De Natalia Hadârcă
Vineri, poliţia a sigilat uşile de la birourile preşedintelui raionului Hânceşti, la doi vicepreşedinţi şi doi şefi de direcţii suspendaţi din funcţie săptămâna trecută de către coaliţia roş-oranj din cadrul Consiliului raional.
Anatol Chetraru, preşedintele raionului, ne-a spus că acest lucru s-a întâmplat în timp ce el se afla la o conferinţă de presă la Chişinău. Când s-a întors, i s-a spus că nu mai are dreptul să intre în birou. Unul din cei doi şefi de direcţie suspendaţi din funcţie susţine că i s-a spus că va fi repus în funcţie dacă acceptă să treacă de partea comuniştilor.
Coaliţia democrată din Consiliul raional Hâncesti s-a destrămat după ce, săptămâna trecută, consilierii pepecedişti şi comunişti au votat pentru suspendarea din funcţie a conducerii democrate a raionului. Noua coaliţie l-a desemnat ca executor interimar al atribuţiilor de preşedinte al raionului Hânceşti pe vicepreşedintele Igor Ţurcanu, reprezentant al PPCD.
Anatol Chetraru a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că decizia consilierilor PPCD şi PCRM este ilegală, deoarece a fost adoptată în cadrul unei şedinţe extraordinare pe care o putea convoca doar el în calitatea sa de preşedinte şi a fost adoptată cu votul a 18 din 33 consilieri, minimumul necesar fiind de 24 de voturi.
„Este o tentativă de a dezorienta electoratul din raionul Hânceşti în ajunul alegerilor parlamentare şi de a folosi situaţia creată în scopuri politice", a spus el.
Consilierii democraţi si unii responsabili din aparatul Consiliului raional declară că aceste decizii sunt lipsite de putere juridică. Ei consideră că guvernarea comunistă a comandat acest abuz pentru a destabiliza administraţia tocmai în ajunul alegerilor parlamentare. Se spune că autorii haosului de la Hânceşti sunt candidaţii de pe lista PCRM Anatolii Zagorodnâi şi Lidia Lupu, şi pepecedistul Iurie Roşca.
La Hânceşti se repetă întocmai scenariul din Consiliului municipiului Chişinău, când prin voturile coaliţiei roş-oranj a fost demis din funcţie preşedintele CMC, Mihai Ghimpu, iar în locul lui a fost ales Eduard Muşuc, în prezent membru al Partidului Comuniştilor. Atunci, primăria capitalei a fost împânzită de poliţişti care au sigilat uşile la mai multe birouri, interzicându-le să ia de acolo chiar şi lucrurile personale.