Connect with us
"
"

Sănătate

Ce fac specialiștii IT din Moldova împotriva COVID-19? Roboți, aplicații și hărți

Publicat

pe

PE SCURT

În timp ce medicii încearcă să trateze pacienții infectați și sectorul IT se implică în lupta cu COVID-19. Programatorii, designerii și alți specialiști IT au decis să creeze aplicații și roboți pentru a le ușura viața fie medicilor, fie profesorilor.

De asemenea, specialiștii s-au gândit să creeze un robot care să livreze medicamente și mâncare pacienților infectați așa cum există deja în China sau au creat o platformă – un laborator online pentru a conecta experți și pentru a lucra la problemele generate de coronavirus. Mai mult, laboratorul anticriză va funcționa nu doar pentru cetățenii Republicii Moldova, ci pentru Europa de Est.

PE LUNG

Hack the coronavirus

Pe 20-22 martie, la Chișinău, a avut loc un hackathon online „Hack the virus” realizat de platforma c19.md. „Aceasta a fost inițiată cu scopul de a facilita dezvoltarea proiectelor destinate soluționării problemelor legate de Coronavirus în Moldova. În cadrul proiectului vom urmări progresul situației și vom depista problemele care pot fi soluționate în contextul IT Open Source și inițiative organizate de voluntari”, spune inițiatorii. Hackatonul a adunat peste 100 de participanți.

Hackathon-ul nu și-a propus numirea unui câștigător unic, dar a încurajat comunitatea IT să se implice cât mai mult în abordarea unor soluții eficiente, pentru depășirea consecințelor pandemiei.

Prin urmare, s-a lucrat la următoarele proiecte:

Disease Control – un sistem care ar implica monitorizarea paturilor și a utilajelor disponibile pentru pacienți în stare critică;

Help in Need – platforma care face legătura dintre organizațiile sociale sau persoanele care au nevoie de ajutor material;

KnowVid19 – resursă veridică ce luptă cu dezinformarea, fake news-urile și zvonurile;

Suport pentru Întreprinderi – platformă de comunicare pentru antreprenorii care au nevoie de ajutor și de sfaturi de la specialiști, pentru a putea funcționa în perioada pandemiei;

Robot Delivery – robot care să livreze mâncare și medicamente pentru cei aflați în carantină;

Automatic Hand Sanitizer – dispozitiv pentru dezinfectarea automată a mâinilor fără contact direct cu acesta;

Ghid online pentru profesori – ghid pentru profesori și școli ca să poată preda la distanță;

Zona Verde/Avoid them Maybe? – o aplicație care să permită informarea utilizatorilor despre aglomerațiile din magazine, stațiile de alimentare, pentru a reduce riscul infectării cu coronavirus;

Harta genotipului COVID-1 – dezvoltarea unei hărți a COVID-19 pentru identificarea punctelor de acțiune și limitarea răspândirii sale.

Și reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au venit cu câteva sugestii de proiecte:

Telemedicina – consultații la distanță pentru medicii de pe întreg teritoriul țării pentru a-i informa despre măsurile necesare ce trebuie să le ia pentru a nu se contamina cu COVID-19;

Soluții pentru o comunicare centralizată cu toate spitalele din țară, pentru ca toți managerii instituțiilor medicale să fie la curent cu ultimele decizii;

Mesagerie vocală pentru populație, scrie Tekwill, Centrul de Excelență în domeniul TIC din Moldova, implicat în organizarea hackathonului.

Toate proiectele pot fi găsit aici.

Laboratorul anticriză

Anticrisis Lab21 este acceleratorul online pentru Europa de Est care sprijină dezvoltarea, implementarea și finanțarea inițiativelor ce pot să ajute la depășirea crizei economice și sociale. Platforma își propune să conecteze probleme, idei și oameni cu expertiză, care ar lucra împreună pentru a genera soluții pentru provocările aduse de criză, asigurând transmiterea acestora către instituțiile beneficiare.

