ședinței Parlamentului, în timp ce deputații din Partidul Șor dădeau testele la coronavirus. Până la ora 14:00, când începuse ședința, doar trei deputați lipseau din plen, unul din circumstanțe obiective (Ilan Șor, anunțat în căutare deja de un an de zile) și alții doi din circumstanțe medicale (Vladimir Vitiuc și Igor Himici, anunțați drept bolnavi de COVID). 

Mai multe despre ședința de luni seara puteți citi în „Rezumat din Parlament”. Niște spoilere aici – moțiunea nu a trecut, obținând doar 46 de voturi din 51. Totodată a fost închisă sesiunea de primăvară, tot în grabă. 

Politic, respingerea moțiunii, la pachet cu închiderea sesiunii, pare să fi trimis toți deputații în vacanță. Marea problemă însă este că nimeni nu se poate duce din țară, așa că, în continuare, sezonul politic deși este încheiat, poate pregăti surprize. 

Marți, 21 iulie

Ziua de marți a fost de mahmureală. Ședința de luni s-a terminat în jurul orei 23:00, iar abia a doua zi am avut anumite deznodăminte. Întâi de toate, Andrian Candu a promis „surprize” și faptul că Fracțiunea sa va propune mai multe proiecte pentru „o sesiune extraordinară” a legislativului. Conform procedurii, o asemenea sesiune poate fi inițiată la cererea a 26 de deputați, dar pentru a începe ședința este nevoie de 51 de deputați. 

Deputații ȘOR au anunțat a doua zi că doar cei doi deputați anunțați de ieri sunt infectați de COVID-19. Au fost testați Reghina Apostolova, Marina Tauber, Violeta Ivanov, Denis Ulanov, Vadim Fotescu și Petru Jardan. Toate rezultatele au fost negative. Nimeni nu știe rezultatul lui Ilan Șor. 

Oficial, până acum au fost 5 cazuri de deputați infectați de COVID. Teoretic, cei 5 pot să-și facă propria fracțiune, sau măcar un grup parlamentar pentru început. 

Miercuri, 22 iulie

Ziua de miercuri a fost ziua emisiunilor. Ion Chicu a dat un interviu pentru AGORA, Zinaida Greceanîi a fost la NTV Moldova – o raritate pe scena politică. Și Diacov a fost la JurnalTV, iar Vlad Bătrîncea la TV8 și Andrei Năstase tot la TV8, dar la altă emisiune. De fapt, principalele idei pe care le scoatem din aceste emisiuni au fost următoarele teze și poziții ale partidelor:  

  1. PSRM: Moțiunea dacă trecea – era haos 
  2. PSRM: Faptul că moțiunea nu a trecut dăunează opoziției. 
  3. PDM: A fost o încercare disperată
  4. Bătrîncea: „Alianța haosului” a eșuat. 
  5. PAS/PPDA: Noi îi batem la prezidențiale. 
  6. Chicu: Noi o să guvernăm pentru popor. 

Joi, 23 iulie

Între timp în Moldova politicienii se dau în judecată reciproc. Ies la iveală mai multe detalii despre procesul prin care Maia Sandu l-a dat în judecată pe prim-ministrul Ion Chicu, pentru că ultimul a afirmat că Maia Sandu a votat pentru concesionarea aeroportului către Avia-Invest. Maia Sandu spune că așa ceva nu s-a întâmplat și cere 100 de mii de lei, pentru a fi donați unor familii cu mai mulți copii. 

Deputata Pro-Moldova Ruxanda Glavan anunțat că îi va da în judecată pe deputații Bogdan Țîrdea și Vladimir Odonostalko, ambii socialiști, pentru unele acuzații făcute de ultimii în adresa primei. 

Tot în această zi, Ministerul rus de interne l-a anunțat în căutare pe primarul de Bălți Renato Usatîi – o decizie asupra aplicării unui mandat de arest „in absentia” urmând să fie luată în curând. Usatîi s-a declarat nevinovat și l-a acuzat pe Dodon că ar fi orchestrat „prin intermediul amicilor săi” un dosar penal politic la Moscova.

Vineri, 24 iulie 

Tradiția știrilor de vineri, în care este implicat Plahotniuc, continuă. Astfel, o cerere de dare în căutare a fostului președinte al PDM, Vlad Plahotniuc, de către autoritățile moldovenești a fost respinsă de către Interpol.  

