(Interviu acordat Agentiei DECA-press de catre Igor Botan, director executiv al Asociatiei pentru Democratie Participativa (ADEPT)
Intrebare: – Parlamentul ar putea vota pentru un prag electoral de 5%. Ce ar insemna aceasta pentru Republica Moldova?
Raspuns: – Dupa alegerile din 2005, cand OSCE si Consiliul Europei au recomandat Republicii Moldova coborarea pragului electoral, acesta a fost coborat de la 6% la 4%, iar acum am putea atesta o ridicare la 5%. Aceasta inseamna ca accederea in Parlament a unor partide de orientare liberala, social-democrata poate fi ingreunata. Eu cred ca este prematur acum sa vorbim despre cine ar putea trece pragul electoral, insa avem in vedere cinci-sase formatiuni potential capabile sa acumuleze un procentaj bun.
Intrebare: – Care ar fi pragul optim pentru Republica Moldova, tinand cont de indicii demografici si de numarul mare de partide?
Raspuns: – Noi avem in prezent in Republica Moldova 30 de partide inregistrate si inca doua partide care stau la coada sa se inregistreze. Eu cred ca un prag de 4-5% este unul adecvat, care corespunde si normelor europene. Un prag electoral mai mare de 5% este deja o problema.
Intrebare: – In opinia Dvs., de ce Comisia Europeana nu recomanda Moldovei ridicarea pragului electoral la 5%?
Raspuns: – Atunci cand era de 6% s-a propus coborarea lui. Daca din start era coborat de la 6% la 5% atunci era bine. Nimeni nu ar fi avut ceva de reprosat. Dar daca l-am coborat la 4%, apoi il ridicam inapoi, conteaza deja intentia. Iar intentia arata ca ne-am speriat de pragul de 4% si il aducem la 5%. La 6% nu-l ridicam ca sa nu fim criticati. Acum, pentru un prag electoral de 5% Moldova nu va fi criticata, dar va fi privita cu suspiciune. // DECA-Press