Haz de necaz în stil ucrainean. Rușii fug din Crimeea, iar ucrainenii dansează

După mai multe explozii care au avut loc în Crimeea, un număr mare de cetățeni ruși stabiliți acolo după anexarea de către Rusia au părăsit în grabă peninsula. Un filmuleț cu o cetățeană a Federației Ruse, în timp ce era în ambuteiajul creat de mai mulți concetățeni de-ai săi care se evacuau, a devenit popular pe TikTok. În video, femeia plânge și spune că nu vrea să plece din Alușta, o localitate aflată pe malul Mării Negre. Ucrainenii au început să facă haz de necaz și să o parodieze pe rusoaică.  

„Nu vreau să părăsesc Crimeea, nici Alușta, deloc! Ce tare este aici! Sunt obișnuită să trăiesc aici, e ca și cum aș fi trăit acasă la mine. Totul este atât de aproape de suflet! E ca acasă!”, plânge femeia. 

Prima explozie din Crimeea 

În după amiaza zilei de 9 august, în satul Novofedorovka din regiunea Saki din Crimeea, anexată de Federația Rusă, au avut loc explozii. În urma acestora o persoană a murit, iar șapte au fost rănite. Așa-zisele autorități locale au evacuat din zonă 30 de persoane care aveau locuințele în apropiere, scrie BBC. De la începutul războiului, este primul eveniment de acest fel pe teritoriul ocupat.  

Potrivit autorităților ucrainene, aerodromul în care s-au întâmplat exploziile este un loc strategic pentru ruși „unde este concentrat un număr mare de aviație militară”. Potrivit Ministerului Apărării al Federației Ruse, pe aerodromul din Novofedorovka, erau pregătite echipajele de zbor al flotei rusești.
Rușii au declarat că exploziile ar fi avut loc din cauza unor incendii, iar Kievul nu și-a asumat responsabilitatea pentru ele.  

Rușii pleacă masiv din regiune 

În zilele următoare au mai urmat explozii. Ieri, 16 august, a explodat un depozit de muniții în Djankoi, care aparțineau trupelor militare ruse. Acestea au distrus mai multe trenuri din Crimeea, afectând una dintre liniile de aprovizionare folosite de ruși în războiul împotriva Ucrainei.

Au urmat explozii și la o bază aeriană militară situată în centrul peninsulei.  

După aceste explozii, rușii au început să părăsească Crimeea, inclusiv femeia din imaginile video devenite populare în spațiul public.   

Aproape 40 de mii de mașini au părăsit într-o singură zi (15 august) Crimeea.

Propaganda rusească

Videoul în care apare cetățeana FR care nu vrea să plece din Crimeea a devenit ocazie bună pentru ucraineni pentru a lua în râs rușii care au susținut războiul în Ucraina. Respectiv, cineva a început să danseze și să mimeze discursul femeii, alții să facă improvizații muzicale.  

„Crimeea este a Ucrainei. Și aceștia care zic că e „ca acasă”, dar fug din Crimeea”, scriu utilizatorii în comentarii. „Mm, ce trist. Nici eu nu voiam să plec din Kiev pentru patru luni”, scrie un alt utilizator.

Comediantul ucrainean Iurii Velikii, la fel, a parodiat-o, iar videoul a acumulat peste două milioane de vizualizări.

„Trăiam noi în pace aici și luptam încetișor cu Ucraina, dar asta de ce a început? Chiar liderii a două țări nu pot, pur și simplu, să se înțeleagă între ei ca noi să-i atacăm, iar ei să nu ne atace?”, spune turista din parodia lui Velikii. 

În comentarii, oamenii au confirmat „toate aspectele mentalității ruse” și au remarcat că multe dintre frazele din filmuleț „sloganurile Rusiei”, făcând referire la propagandă. 

„Doar la noi în Rusia” 

Totuși, se pare că această captură de video pare să fie făcută dintr-un video mai mare despre plecarea familiei rusești din Alușta, Crimeea.

Din înregistrare se vede că femeia este însoțită de un bebeluș. Din spatele camerei se aude o voce de adolescent. Femeia și cei care o însoțeau au părăsit Alușta și au trecut prin Simferopol. Aceștia urmau să meargă aproape 370 km până în Anapa, orașul din regiunea Krasnodar, aflat pe malul mării Negre. Orașul este o stațiune balneară de pe țărmul caucazian al Mării Negre, populară în perioada sovietică. 

Pe drum, la ieșire din Simferopol, cei prezenți în mașină observă o Lada cu numere moscovite și claxonează, în semn de salut. „Moscova s-a odihnit, Moscova se întoarce”, zice șoferul. 

Citește și: În ruine, dar cu speranță.
Cum trăiesc satele din Ucraina după ocupația rusă

Drumul spre Anapa a fost și prin strâmtoarea Kerci, cea care leagă printr-un pod, Crimeea de regiunea Krasnodar. Kerci este un oraș ucrainean. În momentul în care trec peste pod, șoferul comentează: „aici două mări se unesc. Unde mai poți vedea așa ceva? Doar la noi, în Rusia”. Cei prezenți în mașină par să fie de acord. Nu și ucrainenii care au lăsat comentarii negative la videoul publicat pe Youtube. 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.