Dacă ești designer, programator, student, om de știință, ai o companie, o organizație, ești expert sau pur și simplu vrei să faci ceva pentru a micșora efectele pandemiei create de COVID-19 sau vrei să dai o mână de ajutor, ai posibilitatea să te înregistrezi pe Platforma AC Lab21 ca să contribui la depășirea crizei globale.

Participanții se pot implica în soluționarea problemelor locale, dar și globale; se pot alătura echipelor existente, sau crea echipe proprii. Pot fi atât proiecte de afaceri, cât și inițiative de voluntariat – important este ca acestea să genereze un impact pozitiv asupra societății.

Cele mai bune idei vor beneficia de o incubare intensă, ulterior, acestea vor fi redirecționate la beneficiari pentru a fi rapid implementate, astfel încât criza să nu devină sfârșitul lumii, ci o oportunitate de dezvoltare.

Yep! în parteneriat cu Ukrainian Startup Fund, Cisco, Gravitec și USAID, vor susține lansarea celor mai eficiente soluții anticriză. Cererile sunt acceptate și analizate continuu pe site-ul web: www.aclab21.org.

Roboți pentru pacienții infectați

Într-un spital din sudul Chinei, de acolo de unde a pornit coronavirusul, lucrează doi roboți cu inteligență artificială.

Cei doi livrează mâncare, medicamente, pot strânge cearșafurile și gunoiul, deschid ușile. Un asemenea robot înlocuiește trei surori medicale. Numele lor este Ping-Ping și An-An.

De asemenea, săptămâna trecută, compania de robotică CloudMinds din Beijing, a trimis 14 roboți la Wuhan, China, pentru a ajuta la îngrijirea pacienților. Roboții, dintre care unii sunt mai umanoizi decât alții, pot curăța și dezinfecta, furniza medicamente pacienților și măsura temperatura pacienților.

CloudMinds a donat roboți pentru mai multe facilități medicale din China, inclusiv spitalul Wuhan. Pentru un timp, în martie, „un spital construit în timp record pentru coronavirus, condus anterior de oameni a fost transformat … într-un spital de câmp condus de roboți și alte dispozitive inteligente [Internet of Things]”.

CEO-ul și fondatorul CloudMinds, Bill Huang, a declarat pentru CNBC că roboții au costat între 17.000 și 72.000 de dolari SUA fiecare.

Sănătate

LIVE TEXT/ 122 cazuri noi de infectare. Zero cazuri noi în r. Ștefan Vodă

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ora 17:20

  • Astăzi au fost realizate 598 teste, în urma cărora au fost depistate 122 cazuri de cazuri pozitive. Astfel, totalul numărul de infectări înregistrate în Republia Moldova ajunge la 1560 de cazuri.
  • Astăzi, în raionul Ștefan Vodă, unde 3 localități să află în carantină, nu a fost înregistrat niciun caz nou de infectare.
  • La ziua de astăzi, avem 75 de persoane tratate, 30 de decese cauzate de coronavirusul de tip nou și alte 1455 de cazuri active.
  • Amintim că astăzi și-a început activitatea Centrul de triere de la Moldexpo. Acolo au fost redirecționate 25 de persoane.
  • Astăzi, dintre cele 1400 de biserici de pe teritoriul Republicii Moldova, 323 dintre acestea au oficiat slujbe doar cu participarea preoților, iar două dintre ele inclusiv cu participarea credincioșilor. În cazul celor din urmă a intervenit poliția.

Ora 15:00

Un tânăr care activează în cadrul Asistenței Medicale de Urgență, Eugen Cebotari, cere ca angajații sistemului medical să fie dotați cu echipamentul necesar. Acesta declară că angajații Asistenței Medical de Urgență sunt dotați cu măști de protecție din bumbac, pe care sunt nevoiți să le poarte câte două odată.

La scurt timp după publicare acestei adresări pe pagina sa de Facebook, tânărul a șters-o. Deocamdată, ministra Sănătății nu a venit cu o reacție.

