De Victoria Ungureanu
Pe data de 14 iunie, Membrii Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova a declart că factorii politici, inclusiv aflaţi la guvernare, au început, pe diverse căi şi prin diverse metode, să exercite presiuni asupra episcopatului şi preoţimii în ideea de a influenţa clerul să-şi schimbe poziţia în contextul desfăşurării referendumului cu privire la predarea în şcoală a „Bazelor Ortodoxiei”. Textul declaraţiei a fost publicată abia astăzi, 16 unie.
Sinodula declarat că în calitate de instituţie ecleziastică, ce cuprinde în sânul său majoritatea covârşitoare a cetăţenilor din Moldova, dar şi în calitatea sa de for cu autoritate morală supremă, Biserica Ortodoxă decide de sine stătător când, în ce forme şi cu ce scopuri să se implice în procesul politic: „Istoria multiseculară a poporului nostru ortodox cunoaşte o sumedenie de exemple când implicaţiile de acest fel ale Bisericii aveau un impact benefic, influenţând politicienii să-şi alinieze comportamentul la necesităţile şi interesele vitale ale populaţiei. Aşa a fost în trecut şi aşa va fi în viitor”, au menţionat membrii Sinodului.
În declaraţie se vorbeşte despre Valeriu Pasat, cel care este cu iniţiativa organizării referendumului privind introducerea în învăţământul preuniversitar a disciplinei „Bazele Ortodoxiei”: „Opunerea masivă cu care clasa politică întâmpină iniţiativa lui Valeriu Pasat, preşedintele grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului privind introducerea în învăţământul preuniversitar a disciplinei „Bazele Ortodoxiei”.
Din declaraţie se desprinde ideea că membrii Sinodului susţin iniţiativa şi ideea lui Pasat, care întâlneşte obstacole, dar care până la urmă e bine venită : „ Obstacolele care se încearcă a fi ridicate pentru a împiedica procesul de colectare a semnăturilor, ameninţările care au început să parvină la adresa clericilor, membrilor Grupului de iniţiativă din rândul mirenilor, toate aceste fapte ne conving de necesitatea existenţei în Republica Moldova a unei forţe politice, menită să apere drepturile şi să reprezinte interesele creştinilor ortodocşi şi ale Bisericii în ansamblu. În acest sens considerăm justă şi binevenită declaraţia domnului Pasat privind intenţia de a constitui un partid politic nou de orientare creştin-ortodoxă”.