IAF și-a încheiat antrenamentele în România

De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Forţele Aeriene Israeliene (IAF) au încheiat recent o săptămână de manevre comune cu Forţele Aeriene Române, în Munţii Carpaţi, relatează Jerusalem Post.

Acesta a fost primul exerciţiu al IAF în România după accidentul de anul trecut, însă de data aceasta la manevre nu au participat elicoptere, ci un avion de transport de tip C – 130 Hercules.

Forţele Aeriene Israeliene sunt interesate să continue antrenamentele în România şi în special în Munţii Carpaţi, care sunt cunoscuţi pentru vremea instabilă, vârfurile înalte şi pădurile dese, teren pe care piloţii israelieni nu se pot antrena frecvent.

Aceste condiţii sunt similare celor pe care IAF le-ar putea întâlni în operaţiuni viitoare, transmite Mediafax. În 2006, ministrul israelian al Apărării de la acea vreme, Shaul Mofaz, a semnat un acord pe cinci ani cu omologul său român, care permite IAF să trimită avioane şi militari pentru antrenamente în România.

Cotidianul israelian Jerusalem Post anunțase din luna iunie ca forțele aeriene israeliene își vor relua programul de antrenament în Romania, așa cum presupune acordul semnat între Romania și Israel.

Sursa citată scria că un avion de transport de tip C-130 Hercules, aparținând IAF, va merge în august în România pentru manevre comune.

Forțele Aeriene Israeliene nu au mai trimis piloți în România după ce șase militari israelieni și un ofițer român au murit în urma prăbușirii unui elicopter de tip Sikorsky CH-53 Sea Stallion, în urmă cu un an, în timpul unui exercițiu militar.

Comandantul IAF, generalul Ido Nehushtan, va merge de asemenea în România, anul acesta, pentru o ceremonie comună în memoria militarilor morți în accident.

IAF sunt interesate să continue antrenamentele în Romania și în special în Munții Carpați, care sunt cunoscuți pentru vremea instabilă, vârfurile înalte și pădurile dese, teren pe care piloții israelieni nu se pot antrena frecvent.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.