Ora 14:25

Femeia care a fugit din spitalul Sf. Arhanghel Mihail, în acestă dimineață, a revenit singură la spital. Potrivit primelor informații, motivul evadării acesteia ar fi fost condițiile din spital.

Ora 13:20

O femeie de 39 de ani infectată cu Covid-19 a fugit din spitalul din Chișinău unde era internată. Aceasta riscă să fie amendată cu până la 25 de mii de lei.

Ora 11:40

O femeie de 63 de ani din orașul Tiraspol a murit răpusă de noul tip de coronavirus. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale confirmă decesul din regiunea transnistreană, menționând că detalii vor fi prezentate mai târziu.

Ora 10:50

Centrul COVID amenajat la sanatoriul „Constructorul” și Institutul Mamei și Copilului au rămas în această dimineață fără curent, după un incendiu la o stație electrică din sectorul Botanica. Suplimentar, aproximativ 40 de mii de consumatori din sectorul Botanica fără energie electrică.

Ora 10:20

În perioada 13 – 18 aprilie, pentru cetățenii Republicii Moldova care vor să revină acasă, vor fi organizate șase zboruri charter din Roma, Amsterdam, Veneția, Paris, Londra și Berlin.

Ora 8:40

  • Dintre cele 1438 de cazuri de infecție Covid-19, doar 120 sunt de import.
  • În stare gravă sunt 153 de persoane.
  • Ieri au fost externate 19 persoane.

PE LUNG

Ora 15:00

Un tânăr care activează în cadrul Asistenței Medicale de Urgență, Eugen Cebotari, cere ca angajații sistemului medical să fie dotați cu echipamentul necesar. Acesta declară că angajații Asistenței Medical de Urgență sunt dotați cu măști de protecție din bumbac, pe care sunt nevoiți să le poarte câte două odată. Ochelarii de protecție care ar urma să fie aruncați după ce sunt utilizați, de fapt sunt reutilizați, asta după ce acești sunt dezinfectați. Sacoșele speciale în care urma să fie depozitat echipamentul deja utilizat au fost înlocuite cu pungi de gunoi.

„Înainte să afirmați că noi suntem singurii responsabili de faptul că ne infectăm, convingeți-vă că asigurați cadrele medicale cu un echipament decent pentru a lupta cu acest virus”, a declarat Eugen Cebotari în adresa ministrei Viorica Dumbrăveanu.

O mică declarație către Ministrul Sănătății și Președintele Republicii Moldova.

O mică declarație către Ministrul Sănătății și Președintele Republicii Moldova.Video – Cebotari Eugeniu

Geplaatst door chisinau.fail op Zaterdag 11 april 2020

La scurt timp după publicare acestei adresări pe pagina sa de Facebook, tânărul a șters-o.

Deocamdată, Ministerul Sănătății nu a venit deocamdată cu o reacție.

Ora 13:20

O femeie de 39 de ani infectată cu Covid-19 a fugit din spitalul din Chișinău unde era internată. Poliția a fost alertată la ora 11:20 de către reprezentanții spitalului. Cazul a fost înregistrat, iar la moment se stabilesc toate circumstanțele care au determinat femeia să părăsească spitalul. Aceasta riscă să fie amendată cu până la 25 de mii de lei.

Ora 11:40

O femeie de 63 de ani din orașul Tiraspol a murit răpusă de noul tip de coronavirus. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale confirmă decesul din regiunea transnistreană, menționând că detalii vor fi prezentate mai târziu.

Așa-zisele autorități de la Tiraspol anunță că femeia era internată la spitalul de boli infecțioase din Slobozia. Pacienta avea pneumonie bilaterală și suferea concomitent și de alte maladii. Potrivit acestora, în prezent, în spitalul din Slobozia se află la tratament 93 de persoane cu COVID-19. Șase pacienți sunt la reanimare, dintre care trei la respirație asistată. Până în prezent, din cele 30 decese asociate cu noul tip de coronavirus în Republica Moldova, cinci sunt înregistrate în stânga Nistrului.