Igor Dodon pregătește o emisiune nouă „Președintele Răspunde”, de această dată, invitând jurnaliștii la el, la Condrița, complex care aparține statului și unde Dodon se află doar în virtutea funcției pe care o deține. Acesta a spus într-un teaser că „va face un tur prin sere jurnaliștilor, dar, nu le va da tușonka”. 

Între timp, în Moldova

Între timp, în această săptămână, am trecut de cifra de 3000 de angajați ai sistemului medical infectați cu COVID-19, din momentul începerii pandemiei. Dintre aceștia 975 încă se află la tratament. 

Până în prezent în Moldova au decedat din cauza pandemiei 721 de persoane, 35 în această săptămână. 

Totodată, starea de urgență în sănătatea publică a fost prelungită până pe data de 31 august. =

Schemele din anii precedenți ar putea să aibă efecte foarte dure pentru Moldova. Astfel, noi riscăm să plătim circa 900 de milioane de euro în urma procedurii de reziliere a contractului cu AviaInvest, compania care concesionează aeroportul din Chișinău. Totodată, alte 50 de milioane de lei ar urma să fie cerute de firma care organiza programul moldovenesc cu „cetățenia prin investiție”. 

Citește mai departe

Politică

Veteranii regimului separatist: „În caz de agravare a situației, ca și acum 30 de ani, vom apăra patria”

Publicat

pe

PE SCURT

Protestele veteranilor de pe Nistru de săptămâna trecută au generat reacții printre veteranii regiunii transnistrene. Primii și-au manifestat nemulțumirea față de posturile de control instalate ilegal în regiune, iar ultimii au declarat că „sunt gata să-și apere patria așa cum au făcut-o acum 30 de ani”. 

Și așa-zisele autorități transnistrene au declarat că „dacă situația din Zona de Securitate se agravează, Misiunea de Menținere a Păcii va trebui să reacționeze”. Cum trebuie să privim aceste declarații ne explică expertul în problema transnistreană Ion Leahu. Specialistul a muncit în cadrul Comisiei Unificate de Control timp de 12 ani.

PE LUNG

Săptămâna trecută au avut loc două proteste ale veteranilor de război. Ei și-au exprimat dezamăgirea față de Guvern privind acordarea primelor de asigurare medicale gratuite, dar și ale altor măsuri de protecție socială a veteranilor, și a familiilor acestora. De asemenea, ei au protestat împotriva „inacțiunii autorităților în legătură cu posturile instalate ilegal de administrația transnistreană în Zona de Securitate de pe Nistru”. Unul dintre combatanți a declarat că „inacțiunea autorităților moldovenești este o trădare a intereselor naționale ale statului și o complicitate la infracţiunile separatiștilor”, conform agenției de știri Infotag.

Enlarge

1726_big1595166773
Protestul veteranilor în războiului de pe Nistru<br />
Foto: Andrei Mardari

Cei din regiunea transnistreană au fost cu ochiul pe declarațiile veteranilor de pe Nistru. Aceștia și-au exprimat și în perioada pandemiei nemulțumirea față de posturile ilegale și față de președintele Dodon.

Pe 15 iulie, cu o zi înainte de primul protest, co-preşedintele delegaţiei din Tiraspol, Oleg Beleacov, a declarat că Misiunea de Menținere a Păcii va reacționa în caz de agravare a situației din Zona de Securitate”. În știrea publicată de PMR Novosti, Beleacov spune că forțele pacificatoare se vor implica dacă „va începe un conflict și vor fi urmări negative”. Acesta face referire la „provocări ale Chișinăului”, raportate de către așa-zisul Minister al Afacerilor Externe, fără să exemplifice despre ce provocări este vorba.

Oleg Beleacov, co-președintele CUC din partea regiunii transnistrene

Misiunea de Menținere a Păcii constituia, în 2014, aproximativ 1200 de pacificatori aproape egal împărțiți între Rusia, Republica Moldova și administrația de la Tiraspol, dar și 10 observatori militari ucraineni. Zona de Securitate și Misiunea de Menținere a Păcii sunt gestionate de Comisia Unificată de Control. Zona are 225 km în lungime şi 12-20 km în lăţime. (Sursa: IDIS Viitorul)

În ziua următoare, pe 16 iulie, când a avut loc protestul la Chișinău, pe PMR Novosti apare o declarație publică a „Uniunii apărătorilor regiunii transnistrene”. Aceștia vin cu aproximativ același mesaj:


„[…] În caz de agravare a situației, locuitorii regiunii transnistrene, ca și acum 30 de ani, vom apăra patria, familiile și pe cei dragi, iar noi, veteranii mișcării militare, vom sta umăr la umăr cu tânăra generație care a crescut în propriul nostru stat liber. […] Nu uităm, noi ținem minte. Controlăm. Suntem gata”, se arată în declarația oficială. 