Ora 10:50

Centrul COVID amenajat la sanatoriul „Constructorul” și Institutul Mamei și Copilului au rămas în această dimineață fără curent, după un incendiu la o stație electrică din sectorul Botanica.

Incendiul a izbucnit în jurul orei 06:43, iar pompierii au intervenit rapid, reușind să stingă incendiul spre ora 8:40. Compania „Premier Energy” a implicat mai mulți operatori ai serviciului dispecerat pentru realimentarea prin scheme de rezervă a consumatorilor afectați, iar cele două instituții medicale au fost realimentate cu curent electric deja la ora 08:00.

În prezent, se realizează lucrări de restabilire a echipamentului deteriorat pentru ca toți consumatorii afectați să fie reconectați la energia electrică.

Ora 10:20

În perioada 13 – 18 aprilie, vor fi organizate șase zboruri charter din Roma, Amsterdam, Veneția, Paris, Londra și Berlin.

13 aprilie – Roma, ora 13:10 – preț bilet 145 euro

14 aprilie – Amsterdam, ora 14:10 – preț bilet 154 de euro

15 aprilie – Veneția, ora 17:00 – preț bilet 129 euro

16 aprilie – Paris, ora 14:00 – preț bilet 203 euro

17, 18 aprilie – Londra și Berlin (orele nu a fost specificate)

Conform procedurii stabilite de către Comisia Situații Excepționale, de bilete pentru cursele menționate vor beneficia cetățenii Republicii Moldova care s-au înscris în listele de așteptare ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare prin completarea chestionarelor. Prioritate la includerea pe listele de pasageri vor avea cetățenii din următoarele categorii: studenții, persoanele aflate la tratament medical, cetățenii aflați în dificultate.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova reiterează că, începând cu 29.03.2020, cetățenii pot să se înscrie pe listele de așteptare pentru cursele aeriene de repatriere accesând link-ul corespunzător pentru fiecare stat pe paginile online ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale Moldovei.

Ora 8:40

Dintre cele 1438 de cazuri de infecție Covid-19, iar dintre acestea doar 120 sunt de import. Până la momentul actual au fost realizat 6839 de teste. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în Chișinău – 463, Ștefan Vodă – 178, Soroca – 164, Glodeni – 57, Orhei – 50, Fălești – 48, Hâncești – 38, Cahul – 35, Ialoveni – 34, Căușeni, Taraclia – 15, Strășeni – 14, Criuleni – 13, Bălți – 11, Anenii Noi, Sângerei, Telenești – 10, Ungheni – 9, Călărași, Edineț – 8, Rezina – 7, Briceni, Cantemir, Comrat – 5, Râșcani – 3, Dondușeni, Florești, Leova, Nisporeni – 2, Cimișlia, Dubăsari, Șoldănești – 1. În stânga Nistrului sunt înregistrate 91 de cazuri de infecție Covid-19.

În stare gravă sunt 153 de persoane, 443 sunt în stare medie. Ceilalți sunt în stare satisfăcătoare. La moment, 12 persoane sunt la respirație asistată, 6 sunt la Spitalul Clinic Republican, 6 – la Institutul de Medicină urgentă.

În total tratate 75 de persoane. Ieri au fost externate 19 persoane.

Citește mai departe

Sănătate

46 persoane suspectate de infectare. Ministerul Sănătății recomandă să nu ieșim din casă

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Numărul de cazuri confirmate cu COVID-19 în Republica Moldova continuă să fie opt, iar alte 46 de persoane sunt suspectate. Starea pacienților se îmbunătățește, în afară de două persoane care continuă să fie într-o stare de sănătate gravă, din cauza altor boli.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale recomandă oamenilor să nu iasă din casă decât pentru a cumpăra produse alimentare sau medicamente, în special cele care au revenit recent din alte țări. În contextul carantinei stabilite, la Chișinău a fost închisă astăzi și Piața Centrală. Pentru a evita aglomerările, Primăria municipiului Chișinău a operat modificări în circulația transportului public care traversează zona centrala a capitalei.

PE LUNG

Ministerul Sănătății anunță că în Moldova sunt opt cazuri de infectare cu COVID-19, iar alte 46 de persoane sunt suspectate. Nici unul dintre cei opt pacienți nu sunt conectați la aparatul respirator: două persoane sunt într-o stare gravă, dar stabilă; trei sunt într-o stare stabilă; iar alți trei înregistrează ameliorări. Potrivit ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, starea gravă a celor doi pacienți este cauzată de bolile conexe, dar nu de virus.

De asemenea, ministra a ținut să menționeze că nici una dintre celelalte persoane care a fost diagnosticată pozitiv cu COVID-19 nu a călătorit împreună cu prima femeie infectată în Moldova, așa cum s-ar fi vehiculat în presă.

Ministerul recomandă ca în această perioadă de carantină, agenții economici să-și sisteze activitate și să funcționeze doar farmaciile și magazinele alimentare. „Asta ține de responsabilitatea noastră. Trebuie să stăm acasă, să nu mergem în vizite, pentru că astfel sporim riscul de a ne infecta cu COVID-19”, a subliniat Dumbrăveanu.

Potrivit Ministerului, timp de o săptămână au fost utilizate 140 de teste de stabilire a virusului. Astfel, în prezent, Republica Moldova are peste 1000 de teste. „Este mai mult decât suficient, zic eu”, susține ministra.

Menționăm că ieri, 13 martie, premierul Ion Chicu a anunțat că slujbele religioase vor fi amânate pentru următoarele două săptămâni. Însă, de această decizie nu a ținut cont doar Mitropolia Moldovei, care a îndemnat oamenii să continue să vină la slujbe, indiferent că acest lucru ar putea răspândi și mai mult virusul, care a reușit deja să ucidă 5443 de oameni din întreaga lume, în doar câteva zile.

În contextul carantinei stabilite, la Chișinău a fost închisă astăzi și Piața Centrală. Pentru a evita aglomerările, Primăria municipiului Chișinău a operat modificări în circulația transportului public care traversează zona centrala a capitalei. Astfel, circulația troleibuzelor și autobuzelor care traversează bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt a fost redirecționată pe str. București, fără a staționa în perimetrul str. A. Pușkin – str. Ciuflea. De asemenea, rutele de troleibuze care circulă pe str. Ismail, nu vor staționa, în perimetrul str. A. Mateevici – str. A. Hîjdeu.

COVID-19 este o infecție respiratorie care, timp de câteva săptămâni a afectat 146.437 de persoane din întreaga lume și a ucis 5.445. În același timp, 72.572 de persoane au fost înregistrate că și-ar fi revenit complet. Cele mai afectate țări de coronavirus sunt: China (unde a fost înregistart primul caz de îmbolnăvire) – 80.824; Italia – 17.660; Iran – 11.364; Coreea de Sud – 8.086; Spania – 5.232; Germania – 3.758; Franța – 3.661 și SUA – 2.329. Cei mai afectați de acest virus sunt persoanele în etate care au imunitatea mai slabă și suferă de mai multe boli. La 11 martie curent, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că COVID-19 este pandemic și a îndemnat toate țările să ia măsuri radicale, pentru a împiedica răspândirea lui în rândurile populației. Mai multe țări au sistat zborurile și au închis frontierele, au închis magazinele, lăsând să activeze doar farmaciile și magazinele alimentare. De asemenea, au fost închise școlile și universitățile, oamenii au fost îndemnați să se izoleze în case. 

Citește mai departe

Sănătate

Am comparat coronavirusul cu alte virusuri care au semănat panică în ultimii 100 de ani

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Au trecut aproape două luni de la descoperirea noului tip de coronavirus (nCoV) în orașul chinez Wuhan. Până acum au fost confirmate peste 42 de mii de cazuri de îmbolnăviri în China şi 319 de cazuri în alte 24 de ţări. La nivelul Chinei continentale au fost înregistrate 1100 cazuri de decese. Organizația Mondială a Sănătății a declarat stare de urgenţă la nivel mondial, iar o echipă de experţi OMS a plecat în China pentru a investiga epidemia. 