Fostul reprezentant al Chișinăului în Comisia Unificată de Control, Ion Leahu explică cele două declarații de mai sus.

Ion Leahu, expert în problema transnistreană/ Foto: Mircea Merticariu

Despre declarația lui Beleacov, Leahu spune că este destinată populației regiunii transnistrene, epuizată din mai multe aspecte, în special de pandemia de coronavirus. „Devin tot mai frecvente manifestările de rezistență, de proteste în regiune. Cel mai elocvent moment a avut loc la Râbnița unde mai multe persoane s-au arătat împotriva măsurilor introduse de regimul de la Tiraspol. Este un lucru destul de rar, pentru că acest regim este, de obicei, destul de masiv susținut de către populație. Dacă s-a ajuns la asemenea protest, asta înseamnă că s-a ajuns cuțitul la os. Krasnoselski implică absolut toate formele pe care le are pentru a aplana și a anihila asemenea proteste. Alocuțiunea lui Beleacov este una dintre aceste forme care este, de fapt, lipsită de sens…”

Potrivit expertului în problema transnistreană, declarația lui Beleacov este, în realitate, o propagandă. „În caz că în Zona de Securitate apar elemente care ar demonstra că situația se agravează, forțele pacificatoare pot acționa în baza deciziei comune a celor trei părți participante la operațiunea de pacificare: Federația Rusă, Republica Moldova și regiunea transnistreană. Dar din 1992 încoace, operațiunea de pacificare a demonstrat că nu există cazuri când toate trei componente ar acționa în comun, ar avea un punct de vedere comun asupra situației. Au avut loc blocaje foarte grave când miliția transnistreană a aplicat forța, când au fost răniți, bătuți, când au fost copii maltratați, dar decizia comună pentru a implica forțele pacificatoare nu au fost aplicate”, explică Ion Leahu.

Ion Leahu vine și cu o explicație cu referire la declarația „apărătorilor patriei transnistrene”. „Ei sunt ferm convinși că tineretul născut după ‘90 încoace este disponibil să ia arma în mână ca să lupte împreună pentru a apăra regiunea transnistreană. Reiese că 30 de ani de efectuare a operațiunii de pacificare au trecut absolut pe alături. Mentalitatea unei părți mari a populației din stânga Nistrului a rămas aceeași: militaristă. Mentalitatea necruțătoare de altădată. Ei sunt gata din nou să ia arma în mână, să omoare pentru niște idealuri pe care noi nici nu ni le putem închipui”, comentează Ion Leahu. 

Specialistul se întreabă care ar fi acele idealuri, în contextul în care ei singuri, locuitorii regiunii separatiste, protestează, fiind blocați. „Ei văd că regiunea este falimentară din toate punctele de vedere”. Ion Leahu face referire la apelul speakerului Alexandr Korshunov, al așa-zisului parlament de la Tiraspol către Moscova. Korshunov, într-o discuție cu președintele fracțiunii „Edinaia Rosiia” în Duma de Stat a Federației Ruse, Serghei Neverov, s-a arătat îngrijorat de faptul că ajutorul umanitar anual din partea Rusiei pentru plata pensiilor nu a fost transferat bătrânilor din regiunea transnistreană. 

De asemenea, Korshunov s-a plâns că situația economică s-a agravat nu doar din cauza crizei economice globale și a pandemiei de coronavirus, ci și din cauza secetei, înghețului și inundațiilor care ar fi lovit satele și orașele din regiunea transnistreană. Acestea au fost motivele pentru care Korshunov a făcut o solicitare Moscovei de a oferi asistență umanitară sau tehnică regiunii separatiste.

Vor fi scoase posturile ilegale de control?

Cele 37 de posturi de control au fost instalate ilegal de așa-zisele autorități transnistrene sub pretextul „controlului sanitar”. Totuși, la o vizită a vicepremierei Cristinei Lesnic, grănicerii de la „posturile sanitare” i-au zis că  funcția lor este de a nu-i lăsa pe rezidenții din regiunea transnistreană să traverseze linia administrativă și să meargă în Republica Moldova sau în satele limitrofe aflate sub jurisdicția moldovenească, scrie deschide.md.