Până în prezent, nu există un tratament specific împotriva noului tip de coronavirus și deși experții chinezi și americani dezvoltă un vaccin, primele teste ar trebui să aibă loc abia peste trei luni. Vaccinul însă ar fi disponibil cel devreme în vară.

Imediat după anunțarea primelor cazuri de îmbolnăvire, dar mai ales după decizia autorităților chineze de a izola orașul Wuhan,cu o populație de 11 milioane de locuitori, informațiile despre noul virus s-au răspândit cu repeziciune în întreaga lume. La un moment dat, isteria în jurul noului coronavirus a lăsat loc pentru propagarea unor informații false și chiar teorii ale conspirației, astfel încât epidemia se pare că va intra în istorie drept una dintre cele mai mediatizate. 

Noul tip de coronavirus pare periculos. Dar trebuie de menționat că în ultimele decenii omenirea s-a mai confruntat cu focare de coronavirus. În 2002, tot în China, a izbucnit SARS (Sindromul Respirator Acut Sever), iar în 2012, în Arabia Saudită, a izbucnit focarul MERS (sindromul respirator din Orientul Mijlociu), ambii viruși făcând parte din categoria coronavirus.

Dar cum au evoluat alte virusuri de-a lungul timpului și cum au fost învinse sau nu?

PE LUNG

În contextul declarării de către OMS a stării de urgență, precizăm că în Republica Moldova nu a fost înregistrat niciun caz de coronavirus de tip nou. Ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a anunțat că OMS urmează să ofere țării noastre 150 de teste pentru depistarea rapidă a maladiei. Noile dispozitive vor permite determinarea rapidă și cu exactitate a prezenței virusului în corpul uman.

Coronavirusul nu este primul virus misterios cu care se confruntă omenirea în ultimele două decenii.

În ultimii ani, au existat două focare de infecție cu coronavirus. Primul a fost înregistrat în 2002, în provincia Guangdong din sudul Chinei și inițial a fost mușamalizat de autorități. 

SARS

Răspândirea Sindromului Acut Respirator Sever (SARS) a fost considerată drept încheiată în vara anului 2003, deşi din când în când se mai descoperă noi cazuri. Atunci oamenii de știință au confirmat aproximativ 8 mii de cazuri de îmbolnăviri, iar numărul de decese s-a ridicat la circa 800 de persoane. Virusul s-a răspândit în 27 de țări, dar până în 2004 s-a stins. Deci, SARS avea o mortalitate de 10% și practic după doi ani nu mai au mai fost întâlnite cazuri. Simptomele SARS erau febra, tuse, care degenera în pneumonie. Studiile au arătat că cea mai probabilă cauză a apariției au fost felinele, deși nu se știe până astăzi foarte clar.

În cel de-al caz a fost vorba despre Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), care a fost depistat în 2012 și a fost clasificat, ca și SARS, ca făcând parte din categoria coronavirus. 

MERS

A fost depistat în Arabia Saudită și, din păcate, acesta continuă să mai facă victime. MERS afectează înainte de toate aparatul respirator. Boala se manifestă în prima fază prin simptome asemănătoare gripei – tuse, febră și dificultăți respiratorii. Într-o a doua fază, se ajunge la pneumonie. Evoluția bolii e diferită, dar se poate ajunge și la deces, așa cum s-a întâmplat în 2015, în Coreea de Sud și în China. Virusul este răspândit mai ales în Peninsula Arabă, de aceea poartă numele de Sindrom respirator din Orientul Mijlociu. Se consideră că are o rată a mortalității de 35%. Au fost înregistrate 2,5 mii de cazuri de îmbolnăviri, dintre care 800 s-au soldat cu decese. Se pare că animalul, de la care a fost transmis omului acest virus, a fost cămila. Nici până astăzi nu există tratament contra acestei afecțiuni pulmonare.

„Gripa porcină” 

Dacă vorbim despre cei mai periculoși viruși, nu putem să nu pomenim despre așa-numita „gripa porcină”, numită și gripa mexicană sau gripa nord-americană, care a izbucnit în Mexic, în luna aprilie 2009 și a evoluat ca o pandemie, răspândindu-se în întreaga lume.

În anul 2009, populația lumii a avut o imunitate scăzută la virusul A (H1N1) deoarece era un virus nou. A provocat 18.500 de decese în lume, rata mortalității fiind de 4,5%. Mass-media a declanșat atunci o panică globală, transformând această pandemie în cea mai mediatizată epidemie de gripă din istorie. La 10 august 2010, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a proclamat sfârșitul pandemiei de gripă cu virus A/H1N1. „Gripa porcină” se referă la cea mai comună gripă de tip A și include subtipurile H1N1 (cel mai frecvent), H1N2, H3N1, H3N2 și H2N3. 

După 2009, virusul gripal A (H1N1) a început să circule anual ca un virus al gripei sezoniere, împreună cu virusul gripal A (H3N2) și virusul gripal B, cu o predominanță diferită a acestora în fiecare sezon de gripă.

Cel mai sigur mod de evitare a infectării cu „gripa porcină“ se consideră vaccinul sezonier.

H2N2

Nu putem să nu menționăm și pandemia provocată în anii 1957-1958 de virusul H2N2, care a apărut pentru prima dată în sudul Chinei în 1957. Atunci s-au îmbolnăvit de la 20% la 50% din populația lumii și au decedat de la 1 milion la 4 milioane de oameni. Gripa a afectat cel mai des copiii. Periculosul virus gripal H2N2 a fost învins în 1968. În prezent, probele sale rămân doar în laboratoare speciale. 

H3N2

Un alt agent patogen, virusul H3N2, a provocat o epidemie în anii 1968-1969, primele cazuri fiind înregistrate în Hong Kong. Boala răspândită în întreaga lume a provocat decesul a până la 1 milion de oameni. Virusul a afectat persoanele în special vârstă de peste 65 de ani. În Statele Unite, numărul morților din această pandemie a fost de aproape 34 de mii. Cu toate acestea, corpul uman a dezvoltat treptat rezistență la acest virus. Aceasta nu a însemnat că tulpina nu ar mai putea afecta oamenii. Dar totuși forme severe ale bolii cauzate de H3N2 au devenit mult mai puține în anii următori.

Până în 2014, focarele sezoniere ale acestui tip de gripă au avut loc în mod regulat, aproximativ o dată la cinci ani. Mortalitatea a fost întotdeauna prezentă, dar a fluctuat pe valori nesemnificative.

Gripa spaniolă

Se crede că unul dintre tipurile de „gripă porcină” a fost așa-numita gripă spaniolă, care a provocat o epidemie în anii 1918-1919 și s-a răspândit în întreaga lume din Spania. Atunci, peste 500 de milioane de oameni s-au îmbolnăvit, de la 20 de milioane la 50 de milioane au murit. A fost cea mai masivă pandemie din istoria omenirii în ceea ce privește numărul de decese.

În presa internațională se menționează tot mai des opinia diferitor specialiști, potrivit cărora nu există niciun leac pentru virusul gripal, iar vaccinurile formează o imunitate la el pentru scurt timp. Oamenii de știință cred că gripa nu poate fi eradicată.

Va fi identificat vaccin contra coronavirusul din China?

Orice nou virus poate reprezenta un pericol și, în anumite situații specifice, poate avea potențial epidemic sau pandemic. Deocamdată, nici noul coronavirus din China, nici SARS, nici MERS nu s-a apropiat de pandemia de gripă spaniolă din 1918. Acel virus a provocat mai multe morți decât toate victimele Primului și celui De-al Doilea Război Mondial adunate laolaltă.

Care sunt simptomele coronavirusului din China? La prima vedere, sunt cam aceleaȘi ca la o gripă obiȘnuită: febră, tuse (uscată), dificultăȚi respiratorii, dureri musculare, oboseală, dureri de cap, tuse cu sânge Și diaree. Ceea ce nu este caracteristic sunt: guturaiul Și durerile în gât. Deutsche Welle menționează într-un articol că „cine are guturai, strănută și-l doare gâtul e, foarte probabil, doar răcit sau are o gripă „obișnuită””. Coronavirus se manifestă, de regulă, prin tuse uscată, dificultăți de respirație și/sau pneumonie. Dar nu și prin dureri în gât.