Expertul Ion Leahu este sigur că „odată ce postul a fost instalat de separatiști, foarte puțin probabil să fie ridicat”. O spune din experiența de 12 ani de lucru în cadrul CUC.

Cu toate acestea, astăzi, 21 iulie, Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că 15 posturi mobile din cele 37 instalate ilegal în Zona de Securitate pe parcursul situației excepționale legate noul coronavirus COVID-19 au fost eliminate.

Astfel, au fost eliminate 6 posturi mobile din jurul cartierului Nord din Bender, 3 posturi de la Merenești-Tiraspol, posturile de la Proteagailovca, Hârbovăț, Dzerjinscoie, Pohrebea, Coșnița și Doroțcaia.


Fotografii de la protestul veteranilor de pe Nistru din Republica Moldova de duminică, 19 iulie. Autor fotografii: Andrei Mardari/Moldpres


Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sănătate2 ore în urmă

4 august 2020. COVID-19, PE SCURT: 60 de paturi noi la Spitalul Raional Ialoveni și încă mai mulți copii infectați

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social22 de ore în urmă

Trei știri bune din Moldova: Banca de alimente, restart la cultură și o nouă destinație turistică

Banca de alimente pentru persoanele social-vulnerabile Misiunea Socială „Diaconia” a lansat la sfârșitul lunii iulie prima Bancă de Alimente. Asta...

Sănătate22 de ore în urmă

Istoria a trei femei cu dizabilități mintale care s-au mutat la casa lor

Nadejda stă la masă și coase de zor. De dimineață a reușit să termine de confecționat trei măști. La 60...

SocialO zi în urmă

3 august 2020. COVID-19, PE SCURT: 120 de cazuri noi și 8 decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Externe2 zile în urmă

Trendul „challenge accepted” de pe Instagram nu a apărut în Turcia

Pe la jumătatea lunii iulie, pe Instagram a pornit o mișcare care promova solidaritatea între femei. #WomenSupportingWomen și „challenge accepted”...

Social4 zile în urmă

Istoria „pristroicilor” și de ce sunt încă o problemă „anexată” blocurilor vechi din oraș

„Pristroica” este numită construcția anexată unui bloc de locuit, de cele mai multe ori fără acceptul autorităților sau vecinilor. Este...

Politică4 zile în urmă

Pe banii noștri. Se schimbă Constituția de tot sau numai „oleacă”?

Politica moldovenească nu pare să fie în vacanță în această săptămână, deși vinerea trecută era anunțat sfârșitul „sezonului politic”. De...

Advertisement

Politică

Politică7 zile în urmă

Ce se întâmplă în Belarus? De ce se teme ultimul dictator din Europa?

PE SCURT Dictatura lui Alexandr Lukașenko, președintele Belarusului, s-ar putea încheia după alegerile prezidențiale din 9 august, susțin mai mulți...

Politică2 săptămâni în urmă

Din banii noștri: Final de sezon politic. Sezonul epidemiologic continuă

Săptămâna curentă, din punct de vedere politic, a durat doar o singură zi. Situația amintește de sezonul final din Game...

Politică2 săptămâni în urmă

Veteranii regimului separatist: „În caz de agravare a situației, ca și acum 30 de ani, vom apăra patria”

PE SCURT Protestele veteranilor de pe Nistru de săptămâna trecută au generat reacții printre veteranii regiunii transnistrene. Primii și-au manifestat...

Politică2 săptămâni în urmă

Rezumat din Parlament: Moțiune respinsă și despre cum și-au luat vacanță la miez de noapte

Parlamentarii au discutat astăzi în total 9 proiecte pe ordinea de zi. Cu un randament de 11%, parlamentarii au reușit...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Pandemia, pretext pentru a restricționa votul în diasporă? Soluții

Pe data de 10 iulie 2020, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde” Igor Dodon a făcut o declarație despre următoarele alegeri...

Politică4 săptămâni în urmă

Pe banii noștri: un deputat în căutarea identității și două partide care s-au lansat în gaming și aplicații mobile

La începutul acestei săptămâni Parlamentul părea că nu se putea trezi. Era luni dimineața, iar în acel moment, exista cam...

Politică4 săptămâni în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

Advertisement

Opinii

august 2020
L Ma Mi J V S D
« iul.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31