Între timp, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunțat marți denumirea oficială a coronavirusului din China: Covid-19. Denumirea vine de la „coronavirus disease that was discovered in 2019” (trad. „Coronavirusul, boala care a fost descoperită în 2019”). Experții spun că noul virusul este mai puțin fatal decât SARS, dar are un potențial mai mare de răspândire.

Presa internațională a menționat că statul chinez a început să testeze pe oameni un medicament care i-ar putea vindeca pe cei infectați cu coronavirus, Remdesivir. Experții chinezi își pun speranțele în acest medicament, care a avut rezultate foarte bune în studiile din laborator, pe șoareci și maimuțe.

„Remdesivir are cea mai puternică activitate antivirală, dar încă nu avem studii clinice. Avem mari așteptări de la acest medicament, dar mai trebuie să-i testăm efectul curativ și siguranța în mod științific. Am decis să facem cel mai riguros tip de studiu, randomizat, dublu-orb și controlat placebo, recunoscut de Organizația Mondială a Sănătății”, a anunțat cercetătorul Zhao Jianping, membru al comisiei pentru tratamente medicale din provincia Hubei și șeful Departamentului pentru boli pulmonare și îngrijire intensivă din Spitalul Tongji, citat de Digi 24.ro. 

O altă posibilă armă contra coronavirusului de tip nou este un vechi medicament împotriva malariei, pe care statul chinez are capacitatea să îl fabrice. Între timp, și în afara Chinei se lucrează intens la conceperea unui vaccin. Este un proces îndelungat, iar cercetătorii cred că acesta va fi disponibil după ce va trece epidemia.

Cercetătorii încearcă în continuare să afle și cum s-a ajuns la apariția noului tip de coronavirus. Potrivit unei versiuni, Pangolinii, animale aflate pe cale de dispariție, care sunt vânate pentru carnea și solzii lor în Asia și Africa, ar putea fi gazde intermediare potențiale pentru noul coronavirus, pe care l-ar fi transmis de la lilieci la oameni. Sunt considerați delicatesă, carnea lor valorând până la o mie de dolari pe piața neagră. În China, sunt o miză mare pentru solzii pe care localnicii îi transformă în leacuri folosite în medicina tradițională.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sănătate3 ore în urmă

Plasma convalescentă, eficientă sau nu în lupta cu COVID-19? Rezultatele spitalelor noastre

PE SCURT Cetățenii care au depășit infecția de COVID-19 continuă să doneze plasmă convalescentă pentru persoanele în stare gravă cu...

Externe9 ore în urmă

Pacientul care a văzut marea, după 50 de zile în spital

După aproape două luni de spital, Isidre Coreea este unul dintre pacienții care s-a putut bucura de mare, alături de...

Social10 ore în urmă

4 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 223 de cazuri noi. Bilanțul persoanelor infectate ajunge la 9 018

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

SocialO zi în urmă

Prea devreme? Ce cred medicii despre relaxarea restricțiilor

PE SCURT După aproape trei luni de luptă intensă cu COVID-19, o bună parte din statele europene au anunțat relaxarea...

JustițieO zi în urmă

Un vlogger român a instigat la viol. S-a lăsat cu revolte, contracte pierdute și anchetă penală

PE SCURT Un vlogger popular din România, cu peste 850 de mii de abonați pe Youtube, a rămas fără contracte,...

SocialO zi în urmă

3 iunie 2020: COVID-19, PE SCURT: 247 de cazuri noi de infectare

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

2 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT/ +188 cazuri noi de COVID-19. 17 sunt lucrători medicali

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică3 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Politică2 săptămâni în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Advertisement

Opinii

iunie 2020
L Ma Mi J V S D
« mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930